Ekonomija

Crna Gora stvorila sve uslove da zaštiti svoje potrošače

Crna Gora je stvorila sve uslove za zaštitu potrošača i ostvarivanje njihovih prava u skladu sa praksom i standardima Evropske unije, poručila je glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, ona je, gostujući u emisiji “Evropa” na Radiju Crne Gore, istakla da je u tom dijelu postignut visok nivo usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, a da je dosta urađeno i u dijelu institucionalnog uređenja i jačanju amdinistrativnih kapaciteta za sprovođenje seta zakona kojima se štite potrošači.

“Potrošaču je, u skladu sa zakonom, omogućeno da zaštitu svog prava zatraži neposredno kog trgovca, ukoliko nije zadovoljan tim proizvodom ili uslugom, a ukoliko nije uspio na taj način da riješi problem, ima pravo da se obrati nadležnim inspekcijama čije je kompletno radno vrijeme posvećeno samom potrošaču”, rekla je Đurđić, dodajući da vidi veću zainteresovanost potrošača za žalbe i zaštitu njihovih prava.

Ona je posebno ukazala na vansudsko rješavanje sporova, napominjući da je pri Privrednoj komori konstituisan odbor za vansudsko rješavanje sporova. Pozvala je sve da u većoj mjeri koriste taj institut, jer smanjuje troškove sporova i potrošačima i trgovcima.

Pohvalila je i saradnju sa Centrom za zaštitu potrošača, napominjući da nevladin sektor doprinosi boljem i kvalitetnijem informisanju i, na kraju, boljoj zaštiti potrošača.

Članica Radne grupe za poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja istakla je i da je u dijelu zaštite zdravlja u velikoj mjeri ispraćeno evropsko zakonodavstvo. Osvrnula se i na Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda i saopštila da podaci iz nadzora ukazuju na kršenja propisa, najviše u oblasti turizma i ugostiteljstva.

“Imamo povratnike koji krše propis i mišljenja smo da propisane novčane kazne ne doprinose sprečavanju kršenja tih odredbi i dat je predlog da u tom dijelu zakon treba promijeniti i povećati kazne”, rekla je Đurđić.

<<<Nestašica dezinfekcionih sredstava, cijene medicinskog alkohola duplirane<<<

Ona je komentarisala i snabdjevenost prodavnica i apoteka u Crnoj Gori, u jeku dešavanja u vezi sa korona virusom, ističući da su trgovine u Crnoj Gori snabdjevene svim vrstama roba dovoljnim za potrebe građana.

“Nema potrebe da građani podliježu panici i snabdijevaju se većim količinama, jer ima dovoljno robe da zadovolji njihove potrebe”, poručila je glavna tržišna inspektorka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daky
Gost
Daky

Jos i radnike da stitite i Super.

Žix
Gost
Žix

Manite se prazne priče gospođo, nego pošaljite malo Vaše službenike po apotekama.

0000
Gost
0000

Gospodjo hocete li mi naci litar medicinskog alkohola u PG po cijeni od prije 10-15 dana? Pa kad to nadjete onda dajte izjave za javnost.

Send this to a friend