Ekonomija

Crna Gora podigla kredit od 40 miliona eura za rekonstrukciju pet puteva

Ministar finansija Darko Radunović i direktor Evropske investicione banke za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci Mateo Rivelini potpisali su danas Ugovor o kreditu između Vlade Crne Gore i EIB, u iznosu od 40 miliona eura, za finansiranje rekonstrukcije pet magistralnih puteva.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, projektom je planirana rekonstrukcija putnih pravaca Pljevlja-Mihajlovica u dužini od 10 kilometara, Barski most-Dobrakovo-Bijelo Polje u dužini od 14,6 kilometara, Berane-tunel Lokve-Rožaje, u dužini od 30,9 kilometara, Lepenac-Ribarevine-Poda-Berane, u dužini od 39,8 kilometara i Kamenovo-Petrovac-Bar, u dužini od 23,3 kilometra.

“Ukupna dužina magistralnih puteva koji će se rekonstruisati sredstvima iz ovog kredita je 125 kilometara. Realizacija projekta očekuje se u periodu od 2019. do 2022. godine”, navode u tom resoru.

Radunović je prilikom potpisivanja naglasio da projekat „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“ predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje između Evropske investicione banke i države Crne Gore i iskazao uvjerenje da će u velikoj mjeri doprinijeti unapređenju putne infrastrukture u našoj zemlji.

Takođe, podsjetio je da se saradnja realizuje u oblasti putne i željezničke infrastrukture, komunalnih projekata, dok je za narednu godinu predviđeno da se saradnja proširi i na oblast obrazovanja.

“Kada je riječ o samim uslovima kreditiranja, ovaj kredit, u visini od 40 miliona eura, karakteriše period otplate koji ne može biti duži od 20 godina od datuma prvog povlačenja sredstava, dok će grejs period biti maksimalno pet godina. Kada je riječ o kamatnoj stopi, ona će biti utvrđena u momentu povlačenja sredstava što će zavisiti od uslova na tržištu. U svakom slučaju, konačni uslovi biće povoljni u skladu sa dosadašnjom saradnjom sa EIB-om“, precizirao je ministar.

Rivelini je istakao da će se ovim sredstvima unaprijediti lokalne ekonomije i podstaći ekonomski rast, ali i ekonomska otpornost.

EIB kao finansijski ogranak EU ne djeluje samo u zemljama članicama, već i na mnogo širim područjima, te tako ima mogućnost da bude prisutna i u Crnoj Gori.

Bliskom saradnjom sa EK i Delegacijom EU, Evropska investiciona banka spaja svoje zajmove sa donacijama i na taj način postiže optimalan finansijski paket.

Zaključno sa danas potpisanim Sporazumima, podsjetio je Rivelini, EIB je finansijski podržao Crnu Goru sa 144,5 miliona eura, a prošle godine za razvoj malih i srednjih preduzeća i za sektor željeznice odvojeno je 140 miliona eura.

“Najavio je da će do kraja godine biti još jedna donacija u iznosu od tri miliona eura za izgradnju novog postrojenja prerade otpadnih voda u Bijelom Polju, čime će se investicije dodatno povećati”, ističu u Ministarstvu.

Kako dodaju, potpisan je i Ugovor o donaciji Evropske investicione banke u iznosu od milion i po eura za usluge nadzora nad izvođenjem radova na projektima po „Programu rekonstrukcija magistralnih puteva“.

Ugovor su potpisali direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača u ime Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Rivelini.

“Ideja nam je da u narednom periodu ozbiljno promijenimo sliku i stanje na crnogorskim putevima “, izjavio je Parača i zahvalio se Vladi Crne Gore što je prepoznala izuzetno dobar program koji je uradila Direkcija za saobraćaj, kao i Evropskoj investicionoj banci na grantu koji će služiti kao tehnička podrška dobijanju kvalitetnog nadzora i pratiti realizaciju svih programa.

Potpisivanju ugovora je prisustvovala zamjenica šefa odsjeka za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Audrone Urbonaviciute, koja je poručila da su potpisani ugovori veoma važni za Crnu Goru i EU i da će se uloženim sredstvima poboljšati putna mreža.

„Program će poslužiti i za rehabilitaciju reformskih prioriteta u oblasti povezivanja i unaprijediti i ohrabriti politički dijalog sa EU“, zaključila je.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
simo
Gost
simo

kad ce te radit put cetinje cevo niksic bruka ziva

Bakardi
Gost
Bakardi

Dok je ovaca bit ce i.novaca. idemooooo

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Ko će ni vratit’ 40 miliona eura?🏦💶🤓

Jasarko
Gost
Jasarko

kakav vam je put do spuza imate li ociiiiiii

Milan
Gost
Milan

Samo nek se gradi i rekonstruise,infrastruktura je preduslov za ekonomsk razvoj.

Marko
Gost
Marko

Raspad sistema

Neno
Gost
Neno

Samo se zaduzujemo i dizemo kredit na kredit. Kamate samo rastu, unuci ce da nam ih otplacuju, dps nas u duznicko ropstvo otjera? Dje ste pokrali onu milijardu eura od turisticke sezone? Hvala dpsu sto unisti Crnu Goru.

Send this to a friend