Ekonomija

Crna Gora i Kina izgradile su posebne veze

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ministrom ekologije i životne sredine NR Kine  Li Ganđe, nakon otvaranja konferencije ”Zadužbina budućnosti” koju organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore u skladu sa Budimpeštanskim i Sofijskim smjernicama za saradnju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Predsjednik Đukanović ukazao je na kvalitet i tradiciju odnosa Crne Gore i Kine, koji seže i prije sticanja nezavisnosti, kao i na značaj kontinuiranog političkog dijaloga dvije zemlje. Međudržavni odnosi osnaženi su i saradnjom na brojnim projektima, prije svega izgradnji auto-puta, revitalizaciji željeznice, razvoju energetskih kapaciteta Crne Gore, obnovi pomorske flote.

“Crna Gora i Kina izgradile su takođe posebne veze u oblasti obrazovanja kroz sve učestalije razmjene studenata, ali i u oblastima kulture i zdravstva, istakao je Predsjednik. Uz izuzetno dobru bilateralnu osnovu Crna Gora i Kina sarađuju i u okviru inicijative 16+1 i “Pojas i put”, podsjetio je Đukanović. Na temeljima takvog iskustva, predsjednik je iskazao uvjerenje da će i budući modeli saradnje, poput uspostavljanja Koordinacionog Mehanizma za životnu sredinu sa sjedištem u Crnoj Gori, dati dobre rezultate.

Đukanović je iskazao punu podršku za saradnju dva ministarstva u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, ukazavši na punu posvećenost države da svoj ekonomski razvoj temelji na tim principima.

Ministar Li Ganđe, posebno je pozdravio učešće Predsjednika Đukanovića na Konferenciji, ističući da je time ojačano povjerenje u buduću saradnju. Crna Gora je, istakao je Ganđe, ostvarila sve preduslove za uspješnu realizaciju Mehanizma za životnu sredinu, koji predstavlja nastavak saradnje u okviru inicijative 16+1, ali i novi početak za dvije države i region Centralne i Istočne Evrope. Iskazao je spremnost za razmjenom znanja, tehnologija i iskustava u oblasti životne sredine u obostranom interesu, imajući u vidu dugogodišnju tradiciju Crne Gore kao ekološke države.

Ukazao je na značajnu ulogu predsjednika dvije zemlje, Đukanovića i Si Đi Pinga u unapređenju saradnje dvije države i realizaciji konkretnih projekata, među kojima je i današnji Mehanizam.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

E jesu da .ebe oca 100 posto posebne.

Tajna veza
Gost
Tajna veza

Kako nisu. Kina otima od CG a CG od nas

Baš tako ...
Gost
Baš tako ...

Izgradile su stabilan dužničko-povjerilački odnos.

Send this to a friend