Ekonomija

Crna Gora domaćin Generalne skupštine Lufthansa City Center

Godišnja Generalna skupština jednog od najvećih međunarodnih udruženja turističkih agencija Lufthansa City Center LCC, otvorena je sinoć u hotelu Splendid u Budvi i trajaće do 9. novembra, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Programom konferencije obuhvaćene su najpopularnijie teme koje se tiču digitalizacije i distribucije usluga iz oblasti turizma na međunarodnom tržištu, a poseban akcent na otvaranju stavljen je na održivost turizma.

Prilkom otvaranja konferencije, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović ukazao je na značaj komunalne uređenosti i razvoj turizma u skladu sa principima održivosti.

“Svjedoci smo da turizam u Crnoj Gori bilježi kontinuirani rast. Odlične rezultate bilježimo na planu smanjenja sezonalnosti i proširenja turističke sezone, o čemu govori podatak da je turistički promet ostvaren tokom prvih pet mjeseci ove godine udvostručen, u poređenju sa istim periodom 2016. godine. Međutim, sezonalnost je još izražena i upravo strateški dokumenti to ozbiljno uzimaju u razmatranje. U pravcu prevazilaženja tih izazova realizuje se niz projekata i značajna ulaganja u komunalnu infrastrukturu. To nam daje razloge za optimizam da ćemo u narednom periodu, implementacijom postojećih i planiranih projekata, obezbijediti mnogo veći stepen održivosti”, istakao je Davidović.

“Danas smo imali jedno veoma impresivno otvaranje. Održivi turizam, privlačenje mlađih generacija i tehnološki izazovi. Ključno rješenje je jedna platforma koja kombinuje sve ponude u jednom kanalu. Naravno, plasiraćemo naše mogućnosti gdje god je to neophodno – bilo da se radi o Instagramu ili Fejsbuku ili pak o konvencionalnim metodama”, istakao je direktor LCC International Uve Miler.

Na otvaranju je govorila i Martina Grunigres, novoizabrana direktorica LCC udruženja, koja je ukazala na činjenicu da je masovni turizam jedna od pojava sa kojom se suočavaju sve razvijenije države, a koja, ukoliko se ne prevaziđe može negativno uticati na održivost turističke branše.

“Naravno, ima smisla okrenuti se elitnom turizmu, odnosno visokoplatežnim turistima i smatram da je Crna Gora na dobrom putu kada je ovo pitanje posrijedi”, dodala je ona.

LCC je najveće svjetsko nezavisno franšizno udruženje koje okuplja blizu 570 turističkih agencija iz 92 zemlje svijeta i ostvaruje ukupan godišnji promet od oko 5,2 milijardi eura. Događaj u Crnoj Gori okupio je oko 400 predstavnika turističke privrede iz preko 90 zemalja (među kojima TUI, DER Touristik Deutschland i dr).

Imajući u vidu da većina agencija učesnica su lideri u segmentu turizma, te da je ovaj trodnevni događaj idealna prilika za upoznavanje sa ponudom i promociju Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije, podršku organizaciji događaja pružila je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Send this to a friend