Ekonomija

Crna Gora mora razvijati sopstvene izvore energije

Za Crnu Goru od vitalnog značaja je razvoj sopstvenih izvora energije, kazali su za CdM iz Privredne komore Crne Gore.

U PKCG navode da su ostvareni rezultati u proizvodnji električne energije za prvih šest mjeseci ove godine izvanredni.

“Podaci Monstat-a o industrijskoj proizvodnji pokazuju da je u sektoru Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen značajan rast od 117,8 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine”, podsjećaju u PKCG.

Pored ostvarene rekordne proizvodnje hidro električne energije u ovom period, stabilne proizvodnje iz termoelektrane Pljevlja, bilježimo i proizvodnju iz vjetroelektrane.

“Udio u izvozu električne energije je u porastu i poslije izvoza metala (aluminijum, gvožđe i čelik) i ruda (boksit), nalazi se na trećem mjestu u strukturi izvoza. U odnosu na prošlogodišnjih pola godine zabilježen je rast električne energije od 89,7 odsto. Hidrološka situacija je dobra, pa se uz dobru pripremljenost tehničkih postrojenja realno očekuje veća proizvodnja električne energije u odnosu na prošlu godinu”, ističu u PKCG.

Crna Gora u potpunosti uvozi naftu i njene derivate.

“Potrošnja tečnih goriva je u porastu. Funkcionisanje preduzeća na području nafte i njenih derivate organizovano je kao tržišna djelatnost. Tržište je uredno snadbjeveno”, navode oni.

Na pitanje koje su preporuke PKCG za poboljšanje razvoja energetskog sektora, ističu da razvoj pažljivo treba osmišljavati prije svega na prirodnim resursima.

“Korišćenjem prirodnih resursa za zadovovoljavanje potreba sadašnjeg vremena bez ugrožavanja budućih energetskih potreba je jedno od temeljnih ciljeva budućeg razvoja”, cijene u PKCG.

Kako su naglasili, za Crnu Goru, kao i za svaku drugu zemlju, od vitalnog značaja je razvoj sopstvenih izvora energije.

“Ovo tim više jer stabilno snadbjevanje energijom povećava nacionalnu sigurnost smanjemnjem zavisnosti od uvoza. Ostvarivanje trajnog i postojanog privrednog razvoja treba graditi na sopstvenim izvorima energije. Zato je potrebno što prije temeljno izučiti i donijeti odluke o izgradnji novih izvora električne energije.Kandidati za izgradnju novih kapaciteta su: drugi blok termoelektrane Pljevlja i niz nidroelektrana na rijekama Morača, Komarnica, Piva”, kazali su u PKCG.

Alternativni izvori električne energije su veoma aktuelni i kod nas.

“Kada se ovo kaže prvenstveno se misli na enegriju vjetra i sunca. Farme vjetroelektrana polako se razvijaju preko Krnova, Možure, a uskoro i Gvozda. Takođe dosadašnja istraživanja podmorja Crne Gore na naftu i gas, te dobijeni rezultati, ohrabruju u pogledu mogućnost postojanja velikih ležišta prirodnog gasa”, navode u PKCG.

Na pitanje CdM-a kada će moći da se osjete prvi benefiti podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, čiji je naponski test nedavno izveden uspješno, u PKCG ističu da su oni i sada vidljivi.

“Sređuje se i izgrađuje prenosna mreža na teritoriji Crne Gore, grade se nove interkonekcije sa susjedima. Gradnja prenosne mreže od sjevera do primorje Crne Gore daje sigurnost i distributivnom sistemu primorja gdje potreba za energijom svake godine značajno raste. Razvoj energetskog tržišta ovog regiona će diktirati i neposredni benefit. U periodu januar-jun 2018. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine, indeks industrijske proizvodnje bilježi rast od 31,6 odsto. U posmatranom periodu, sektor Vađenje ruda i kamena bilježi pad za 16,6 odsto, dok sektor Prerađivačka industrija bilježi rast 2,3 odsto i sektor Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bilježi značajan rast od 117,8 odsto”, ističu u PKCG.

1

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morpheus
Gost
Morpheus

A koji je doprinos PKCG i jednom od tih projekata???

Glas Naroda
Gost
Glas Naroda

“Kako su naglasili, za Crnu Goru, kao i za svaku drugu zemlju, od vitalnog značaja je razvoj sopstvenih izvora energije.” “Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu. Planirana srednja vrijednost godišnje proizvodnje vjetroelektrane Krnovo je… Više »

Send this to a friend