Ekonomija

Crna Gora veliko gradilište: Radovi na Đalovića klisuri, novi ski centri na Bjelasici i Hajli

Buduća žičara na Cmiljači

U ovom momentu je  više od 70 otvorenih gradilišta širom Crne Gore, a među najvećim poduhvatima, u skladu sa razvojnom koncepcijom Vlade Crne Gore i strategijom ravnomjernog regionalnog razvoja, svakako su ulaganja u valorizaciju Đalovića pećine i izgradnju novih ski centara na Bjelasici i Hajli, kažu za CdM u Upravi javnih radova.

Napominju da je UJR  tokom 2019. godine napravila krupan korak u realizaciji značajnih investicija na teritoriji cijele Crne Gore.

Foto: Branislav Strugar

“Da je iza nas uspješna godina govori i podatak da ćemo imati oko 33 odsto veću realizaciju sredstava iz kapitalnog budžeta u odnosu na lani, što je još jedan pokazatelj obima naših aktivnosti. Radovi u Đalovića klisuri nadomak Bijelog Polja nalaze se u samom vrhu prioriteta Vlade i Uprave javnih radova. Riječ je o izuzetnom prirodnom bogatstvu, koje je prepoznato kao nova šansa razvoja crnogorskog turizma, privrednog ambijenta sjevernih opština i otvaranja novih radnih mjesta. Sama realizacija projekta je veoma složena u građevinskom smislu i sastoji se od nekoliko tehničkih segmenata, koji su trenutno u različitim fazama”. kažu u UJR.

Napominju da se probijanje pristupne saobraćajnice u dužini od 5,7 kilometara od naselja Bistrica do lokacije u blizini manastira Podvrh, na kojoj se nalazi polazna stanica žičare, privodi kraju, tako da će u narednoj godini sve biti spremno za asfaltiranje.

“Vrijednost ovih radova je oko 4,5 miliona eura”, saopšteno je CdM-u iz UJR.

Servisni objekat ispred Đalovića pećine

Kako dodaju, nedavno je počela i izgradnja žičare, za koju su montirani početna stanica i prvi noseći stubovi, a u toku je priprema betonskih stopa na ostalim lokacijama.

Polazna stanica žičare prema Đalovića pećini

“Posebno moramo naglasiti činjenicu da je ovdje riječ o zahtjevnom inženjerskom poslu, imajući u vidu prilično nepristupačno planinsko područje i potrebu da pojedini stubovi budu na samim liticama. Planirano je da dužina žičare bude blizu 1,7 kilometara, sa dvije kabine, odnosno gondole kapaciteta po osam mjesta za turiste. Vožnja će trajati skoro šest minuta, tako da će i sam prolazak žičarom iznad Đalovića klisure biti veoma atraktivan za posjetioce”, napominju u UJR.

U naselju Bistrica u toku je izgradnja trafostanice sa pratećim elektroenergetskim elementima, u vrijednosti od 1,2 miliona eura, sa koje će se napajati čitav kompleks.

“Kada je riječ o samoj Đalovića pećini, nedavno je objavljen postupak javne nabavke za uređenje njene unutrašnjosti i izgradnju pratećih objekata ispred ulaza, koji zapravo predstavljaju izlaznu stanicu žičare. Procijenjena vrijednost ovog posla je dva miliona eura, a rok za podnošenje ponuda je 20. januar naredne godine. Prilikom stvaranja uslova za bezbjedan prolazak posjetioca hodnicima pećine, strogo će se voditi računa o očuvanju njenih prirodnih ukrasa. Iz tog razloga, predviđeno je specijalno osvjetljenje, korišćenje montažnih staza i posebnog materijala, koji ni na koji način neće narušiti njenu jedinstvenu ljepotu”, poručuju iz UJR.

Takođe, u tehničkoj pripremi su i drugi segmenti, kao što su izgradnja centra za posjetioce na obali rijeke Bistrice, rekonstrukcija lokalnog puta i izgradnja mosta preko Bistrice.

Realizacijom ovog projekta, procijenjenog ukupno na 18 miliona eura, Crna Gora će dobiti novi turistički biser, koji će dati snažan vjetar u leđa budućim investicijama i razvoju ne samo bjelopoljskog kraja, već i čitavog sjevera zemlje.

Uporedo sa radovima u Đalovića klisuri, Uprava javnih radova intenzivno je angažovana i na izgradnji novih skijališta, na kojima očekujemo da do kraja 2021. godine bude završen najveći dio građevinskih radova.

