Ekonomija

Crna Gora mora da drži nivo, kruzeri prava blagodet

U okolnostima kada Kotoru nedostaju veći hotelski kapaciteti i bolje organizovana turistička porivreda, kruzeri su prava blagodet, ocijenio je Rade Ćoso koji je nedavno odbranio doktorsku disertaciju na temu „Značaj nautičkog turizma za razvoj turizma u Crnoj Gori”.

On je posebnu pažnju poklonio načinima kojim kruzing turizam poboljšava ponudu grada i njegovim pozitivnim ekonomskim efektima, sprovevši pri tom i anketno istraživanje stavova privrede i stanovnika Kotora o ulozi i značaju kruzing turizma.

“Rezultati su pokazali da je kruzing turizam percipiran kao značajan vid turizma u Kotoru koji može omogućiti Crnoj Gori da postane poznata svjetska turistička destinacija. Ipak, ispitanici kruzing turizam vide kao nedovoljno razvijen i uviđaju potrebu za podsticanjem razvoja ovog turističkog sektora”, prenosi Radio Kotor.

Kao najznačajniji pozitivni efekti kruzing turizma identifikovani su ekonomski efekti u vidu rasta prihoda lokalne zajednice i kreiranje novih radnih mjesta. Od socijalno-kulturnih pozitivnih efeketa najviše se ističe upoznavanje novih kultura i predstavljanje sopstvene tradicije i običaja.

“Najistaknutiji negativni efekti su degradacija prirodnih resursa. Kako bi se maksimizirali pozitivni i minimizirali negativni efekti kruzing turizma, ispitanici smatraju da najveću odgovornost ima država koja treba da pojača zakonodavne regulacione mjere. Poseban značaj ima i jačanje edukacije o značaju kruzing turizma i jačanje dijaloga između ključnih zainteresovanih strana u cilju uvažavanja potreba lokalne zajednice”, kazao je povodom Ćosove disertacije mentor Slobodan Čerović .

Ćoso je ukazao da cijelu priču o kruzing turizmu ruže okolnosti kao što je nagomilani materijal preostao nakon rušenja hotela Fjord, nedostatak žičare, slabo valorizovanje kotorskih bedema i zaleđa….

“Kada dođu u Kotor gosti zbog bivšeg Fjorda pitaju da li je ovdje bio rat. Ne mogu da shvatim da lokalna samouprava ne može da riješi odvoženje ovog otpada na neku deponiju”, smatra Ćoso.

Kada već nema većeg, on je ukazao na značaj malih hotela, kao i apartmana, koji doprinose većoj frekvenciji i dolasku gostiju sa svih strana.

Govoreći o problemima koje kruzing turizam pričinjava destinacijama kao što su Dubrovnik i Venecija, Ćoso naglašava na njihovo rješavanje u hodu.

“U Dubrovnik je znalo da dođe i do 14 hiljada gostiju sa kruzera, ali su ih oni limitirali na osam hiljada, plus ostali. Odredili su i broj kruzera”, kazao je Ćoso.

Kada je riječ o Kotoru, perspektivu vidi u dolasku visokoplatežnih gostiju.

“Nemate nigdje poziciju da brod dođe na vrata od grada. Zato treba iskoristiti iskustva ostalih da napravimo ono što je najbolje. Novac koji uzimaju Luka i Opština mora da se ulaže u grad, u bedeme. Brojni turisti koji izađu gore nemaju nikakve uslove. Neku zaradu od 200 – 300 hiljada eura treba uporediti sa Dubrovnikom koji od bedema prihoduje godišnje 20 miliona EUR, a ne mogu se uporediti sa kotorskim dugim pet km. Bedemi nam nemaju toaleta, bistroa, a vodu gore prodaju neki momci, protiv čega u ovakvim okolnostima trtenutno nemam ništa protiv”, konstatuje Ćoso.

Planom luke predviđen je dolazak oko 500 brodova.

“Ne volim taj masovni turizam. Crna Gora mora da drži nivo. Da se pitaju stručnjaci, da se slušaju nautički stručnjaci, a sve u cilju da se sačuvaju i Crna Gora i njena obala”, istakao je Ćoso.

Kao neke od negativnih efekata nautičkog turizma naveo je zagađenje, jer samo jedan kruzer emituje štetnih gasova kao 2.000 automobila.

“Pa sad vidite o čemu se radi kada ih dođe četiri – pet”, dodao je.

