Ekonomija

Crna Gora među zemljama sa najmanjim rezervama zlata

Ilustracija

Sa rezervama zlata i deviza vrijednim 600 miliona dolara Crna Gora se nalazi na pretposljednjem mjestu u Evropi. Najveće rezerve ima Švajcarska. To su podaci referentnog izvora “The World Factbook” koji djeluje pri američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA).

Na mapi su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima, u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korištenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba zemlje.

Prema ovoj mapi, rezerve zlata i deviza u Švicarskoj iznose 679,3 milijarde dolara. Na drugom mjestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mjestu Njemačka sa rezervama deviza i zlata u vrijednosti od 185,3 milijarde dolara.

foto: Bankar.me

Rezervi zlata i deviza u vrijednosti između stotinu i dvije stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.

Crna Gora se na ovoj listi našla na predzadnjem mjestu iznad Estenije sa vrijednošću od 600 miliona.

Kada je riječ o zemljama regiona, Hrvatska je iznad naše zemlje na ovoj mapi sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 15,5 milijardi dolara, Srbija čije rezerve zlata i deviza iznose 10,7 milijardi dolara te BiH sa 5,3 milijarde dolara.

Na posljednjem mjestu mape The World Factbook smjestila se Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 389 miliona dolara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
delboj
Gost
delboj

Po gram svakome.

Gačanin
Gost
Gačanin

To što ima zlatnih rezervi Crna Gora je kod gospodara na čuvanju!!!

Miki
Gost
Miki

Nama su rezerve zlatni zubi ako ko ima

Smut
Gost
Smut

Oduvala braća

Jovanka
Gost
Jovanka

Nemamo mi nista u rezervu, mi to odma sve na vidjelo, kajle, lancevi, ovo, ono..

Slavko
Gost
Slavko

Imamo mi vise samo ga milo cuva…

Rupa
Gost
Rupa

Imamo nekretnine mi 🏢🏦🏪

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Nase zlato je u privatne ruke,tamo je najsigurnije.

realitika
Gost
realitika

Prije ili poslije DPSa?

Send this to a friend