Ekonomija

Crna Gora postaje energetski centar Balkana

Luiđi Feraris

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije omogućiće kako uvoz, tako i izvoz energije iz obnovljivih izvora proizvedene u Crnoj Gori i susjednim zemljama, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama Luiđi Feraris, glavni izvršni direktor italijanske Terna grupe, odgovorne za energetski projekat vrijedan više od milijardu eura.

On je istakao da neće doći do probijanja rokova, kako je i prošle sedmice saopštio crnogorskim zvaničnicima, te da će interkonekcija Italija Crna Gora početi tokom ove godine.

To će, kako je naveo, biti završetak puta koji je počeo mnogo ranije, a rezultat je veoma dobre bilateralne saradnje dviju država u oblasti energetike i infrastrukture.

“Probni rad cjelokupnog projekta je u završnoj fazi, a samog podvodnog kabla, koji povezuje Italiju i Crnu Goru, počeo je prije ne koliko nedjelja. Imajući u vidu kompleksnost ove infrastrukture, kao i njenu posebnost i dužinu, odvijače se i u budućem, kraćem periodu. Faza probnog rada je među najvažnijim etapama koje prethode punoj funkcionalnosti i operativnosti ovog važnog projekta”, kazao je Feraris.

Radi se o, kako ističe, aktivnostima koje su apsolutno neophodne i potrebne da bi se omogućila komercijalna upotreba kabla, a poput svih infrastruktura koje realizuje Terna, sprovodi se prema precizno utvrđenim protokolima i sa rokovima koji su čvrsto vezani za ovu vrstu poduhvata.

“Ovaj projekat to svakako zahtijeva. Podsjetiću da je riječ o rekordnom povezivanju koje sa 445 kilometara povezuje dvije zemlje, od kojih su 423 kilometra visokonaponski podvodni kabl postavljen na dubini Jadrana koja dostiže 1.200 metara što predstavlja primat u Mediteranu. Ostalih 22 kilometra čine podzemni kablovi, od kojih šest u Crnoj Gori, a u Italiji 16. Projekat spada u održive, sa praktično nultim uticaem, jer je i nevidljiv”, naglasio je on.

Feraris najavljuje da će početak rada interkonekcije Italija Crna Gora početi tokom ove godine.

“To će biti završetak puta koji je počeo mnogo ranije, a rezultat je veoma dobre bilateralne saradnje u oblasti energetike i infrastrukture, utemeljene kroz dva sporazume između naše dvije zemlje, potpisane 2007. i 2010. godine. Sigurni rokovi, kada je riječ o investicijama u prenosnu mrežu, predstavljaju jedan od ključnih faktora enegetske tranzicije koja je u toku, a za Ternu to je strateški cilj od suštinske važnosti”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima ova infrastruktura predstavlja prvi “enegetski most” između Evrope i Balkana i smatra se da je od strateškog značaja na kontinentalnom nivou.

“Evropska komisija, koja je i kofinansirala studije izvodljivosti u okviru programa podrške prioritetnih energetskih infrastruktura “Trans-European Network” (TEN), uvrstila je podmorski kabl u “projekte od opšteg interesa” (PCI). Interkonekcija predstavlja fundamentalno čvorište za Evropsku energetsku uniju, a ključna je za integrisanje cjelokupnog balkanskog regiona u Evropu, preko Italije”, rekao je on.

Na pitanje da li će kabl uticati na povećanje cijene električne energije u Crnoj Gori, a samim tim i računa za struju Feraris odgovara da će energetska interkonekcija učiniti da crnogorski energetski sistem bude efikasniji, sigurniji i pouzdaniji, uz evidentne ekonomske i životne benefite.

“Imajući u vidu njen veliki strateški značaj za integrisanje balkanskog energetskog tržišta u Evropu, infrastruktura će biti dvosmjerna, čineći mogućim kako uvoz, tako i izvoz energije iz obnovljivih izvora proizvedenih u Crnoj Gori i susjednim zemljama. Nova interkonekcija omogućiće realizaciju plana pojačanja prenosne mreže u primorskoj oblasti, sa posljedičnim povećanjem sigurnosti rada nacionalnog sistema i nivoa pouzdanosti snabdijevanja potrošača obale, gdje se i registruju visoke potrošnje zbog povećane turističke posjete.”,tvrdi on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marv
Gost
Marv

Cek jel neko moze da objasni kako se misli postati energetski centar regiona? Kako da izvozimo struju kada nikom iz okruzenja ni ne treba, mozda jedino Kosovo? Kakva crna Evropa pa svi su vec susjedi sa neom EU zemljom i mog komotno od njih uzet struju, sto bi placali nama? I to vjerovatno skuplje? Nije mi jasno… Jel neko ima… Više »

veki
Gost
veki

DA, i droge i struje centar

kovac
Gost
kovac

Ovo nam samo govori koliko je industrija mrtva kad imamo električne energije za izvoz

Goran
Gost
Goran

Ahaha blago vama

Blažarina
Gost
Blažarina

Koliko de meni plaća od kabla?

cic
Gost
cic

hahahhaahhah

Bnjj
Gost
Bnjj

Dok druge zemlje otvaraju fabrike, tehnološke i biznis centre ovi naši otvaraju pasarele, sezonske hotele, sezonska skijališta zato kao narod izumiremo postajemo pusta zemlja sve rade projekte za elitu a ne radnike

Drago
Gost
Drago

Sto kaze Rocen na to?

Roćko poliglota
Gost
Roćko poliglota

Kikikiki….

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Sta reci a ne zaplakati

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dnevna doza sprdnje

Makovišta
Gost
Makovišta

Kad će nam platiti ,popraviti ,oštećeni put koji su uništile mašine tokom rada na dalekovodu.

Vampir
Gost
Vampir

Kakav energetski centar kad smo potonju pravu elektranu napravili prije cetrdeset godina. Jos je tito bio ziv. Danas se ionako ne moze napravit nijedna jer treba sacuvati gustere, blavore, stonoge, skakavce i razne druge bauljine da im slucajno sto ne bude kad se napravi elektrana. U isto vrijeme u sopstvenim bastama ne stedimo brasak za zlaticu ni na bijeli kupus… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Koliko će to radnih mjesta sa dobrim platama bit otvoreno

Duško Maček
Gost
Duško Maček

Sedam

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Za one najlosije i najgore placene poslove bice mjeste,to su nam strane investicije.Ostatak od zarade ima da ide zna se kome u dzep .

Send this to a friend