Montaža žičare na Cmiljači

“Na lokaciji Cmiljača, u bjelopoljskom području Bjelasice, u toku je montaža šestosjedne isklopive žičare, kao i izgradnja pristupne saobraćajnice u dužini od 10 kilometara. Nedaleko od Cmiljače, mojkovački lokalitet Žarski takođe dobija infrastrukturu za potrebe ski centra, a najviše posla proteklih mjeseci urađeno je na probijanju puta, u dužini oko 5,5 kilometara”, napominju u UJR.

Prva faza izgradnje saobraćajnice duge sedam kilometara završena je od Rožaja do Štedima na Hajli, gdje će naredne godine početi intenzivne građevinske aktivnosti na novom skijalištu.

Put Rožaje-Štedim, na Hajli

Za ova tri ski centra u toku je priprema projektne dokumentacije za izgradnju servisno-ugostiteljskih objekata sa pratećom elektro i vodovodnom infrastrukturom.

Budući servisno-ugostiteljski objekat na Žarskom

Takođe, radi se i na tehničkoj dokumentaciji za novu žičaru na kolašinskoj strani Bjelasice, koja će spojiti skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600, čime ćemo dobiti prestižnu destinaciju, sa mnogo većim kvalitetom turističke ponude.

“Ukupna realizovana i procijenjena vrijednost radova na valorizaciji Đalovića pećine i izgradnji ski centara iznosi više od 100 miliona eura i trenutno predstavljaju jedne od najvrjednijih investicija Vlade Crne Gore. Podsjećamo, početkom ove godine otvoren je ski centar Kolašin 1600, u čiju je izgradnju uloženo oko 17 miliona eura.  Uprava javnih radova će i u narednoj godini imati značajnu ulogu u infrastrukturnom razvoju države, s obzirom da na raspolaganju imamo sredstva u iznosu od 87 miliona eura, čak 37,5 odsto više nego u ovoj godini”, kažu iz UJR u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komsija
Gost
Komsija

“Veliko gradiliste” ali vecina ipak ide na Kopaonik

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo glupi ljudi i države temelje svoj razvoj isključivo na turizmu kao npr Rajska ostrva i tamo ima resorta, čuvenih hotela, prelijepe prirode a narod i običan čovjek teška sirotinja. Turizam je najosetljivija delatnost, neki teroristički napad, elementarna nepogoda i gotov je turizam i sledi propast radnih mjesta i prihoda.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kad se ovo ispostavi kao laž, šta će CDM onda ?

Cgcg
Gost
Cgcg

Jeste ovo je sve laž, samo je risto istina

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Prelijepo.

Brajo zakletva
Gost
Brajo zakletva

Sve će to 600.000 ovaca platiti vunom i mlijekom.

Cgcg
Gost
Cgcg

Sad će dežurni mrzitelji ” pi što će ovo, ovo ne valja, svuda je bolje, šta će nam auto put, itd”

Bnjj
Gost
Bnjj

Dok ti tzv hoteli ne prorade a to je 2024 tamo više neće niko živjeti, 20god zakašnjela investicija. Ovo je kao žena od 45god kojoj u tim godinama pada na pamet da rađa djecu

Bnjj
Gost
Bnjj

Naša Uprava ulaže 200,300mil E samo u infrastrukturu skijališta da bi otvorila mali broj radnih mjesta i ti radnici će raditi za 300e.Sva Skijališta ispod 2000m su u opasnosti po Evropskim klimatolozima, Čak i Austrija i Švajcarska, Francuska imaju probleme zimi nego su njihova Skijališta postaju letnja a to su bogate države kojima je turizam sporedna delatnost. Zamislite šta bi… Više »

Sova
Gost
Sova

Vidim da sjajno poznaješ investicije. Vjerovatno radiš na nekoj poznatoj berzi. Lijepo je nešto naučiti.

Ni po babu ni p
Gost
Ni po babu ni p

Krenulo ga je bilo jedno vrijeme…sad radi za dnevnicu 10e plus obrok

Bnjj
Gost
Bnjj

A šta ođe nije istina, vi samo znate da lupate komentare bez podataka. Otputujte iz Cg neđe da vidite život i drugde

Toni
Gost
Toni

@Bnjj – moraš imati u vidu da je količina podataka koju si iznio prevelika za prosječan domaći IQ.

Šišmiš
Gost
Šišmiš

Tako je, rođo.

Send this to a friend