Ekonomija

Crna Gora ove godine dobija kreditno-garantni fond

Janko Odović

Cilj posljednjeg paketa mjera koji je usvojila Vlada Crne Gore je pomoć socijalno ugroženom, te stanovništvu u socijalnog potrebi, ali i penzionerima sa najnižim primanjima do 222 eura i privredi, saopštio je Janko Odović iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Najavio je da će ove godine biti završeno i formiranje kreditno-garantnog fonda.

Odović je u Jutarnjem programu TVCG podsjetio na smanjenje računa za struju nezaposlenima koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), kao i penzionerima sa primanjima do 222 eura, pod uslovom da se na penzionera ili nezaposleno lice vodi brojilo.

“Što se tiče pomoći privredi, u realizaciji prethodnog paketa mjera imali smo blisku saradnju sa privrednicima, pa smo kroz implementaciju prvog paketa mjera osluškivali privredu, imali dijalog sa njima i pokazali da ova vlada ulaže ogromne napore da izađe u susret zahtjevima privrednika kako bi oživjela privredna aktivnost u Crnoj Gori”, rekao je Odović.

Biće, kako je rekao, nastavljena subvencija zarada za april, maj i jun ove godine, kao i povećanje limita kovid državne pomoći sa 800.000 na 1,2 miliona po privrednom subjektu, te produženje roka primanja te pomoći sa juna na 31. decembar 2021.

Najavio je kreditno-garantni fond, o kojem su privrednici najviše i pričali.

“U dijalogu s bankama istakli su da nije problem ni u likvidnosti banaka, koliko u potrebi formiranja tog fonda koji bi smanjio rizik bankama i uslovio lakše i veće plasiranje tih sredstava”, kazao je Odović.

On je rekao da su u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) počeli osnivanje tog fonda.

“To je veliki posao, treba naći stručne ljude koji će raditi u tom fondu, a očekuje se da će formiranje tog fonda biti završen u ovoj godini”, rekao je Odović.

Send this to a friend