Ekonomija Država ĆE KOD EVROPSKE KOMISIJE APLICIRATI SHODNO JEDINSTVENOJ LISTI PRIORITETNIH PROJEKATA

Crna Gora može tražiti novac za autoput, gasovod, elektrane

Koliko će novca Crna Gora povući od devet milijardi eura iz ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan nije moguće unaprijed definisati, kazali su Danu iz Kancelarije za evropske integracije (KEI), na čijem čelu je Aleksandar Drljević.

Oni su naveli da će Vlada svake godine predlagati Evropskoj komisiji projekte shodno Jedinstvenoj listi prioritetnih projekata, koju usvaja Nacionalna investiciona komisija, na čijem čelu je premijer Duško Marković.

Iz Kancelarije su naveli da je Evropska komisija obezbijedila devet milijardi eura finansiranja kao dio sredstava opredijeljenih kroz IPA III program za period 2021-2027. godine za sve države Zapadnog Balkana kako bi se podržala ekonomska približavanja standardima EU, prije svega kroz investicije i podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, održivoj povezanosti, odnosno zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Veći dio ove podrške biće usmjeren na ključne produktivne investicije i održivu infrastrukturu na zapadnom Balkanu.

Pored toga, kako su naveli, investicioni kapacitet za region treba pojačati mobilizacijom novog Garantnog instrumenta za Zapadni Balkan, sa ambicijom da potencijalno prikupi investicije do 20 milijardi eura.

“Imajući u vidu da je devet milijardi eura obezbijeđeno za sve države Zapadnog Balkana, kao i da postoje različiti instrumenti podrške koju EU pruža, tačan iznos sredstava koja će biti na raspolaganju Crnoj Gori nije u ovoj početnoj fazi sprovođenja plana moguće unaprijed definisati. U prethodnom periodu Evropska komisija je u okviru priprema za korišćenje IPA III u više navrata naglašavala namjeru finansiranja zrelih projekata koji su podržani kroz relevantne nacionalne strateške dokumente. U zavisnosti od spremnosti i zrelosti projekata, a posebno infrastrukturnih, Crna Gora će kroz propisane procedure predložiti za finansiranje sve projekte koji se budu smatrali spremnim za finansiranje”, naveli su Danu iz Kancelarije za evropske integracije.

Imajući u vidu, kako u kazali, potrebu za strateškim planiranjem ulaganja u infrastrukturu, 2015. godine je usvojena od strane Vlade Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja je utvrđena od strane Nacionalne investicione komisije.

“Utvrđena lista sadrži sve prioritetne projekte koji se na osnovu njihove relevantnosti i strateške spremnosti predlažu za finansiranje kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. U prethodnih pet godina lista je ažurirana i dopunjavana u nekoliko navrata, što je sastavni dio metodološkog pristupa koji je preporučila Evropska komisija, kako bi postojao jedinstveni i ažuran pregled prioritetnih infrastrukturnih projekata na nivou države”, naveli su iz Kancelarije za evropske integracije.

Jedinstvena lista je, prema podacima Dana, poslednji put ažurirana polovinom 2019. godine. Tada su se u tom dokumentu našli projekti poput nastavka autoputa, prije svega dionice Mateševo-Andrijevica za koju je naručena studija, zatim jadransko-jonski gasovod, hidroelektrane na Morači i Komarnici, zaobilaznice u nekoliko gradova, razvoj oba aerodroma, rekonstrukciju željeznice, vodosnabdijevanja u mnogim gradovima, izgradnja tri gimnazije, nekoliko osnovnih škola, zgrada za mnoge državne institucije…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moj lijepi sjev
Gost
Moj lijepi sjev

Citam predloge za infrastructure objekte. PG -Niksic,PG-primorje,PG,PG,PG… I tako ta prica o ravnomjernom ekonomskom razvoju gdje svaki cent treba da ide u PG. Bilo 30 godina.Pardon, bilo 75 godina. Selendra od 5 hiljada ljudi sad kazu ima skoro 200 hiljada. Ali selendra ostaje selendra.

vesko
Gost
vesko

Drljevicu vise se nece pitati Dusko Markovic oko toga sta su prioriteti ili tebi niko nije javio da je DPS izgubio vlast.Sto se tice tvog doprinisa pregovorima o pristupanju EU on je miniran.Na mjestu glavnog pregovaraca uspjesna je bila Gordana Djurovic pa bi njoj kao ekspertu trebalo predati tu duznost bez obzira sto je clanica DPS.

vesko
Gost
vesko

Minoran a ne miniran.

Naroz
Gost
Naroz

Najvažniji projekti za razvoj CG su jadransko-jonski autoput, hidrocentrala Komarnica (kojom bi prestali biti uvoznici el. energije), zatim brza cesta Podgorica-granica sa BiH (Šćepan Polje)… Podgorica i Nikšić, kao dva najveća grada u CG moraju biti spojeni sa 4 trake, takodje Podgorica i Prijestonica Cetinje…. Naravno ima toga na pretek, ali ovo su elementarni preduslovi za razvoj.

Xenon
Gost
Xenon

Mora se napraviti put od HR do Ulcinja jer je ovo cirkus

Aldee
Gost
Aldee

Nastavit drugu dionicu odma taj put ce biti atrakcija za turiste i investitore medzu najlepaima u evropu ako ne i u svijetu crna gora ce imati veliku korist od njega

Kardinal
Gost
Kardinal

Napravite put na primorje od hrvatske granice do Ulcinja,most na verige,to je potrebno ako zelimo razvijati turizam a gasovod apsolutno nije nam potreban.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Za autoput (kako smo ga dogovorili) svih 9 milijardi bi nam malo bilo. Kad bi EK dala para, vidjeli bi kako pi petlje pocele da nicu, kao pecurke posle kise.

Bnjj
Gost
Bnjj

Najbitnije je napravite put između Ulcinja i HN, proširite postojeći jer i ovo malo turista koje imamo u julu i avgustu ćemo izgubiti sa nesnosnom gužvom

Budalice male
Gost
Budalice male

I jeste bitan projekat, saglasan sam potpuno, ali autoput Bar-Boljare je vazniji i upravo da se dovede taj autoput do granice sa Srbijom, jer ce PG-Kolasin uskoro biti spojeni sjajnom dionicom i treba ici odma autoput od Kolasina do granice sa Srbijom uz EU sredstva.

Micko
Gost
Micko

Na granicu sa Srb.dići zid.

Окле
Gost
Окле

Виђећемо колико ће Цг-ра добити од ових 9 милијарди.

Baba vanga
Gost
Baba vanga

Nova vlada treba od Rista da uzme pare svakako ih krije Risto u inostranstvu to jest kod vučka

Окле
Gost
Окле

Те исзе паре су Срби дали, тако да не бринеш о туђим.

KOMIT
Gost
KOMIT

Treba da brine.
Te iste pare zarađujete u Crnoj Gori.Vazda vam je malo i kukate.Otkud vam onda da dajete pare?

Send this to a friend