Ekonomija

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati nastavljaju uspješnu saradnju

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati nastaviće uspješnu bilateralnu saradnju, istaknuto je na sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Vlada Crne Gore i UAE, koja se održavala juče i danas u Dubaiju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, delegaciju Crne Gore je predvodila šefica tog resora Dragica Sekulić, dok je UAE stranu predvodio ministar ekonomije Sultan bin Sajed al-Mansuri.

“Tokom zasijedanja navedene komisije razmatrani su konkretni modaliteti bilateralne ekonomske saradnje u sledećim oblastima: trgovina, investicije, turizam, mala i srednja preduzeća i inovacije, energetika, prosvjeta i nauka, poljoprivreda, kultura i saobraćaj”, naveli su u Ministarstvu.

Sekulić je kazala da su tokom sjednice razgovarali o daljoj ekonomskoj saradnju između Crne Gore i UAE.

“Osim što su UAE u 2017 i 2018. godini bili najveći investitori u Crnoj Gori saglasili smo se da postoji mnogo prostora da se saradnja nastavi kroz konkretne projekte u oblasti energetike, turizma, industrije, poljoprivrede. To je jako dobro partnerstvo koje godinama postoji u političkom, diplomatskom i svakom drugom smislu”, rekla je Sekulić.

Kazala je da su razgovarali o konkretnim projektima i da se nada da će kroz organizaciju Expo 2020, koji se ove godine održava u Dubaiju, imati priliku da prikažu sve ono što Crna Gora nudi. Pomenula je da su razgovarali i o mogućnosti uvođenja direktnog leta između Podgorice i UAE.

“Važno je pomenuti da UAE ulažu jako puno u sektor istraživanja i razvoja, posebno sa aspekta razvoja novih tehnologija, tako da sam im prenijela naše ideje koje se odnose na osnivanje Regionalnog Centra za hidrokarbonsku terepiju. To je dodatna prilika da saradjujemo i u oblasti nauke i istraživanja”, zaključila je ona.

Sultan bin Sajed al-Mansuri kazao je da se raduje saradnji između Crne Gore i UAE i da je Crna Gora veoma bliska narodu Emirata.

“Postoje strateške veze između ove dvije zemlje koje se godinama grade. Vidimo velike mogućnosti saradnje kroz turizam, trgovinu, poljoprivredu. Razgovarali smo o novoj potencijalnoj saradnji u oblasti inovacija, razvoju malih i srednjih preduzeća. Crna Gora će imati priliku da učestvuje na EXPO 2020 koji se održava u Dubaiju gdje će biti prilike da se predstave crnogorske kompanije i da prikažu ljepotu i mogućnosti Crne Gore”, kazao je minsitar ekonomije UAE.

Rekao je i da je prepoznajući povoljan investicioni ambjent i energetske potencijale u Crnoj Gori MASDAR, kao jedan od najvećih UAE investitora u oblasti obnovljivih izvora energije, saopštio da je zainteresovan za proširenje ulaganja u energetski sektor Crne Gore.

Na marginama Mješovite komisije Sekulić se susrela sa Sajed al-Mansurijem.

Nakon zasijedanja navedene Komisije, 4. marta 2020. godine potpisan je Protokol druge sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Send this to a friend