Ekonomija

Crna Gora za šest godina uvezla 54 miliona eura vode

I pored činjenice da Crna Gora ima izvore koji su po kvalitetu vode u samom vrhu u Evropi, naša država je za šest godina uvezla 54 miliona eura vode. Ubjedljivo najviše vode uvezeno je iz Srbije. Samo 2020. godine iz Srbije smo uvezli 1,6 miliona eura negazirane i 4,1 miliona eura gazirane vode, pišu Dnevne novine.

Kako su kazali Dnevnim novinama u Zavodu za statistiku Crne Gore (Monstat), u 2020. godini uvezeno je 8.930 tona negazirane vode i uvoz je manji za 5.730 tona (39,1 odsto), odnosno za 1,2 miliona eura (38,9 odsto) u odnosu na 2019. godinu.

“Istovremeno, zabilježen je pad uvoza gazirane vode za 12.332 tone (39,4 odsto), odnosno za 3,3 miliona eura (42,8 odsto)”, istakli su u Monstatu.

Trenutno u Crnoj Gori radi sedam fabrika za flaširanje vode, te bi naša država mogla biti značajan izvoznik ovog resursa.

“S obzirom da je danas u svijetu sve veća nestašica vode, Crna Gora se javlja kao potecijalno veoma značajan izvoznik vode za piće, gledajući sa aspekta količina i kvaliteta voda. I pored značajnog potencijala karstnih izdanskih voda, samo određen broj izvora ispunio je zahtjeve u pogledu mogućnosti korišćenja vode putem flaširanja kao stone vode”, objasnili su u Monstatu.

Da je voda veliki potencijal Crne Gore potvrđuje za Dnevne novine i Zoran Rakočević, vlasnik izvorišta “Rajsko vrelo” Drijenak, nadomak Kolašina.

“Po bogatstvu vode za piće mi smo među prvim zemljama u Evropi. To je izuzetan potencijal mogućnosti izvoza na inostrano tržište. Prema mom mišljenju, Crne Gora bi mogla da izvozi od 350 do 400 miliona litara vode godišnje na strano tržište. To bi, po državu, bila najisplativija djelatnost jer ne treba zaboraviti da je oblast pakovanja voda jedina u kojoj je sirovina besplatna”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, u regionu, a pogotovo u razvijenim evropskim državama, bolje su iskorišćeni vodni resursi.

“Brojni proizvođači su bili prinuđeni da se udružuju, te su tako i nastali veliki sistemi i konzorcijumi koji dominiraju na evropskim i vanevropskim tržištima. Crna Gora nažalost nije u tom pogledu pokazala odgovornu ozbiljnost, nije se dovoljno posvetila tom pitanju tako da postojeće punionice vode kod nas rade uglavnom odvojeno, svaka za sebe i planskog nastupanja ni u zemlji ni van nje nema”, objasnio je Rakočević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Da je sreće trebalo je zabranit zakonom uvoz pijaće vode u crnu goru,zar pored toliko izvora sa vrhunskim kvalitetom mi uvozimo vodu koja danima dreždi dosta puta u plastičnim bocama na suncu po stovarištima?

Rasputin
Gost
Rasputin

Evo pored ovoliko nase vode mi uvozimo a ovo nema nidje. Bivsa vlast nas je toliko satrala da decrnijama necemo moci da se oporavimo.

nemam
Gost
nemam

Eno vode u Kotoru izbija ogromna kolicina ciste, pijace vode i odlazi u more. Radi li iko u Crnoj Gori nesto ili se nema vremena zbog lopovluka?

Animus
Gost
Animus

Napravili su Knjaz Milos distributivnicentar, pa akooces kolu ili fantu, moras i njihovu kisjelu vodu (smece puno sode)…
Umjesto da drzava CG gazduje izvoristima, mi to guramo u privatni biznis.

Stvarnost
Gost
Stvarnost

S jedne strane, konkurenciija mora da postoji. S druge strane, radi se o ucjenama, npr uz kolu moraš kupiti i određenu vodu. Da ne pominjemo neke bivše glavare, koji su se ugradili u taj uvoz. Da ih ne imenTujemo, znamo ih, je li tako 😁

veki
Gost
veki

sve je tako u ekološkoj državi, uvozimo VODU i SO

Buc buc
Gost
Buc buc

Sto to ne pitate Simivica i Ivanovica …

Grone
Gost
Grone

Vodu ne treba uvozit.Crna Gora ima dovoljno vode.Treba podsticat domaće proizvode a ne uvoz.

Misko
Gost
Misko

A sta radi ova nova vlast UNISTISE NAS !!!!!

Lipovo
Gost
Lipovo

Još je trebalo i kamen da uvozimo!

marko
Gost
marko

Ovo nam je pkkazatrlj ko smo , sto smo i koliki su nam dometi

Miki Maus
Gost
Miki Maus

Šta je bolje, kada je ovim litijašima najbolja osveštana Rosa, Aqva, Jana, našu vodu kad vide, nakostriješe se.

Crnogora Ceklin
Gost
Crnogora Ceklin

Pored ovolikog vodenog potencijala slatke vode mi toliko uvezli umjesto da izvozimo. Pa sta nam je napravi DPS nikad se necemo moc oporavit. Sve to treba po 20 godina u Spuz poslat.

Crk
Gost
Crk

Kakva kvalitet , kad sva prigradska naselja imaju septicke jame.

Suncane zore
Gost
Suncane zore

Kuku nama kad pored vode vodu uvozimo
A dje su fabrike ne vidjeli se

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Pa kako da napredujemo sa ovakvim rukovodstvom sad i prije ovoga?
Umjesto mi dà izvozimo pored toliko izvora prelijepe vide po’ Crnoj Gori politicari nam prave Samo rupe bez dna u economiji. Stanno.

Istina
Gost
Istina

Vjecna bice ali vodu iz Italije npr.pili su u hotel ,,Bjanka ,,i specijalno narucivana za svaki sastanak bivse vlasti .Znam da je flasica kostala 2 eura.E a sad odakle toliki uvoz.Voda je voda kaze se odavnina,al ne misle svi tako.

Bingo
Gost
Bingo

Skoro deset miliona godišnje…mnogo pa da je kolonjska voda u pitanju

KLM
Gost
KLM

Stacemo
Nidje vode u Crnu Goru
E lele,kuku

Toti
Gost
Toti

Stop vise vodama iz drugih zemalja kad imamo nase kvalitetne mnogo!

Send this to a friend