Ekonomija Najpovoljniji uslovi do sada

Crna Gora emitovala 500 miliona eura vrijedne obveznice

Vlada

Crna Gora juče je uspješno emitovala 500 miliona eura vrijedne obveznice po najpovoljnijim uslovima do sada. Premijer Duško Marković ocijenio je da je ovo potvrda povjerenja investitora u Crnu Goru i ekonomski program ove Vlade.

Naime, crnogorske obveznice su realizovane uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od  2,55 odsto, što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu.

“Na ovaj način investitori su iskazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlanskih integracija. Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora  trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi eura”, saopštili su iz ministarstva finansija.

Takođe, kako dodaju, imajući u vidu da je interesovanje iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta, crnogorska obveznica ostvaruje značajno interesovanje na međunarodnom tržistu hartija od vrijednosti.

“S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva, komercijalne banke”, navode oni.

https://twitter.com/DuskoMarkovicCG/status/1177494362575360001

Iz Ministarstva ističu da je postignut značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Srecno bilo

brkoo
Gost
brkoo

znači zadužili nss 500 miliona i da vratimo kamate oko 130 miliona za 10 godina.
Ne znam šta je ovdje dobro

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Uspješno se zadužismo

Sye
Gost
Sye

Srbija je kriva

Kockar
Gost
Kockar

Ovo je kao kad los kockar pocne da se hvali da moze pod niskom kamatom dobiti sledeci zajam.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A zajam će iskoristiti da se vadi 🙂

strateski_partn
Gost
strateski_partn

Je li se ovi jos i hvale kako su morali da nas zaduze dodatno 500 miliona?!

kum žoržo
Gost
kum žoržo

Da, pošto većina građana Crne Gore nema pojma o čemu se ovdje suštinski radi i ovo smatra nekakvim uspjehom.
Realno, bolje zvuči kada se kaže da su emitovane obveznice u iznosu od 500 miliona evra nego da se država zadužila 500 miliona evra.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

U tuđoj ruci samo jadna stvar može da poraste u državnoj ama baš nijedna

Peruta
Gost
Peruta

Pola milijarde novog duga. Tuga!

Send this to a friend