Ekonomija Agencija Stars Up sprovela je istraživanje javnog mnjenja o neradnoj nedjelji

Crnogorci ipak žele da odmaraju nedjeljom

Građani Crne Gore u najvećem procentu ne žele da nedjelja u trgovinama bude radni dan. Prema našem istraživanju 74 odsto ili 3/4 građana Crne Gore se  slaže da nedjelja treba da ostane neradni dan u sedmici, izjavila je za CdM Izvršna direktorka Stars Up-a, agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, Sanja Baltić.

Prema njenim riječima, istraživanje reprezentuje populaciju starosti od 18-65 godina, urbane i ruralne sredine a ispitano je 820 ispitanika. Primijenjen je višeetapni stratifikovani uzorak i intervju licem u lice, uz prikupljanje podataka na tablet računarima.

Sa zakonom o neradnoj nedelji u Crnoj Gori, kako je kazala Baltić, veoma ili dosta dobro je upoznato 42 odsto građana, dok 37 odsto navodi da poznaje zakon u manjoj mjeri.

Petina građana (20 odsto) čula je za zakon, ali ne zna ništa konkretno o njemu, dok 1 odsto ispitanih nije čulo za zakon o neradnoj nedelji u Crnoj Gori.

Sanja Baltić

“U Crnoj Gori zakon o neradnoj nedelji u najvećoj mjeri podržavaju srednjeobrazovani građani, žitelji ruralnih sredina, kao i zaposleni u trgovini, dok ga u manjoj mjeri podržavaju stanovnici gradskih sredina i juga zemlje. Među građanima koji se ne slažu sa zakonom o neradnoj nedjelji posebno se ističu stanovnici primorskih opština Budve, Kotora i Ulcinja kao i stanovnici jedne sjeverne opštine – Rožaje. Građani glavnog grada Crne Gore nešto manje u odnosu na ukupnu populaciju, njih 71,7 odsto se slažu da nedjelja treba da ostane neradni dan u trgovini. Interesantan je i podatak da muškarci nešto više od žena se u potpunosti slažu da nedjelja treba da bude neradni dan”, istakla je Baltić.

Iako građani zemlje smatraju da primjena zakona o neradnoj nedelji, njih 54 odsto, ima najpozitivniji uticaj na zaštitu prava zaposlenih, ipak za trećinu Crnogoraca (35 odsto) primjena ovog zakona ima negativan uticaj na otpuštanja zaposlenih u trgovinama, pokazuju rezltati sprovedenog istraživanja.

U saradnji sa partnerskom istraživačkom kućom Kantar, kako je objasnila Baltić, koja posluje u preko 90 zemalja svijeta, sprovedeno je ispitivanje javnog mnjenja na istu temu i u susjednoj državi Srbiji.

I pored činjenice da Zakon o neradnoj nedjelji nije implemntiran u ovoj zemlji, ipak su njeni građani kao i građani Crne Gore mišljenja da nedjelja treba da bude neradan dan.

“I većina građana Srbije podržava donošenje zakona (62 odsto), od kojih 38 odsto navodi da u potpunosti podržava njegovo donošenje, dok 23 odsto djelimično podržava pomenuto”, kazala je Baltić.

Na kraju, ovo istraživanje je potvrda da mnoge teme za koje postoje određene nedoumice, eventualna slaganja ili neslanja trebaju da budu predmet istraživanja tržišta ili ispitivanja javnog mnjenja.

“Kao alat, istraživanja na najbolji način povezuje  javnost, potrošače, kupce i/ili korisnike sa preduzećem ili institucijom”, rekla je Izvršna direktorka Stars Up-a, Sanja Baltić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Damir
Gost
Damir

E sto mi je zao onoga sto mu intervju bio prije dva dana sto je sam sa livade podiga sto kaze da uspjeh ne dolazi preko noci no preko kicme domace radne snage- robova

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Neka prodju izbori pa cemo vidjeti. Ima da vrate radnu nedelju.

Daky
Gost
Daky

Zivjela neradna nedelja 🍺.

Prč
Gost
Prč

Maksimalna podrska za neradnu nedelju

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Kupovali smo Kruh za neđelju subotom pa nije nam ništa falilo vojska je vazda jela Kruh od juče dođe iz pekare fini topli ali se nije dijelio no šjutra navodno je zdraviji a i ostalo se može kupiti u subotu za neđelju tako da promet ostaje isti turisti i u svojim državama imaju neradni neđelju pa mogu Ida svare i… Više »

drmr83
Gost
drmr83

samo robovlasnici oce da izrabljuju narod nedeljom.

Kros
Gost
Kros

Ali zato gradjevine rade nedjeljom punom parom, ne moze se ni jedan dan odmorit od buke, burgijanja, salovanja, svega i svacega. Krene se od 7 sati pa udri cio dan.

Njegoš
Gost
Njegoš

Svijet smanjuje i radne sate i radne dane, a ne još vikendom da rade.

Slobodan
Gost
Slobodan

E kad bi bilo sve kako gradjani zele….

zrno
Gost
zrno

da je bilo pismenoga kad se radio zakon. pa da su odma odlucili da se u sezoni radi nedjeljom danas ove price ne bi bilo. Protiv sam rada nedjeljom ali turisti dolaze i nedjeljom i subotom u kasne sate. No dobro NISMO SE SJETILI

marius
Gost
marius

Tako je CRNOGORCI ! Bog je Nedjelju stvorio za odmor . Od vazda se tako zborilo.

Primjećujem
Gost
Primjećujem

Da sa tim se vodimo. Samo mi nije jasno zašto onda kukamo da nema posla. Grubo, jedna sedmina zaposlenih u prodaji su višak i dobiće otkaz ako već nijesu.

Send this to a friend