Ekonomija

Crna Gora prednjači u regionu po rastu broja radnih mjesta

Crna Gora i Albanija bilježe najsnažniji rast broja radnih mjesta u regionu od po 3,3 procenta svaka, pokazao je izvještaj Svjetske banke i Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča (wiiw).

Prema izvještaju, nakon naše zemlje i Albanije Sjeverna Makedonija s povećanjem od 2,1 procenat.

Izvještaj je takođe pokazao da je većina mladih ipak dugoročno nezaposlena, u rasponu od skoro 70 procenata u Bosni i Hercegovini do 43 procenta u Crnoj Gori.

U prosjeku, 50 procenata mladih radi na određeno, što je slučaj sa osam od 10 mladih radnika na Kosovu i u Crnoj Gori. Iako u padu, udio mladih (dobi 15 do 24 godine) koji nisu zaposleni, niti pohađaju obrazovanje ili obuku, je i dalje visok, s 22,3 procenta. Ispod prosječne stope (oko 17 procenata) su zabilježene u Crnoj Gori i Srbiji, u odnosu na ostale zemlje zapadnog Balkana (u rasponu od 24 do 26 procenata).

U izvještaju SB se navodi da je vćina novih radnih mjesta otvorena u industriji i uslugama. Žene su i dalje manje zastupljene na tržištu rada na zapadnom Balkanu, ali više od polovine povećanja broja radnih mjesta ide na njih.

Nezaposlenost je na istorijski niskim nivoima u većini zemalja zapadnog Balkana, uz pad sa 16,2 procenta na 15,3 procenta tokom prošle godine.

Izvještaj navodi da je oporezivanje prihoda od rada na zapadnom Balkanu relativno veliko za najniže plate i radnike s izdržavanim članovima porodice, obzirom na malu progresivnost i rijetko korištenje porodične naknade u režimima oporezivanja prihoda u regiji.

Radnici s niskim primanjima su u posebno nepovoljnom položaju na formalnom tržištu rada, u smislu neto iznosa plate i relativno velikih troškova njihovog zapošljavanja, u poređenju s onima koji imaju srednja ili velika primanja.

To predstavlja dodatnu destimulaciju za rad u formalnom sektoru, kao i za firme da otvaraju formalna radna mjesta, naročito za nisko obrazovane i nisko plaćene radnike. Šira reforma sveukupnog sistema oporezivanja rada i socijalnog osiguranja bi mogla poslužiti kao najbolji put za revitalizaciju tržišta rada na zapadnom Balkanu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Ovo je vijest za ljude bez mozga,IMA li ko da vjeruje u ovo

Nezaposlen
Gost
Nezaposlen

Ja sam svršeni astronaut. Neka mi Država nađe posao. Ne zanima me ništa drugo. Unaprijed hvala.

Markom
Gost
Markom

Koji su to poslovi daj da radimo

Send this to a friend