On je ukazao i na potrebu uvažavanja interesa ribara, kao i izrade ozbiljne studije o zaštiti životne sredine, koristi i šteti od kruzing turizma.

Podsjeća i da je luka poslije zemljotresa produžena 50 metara i proširena šest.

“Zaliv Boke je među najljepšim na svijetu, pa ako ćemo po njemu malo s pontom, malo s lukom, bazenom, nasipima, izgubićemo ga”, poručio je Ćoso.

Zaključio je da ako bude pameti i sve se složi uz pravu mjeru, u kombinaciji sa kruzingom, bedemi bi postali “zlatna koka”, planirana žičara pružila značajan doprinos turističkoj priči, a Crnogorski put prema Špiljarima, Krscu i Njegušima, vrlo atraktivan i za pješake, ali i bicikliste.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kleopatra
Gost
Kleopatra

Treba smanjit broj kruzera koji dolaze….

Makse
Gost
Makse

Prava blagodet za one koji žive van Kotora. Grad ste ubili, to je sigurno, ali briga vas nije: nekretnine koje izdajete su vaše.

Beti. B
Gost
Beti. B

A zagadjenost vazduha od kruzera i vozila. Je li ko mjeri.

Pjer
Gost
Pjer

Izduvni gasovi od ovih kolona auta ce nas ubiti

Stari
Gost
Stari

Samo to nam je jos ostalo

Vhs
Gost
Vhs

Od Dobrote do tunela 40 minuta danas putovah a da cijelo vrijeme nisam bio svjestan da je u pitanju blagodet. Ja mislio kolaps saobraćaja. Ajde ovako, da računamo da je prolaz kroz Kotor sada sporiji za 20 minuta bar 5 sati dnevno. Neka bude da je cirkulacija bar 40 auta po minuti u oba smjera. Sračuna se da dnevno ljudi… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Šta se žališ nema dosadnijeg Grada na cijelom primorju.

Docleat
Gost
Docleat

Na univerzitetu Singidunum???

Mne
Gost
Mne

Dubrovnik smanjuje broj kruzera a mi povecavamo,bravooo! Ne znaju oni nista! Bravooo!

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa oni to rade da se i mi malo pripunimo, pomažu nas pošteno ka i vazda

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Cijenim da je najveća blagodet od kruzera palmin surlaš, rijetka štetočina koja kod nas nije živjela, računajući u štetočine i ljude, naravno.

mojsilović
Gost
mojsilović

Izvini Prijatelju, palmin surlaš je doputovao u palme iz Tunisa što ih je Porto Montenegro pazario i “poklonio” Gradu.

Marinko
Gost
Marinko

Cus Crna Gora I nivo…

mojsilović
Gost
mojsilović

Nemamo nijedne tradicionalne građevine da je ostala na noge a kamoli bedem. Sve smo šalovali što se moglo, izlili u beton i armirali.

Mitar
Gost
Mitar

Kakva blagodet, ekološki će uništiti Boku i turizam zarad sitne zarade. U KO radi samo
kamelija…nema hotela…Rivijere…Jugopetrola…Remontnog…Fjorda…

mojsilović
Gost
mojsilović

Samo nas zemljotres i to jači može spasiti inače nestajemo.

Gun
Gost
Gun

Putovao bi mi ga ti svaki dan od tunela do dobrote po 2 sata u koloni!!!

Bua
Gost
Bua

Doktor turizma, doktor fizicke kulture, doktor engleskog jezika ili crnogorskog jezika, sto podrazumjeva doktor nekog jezika, da smislis neku novu rijec, fizickog da napravis tri koluta naprijed, dajte ukidajte titule za gluposti. Znacaj nautickog turizma na turisticku privredu treba pitat one trgovce i kafedzije u Kotor, obi znaju koliko uticu. Koliko titula Dr nista ne znaci viđelo se u petak… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Nijesi živ Srbe da ne spomeneš, čudo jedno.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Eto koliko je bila sposobna lokalna uprava da za vise od godinu nisu mogli da investitoru obezbijede deponiju za sut. Investitor je jos odustao od gradnje hotela a na zatvoreni bazen se sut gomila iz dana u dan takodje zbog ne postojanja deponije u Kotorskoj opstini.

mojsilović
Gost
mojsilović

Pa sručite u more šta se pravite fini kao da to dosad nijeste radili? Niđe takve hipokrezije ka u Kotor, niđe..

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Nivo cega , guzve u saobracaju, smeca na ulice, ljubaznosti itd…. ne lazite smjesni ste

Send this to a friend