Ekonomija

Crna Gora mnogo gubi zbog utaje poreza

Drecun

Ne postoje precizni podaci o tome koliko je Crna Gora na gubitku zbog utaje poreza, odnosno sive ekonomije. Riječ je o velikim sredstvima, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun, s obzirom na to da je, kako navode, u ovom trenutku sigurno pola milijarde eura van bankovnih računa, a da posljednjih godina zbog porasta ekonomije taj iznos raste.

Inspekcijskim nadzorom u prethodnih šest mjeseci utvrđene su korekcije poreza – utaja i netačno obračunati porez u iznosu od 48 miliona eura.

“Upravo aktivnosti Vlade, i ono što je bilo strateško određenje Vlade u ovom mandatu jeste borba protiv sive ekonomije, počele su da daju rezultate. Smatramo da može više i bolje i to će biti fokus u narednom periodu”, rekao je Nemanja Katnić iz Ministarstva finansija.

Država zbog sive ekonomije gubi ogromna sredstva. Teško je, kaže Drecun, precizno reći koji su to iznosi, ali je činjenica da je siva ekonomija i dalje značajan način preživljavanja velikog broja građana.

“Jer imate razne vrste neevidentiranih prihoda, koje se kreću od prihoda od poljoprivredne djelatnosti, preko klasičnih kriminalnih radnji na crnom tržištu, preko doznaka iz inostranstva koje su u kešu, mimo bankovnih računa, gdje ne postoji evidencija o tome”, ističe Drecun.

Prema njegovim riječima, ako se tome doda i količina novca koja je ostala od promjene marke u euro – dolazi se do zabrinjavajućih podataka.

“Sigurno je da 500 miliona eura postoji u ovom trenutku van bankovnih računa, a vjerujem da se posljednjih godina zbog porasta ekonomije taj iznos lagano penje, vjerovatno neće dostići taj iznos od milijardu, ali trend je ka tome”, navodi Drecun.

Obračun sa sivom ekonomijom zahtjevan je posao. U prethodnom periodu reformisana je Uprava za inspekcijske poslove, a iz Vlade najavljuju pojačanje. Drecun kaže da je neophodna udružena akcija.

“Ići ćemo i na povećanje inspekcijskih službi u narednom periodu”, rekao je Katnić.

“Moraju postojati jake policijske snage, jake tehničke, informacione strukture i obučeni ljudi”, ocjenjuje Drecun, poručujući da se moraju koristiti i iskustva razvijenih država.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Evo opet multipraktika. Razumije on baš ,,sve,, a ponajbolje da mijenja partijske dresove. Miči se ,,sveznajući,, iz javnosti i u miru razvijaj ,,spasonosne,, formule za ,,progres,,!

Ecika
Gost
Ecika

Ovoga odavno nije bilo… Nema prostora od Vasilija dr Kostica i Žarka mr Radulovica…

Catania
Gost
Catania

Bjese li ovaj sto je nekad bio Narodna stranka

Miki
Gost
Miki

Je li ti to koža ili skaj?
Bila nekad Košuta.

TALOG
Gost
TALOG

Dje si velika Srbendo,djace legendarnog preletaca Kilibarde,koji od tebe napravi najodanijeg pulena Djukanovica.
Drcun,plasi se istorije !!

Send this to a friend