Ekonomija

Crna Gora napreduje na polju konkurencije i unutrašnjeg tržišta, ali je potrebna bolja implementacija

Crna Gora je nastavila da napreduje u oblasti konkurencije i unutrašnjeg tržišta, posebno u dijelu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i jačanja institucija, ali je važno da u narednom periodu poboljša implementaciju u skladu sa preporukama Evropske komisije, ocijenjeno je na dvanaestom sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i EK, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako je saopšteno, predstavnici crnogorskih institucija su kolegama iz EK predstavili napredak koji je ostvaren od prošlogodišnjeg sastanka, kad su u pitanju oblasti konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i zdravlja, kao i reforme u sektoru bankarstva, osiguranja i drugih finansijskih usluga.

“Na sastanku su razmotreni i rezultati ostvareni u oblasti prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, prava intelektualne, industrijske i trgovinske svojine, kao i stanje u oblasti javnih nabavki i privrednog prava”, navode u saopštenju.

Zamjenik glavne pregovaračice Marko Mrdak je istakao da je sastanak Pododbora prilika za predstavljanje rezultata u veoma važnim pregovaračkim poglavljima (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 28) koji su pretočeni u jasne benefite za građane i privredu, otvarajući perspektivu potpune integracije Crne Gore u oblasti unutrašnjeg tržišta.

Mrdak je naglasio da je u okviru pregovaračkog poglavlja 5 – Javne nabavke, uz podršku Evropske komisije, 1. januara 2021, počeo sa radom prvi elektronski sistem javnih nabavki i iznio očekivanje da će njegova primjena dovesti do značajnih ušteda u javnom sektoru. Kako je kazao, novi regulatorni okvir čija je primjena počela u julu 2020. kao i novo tehničko rješenje elektronskog sistema obezbijediće značajno veći stepen transparentnosti i tako dovesti do smanjenja nepravilnosti u sistemu javnih nabavki.

„U okviru pregovaračkog poglavlja 6 – Privredno pravo, donošenjem Zakona o privrednim društvima i pratećih podzakonskih akata: Pravilnika o određivanju kriterijuma i visini naknade za registraciju privrednih subjekata u Centralnom registru privrednih subjekata i Pravilnika o postupku registracije, bližoj sadržini i načinu vođenja Centralnog registra privrednih subjekata, nastavljena je harmonizacija crnogorskog zakonodavstva sa propisima EU u oblasti privrednog prava, sa jasnim ciljem ispunjenja obaveza propisanih drugim završnim mjerilom u ovom poglavlju“, kazao je Mrdak.

On je ukazai da je, u okviru pregovaračkog poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, Crna Gora u privilegovanom položaju kao država kandidat i da može učestvovati u EU4 Health programu, novom finansijskom programu EU u oblasti zdravlja za period 2021. do 2027. godine.

Generalni direktor Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomskog razvoja Veselin Koprivica je istakao da je sastanak Pododbora prilika za konstruktivni dijalog između predstavnika Evropske komisije i predstavnika crnogorskih ministarstava i drugih institucija iz oblasti iz agende sastanka.

“Kazao je da su pripreme za sastanak odrađene ozbiljno i temeljno, a da će sugestije, inputi i preporuke Evropske komisije biti od velikog značaja u budućem radu s ciljem unapređenja stanja u oblastima koja su predmet ovog pododbora”, dodaju u saopštenju.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije Barbara Hesus-Žimeno naglasila je značaj koji sektori o kojima se raspravljalo na pododboru između EU i Crne Gore imaju za socijalno-ekonomski oporavak.

“To su pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, javne nabavke, pravo intelektualne svojine, privredno pravo, politika konkurencije, kapital i platne usluge, bankarstvo i ostale finansijske usluge, te zaštita potrošača i zdravlja. Dodala je da ovi sektori postavljaju temelje budućem učešću Crne Gore na unutrašnjem tržištu EU i da su od velike važnosti za ranu integraciju Crne Gore u EU i razvoj Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Kako su naglasili, konstatovala je da je Crna Gora nastavila da napreduje u različitim oblastima, posebno se osvrćući na dalje usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i na jačanje Agencije za zaštitu konkurencije, kao nacionalnog organa za državnu pomoć.

Ona je, ipak, ohrabrila Crnu Goru da u neposrednoj budućnosti preduzme konkretne korake na implementaciji, dodajući da će EU nastaviti da pomaže i stoji uz Crnu Goru.

“Takav napredak biće zabilježen, zajedno sa trenutnim stanjem u ovim oblastima u Crnoj Gori, u sljedećem godišnjem izveštaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, dodala je ona.

Komentarišući reorganizaciju crnogorske administracije, uključujući promjene kako na stručnim, tako i na rukovodećim pozicijama, Hesus Žimeno je naglasila hitnu potrebu da se zadrži i dalje proširi EU ekspertiza, rekonstruišu pregovaračke strukture i ojačaju strukture koje upravljaju fondovima EU, kako bi se napredovalo u procesu pristupanja EU.

Send this to a friend