Ekonomija IZVJEŠTAJ EVROPSKE AGENCIJE ZA SARADNJU ENERGETSKIH REGULATORA

Crnogorska industrija plaća najjeftiniju struju u regionu

Ilustracija

Najnižu cijenu električne energije industrijski potrošači u regionu prošle godine su plaćali u Crnoj Gori i iznosila je 5,36 centi po kilovatsatu, dok je najviša industrijska cijena u regionu, od 7,59 centi, zabilježena u Sjevernoj Makedoniji, navodi se u Godišnjem izvještaju Agencije za saradnju energetskih regulatora ACER, pišu Dnevne novine.

Izvještaj o rezultatima praćenja internih tržišta električne energije i prirodnog gasa u prošloj godini, odnosi se na članice Evropske unije, a u određenom dijelu i za ugovorne strane Energetske zajednice EZ među kojima je i Crna Gora.

“Trend rasta cijene električne energije za domaćinstva u ugovornim stranama EZ nastavljen je i u 2018. godini, dok je nakon višegodišnjeg smanjenja, cijena za industriju počela da se povećava”, istaknuto je u izvještaju.

Kako se navodi u podacima za 2017. godinu, cijena struje za industrijske potrošače je u većini ugovornih članica EZ smanjivana od 2013. do 2017. godine 19 odsto, sa 6,5 centi po kilovatsatu na 5,2 centa. Ipak, prošle godine je uslijedilo uvećanje.

“Najveći rast na nivou godine, od 17 odsto, primijećen je u Sjevernoj Makedoniji, gdje je električna energija poskupjela sa 6,46 centi u 2017. godini na 7,59 centi u prošloj”, konstatovano je u izvještaju.

Sjeverna Makedonija je na taj način pretekla Srbiju, lidera iz 2017.

Cijena električne energije u ugovornim stranama EZ bila je prošle godine u prosjeku oko 60 odsto prosječne cijene za iste potrošače u članicama EU, što je promjena u odnosu na 2017, kada je iznosila oko 50 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mark
Gost
Mark

Kod nas su to podobni biznismeni,zato se oslobadjaju dazbina,ne placaju porez…a sve to pokrije jadni narod od svoje crkavice!

Pjer
Gost
Pjer

Zato gradjani naj skuplju na kugli zemaljskoj

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Naša industrija je jedna od najačih industrija na Zapadnom Balkanu a možda i Južnom..I zato treba da je najeftinija..Zato ja koristim tu vrstu struje kad podgrijavam Sendviče..

Bnjj
Gost
Bnjj

Koja je to industrija 2fabrike sva Cg

Kot
Gost
Kot

Hoće li mi neko objasniti dvije stvari. Kako to da je industristriska struja 5,36 centi a mi je plaćamo po 10-ak centi i koja je to industrija kod nas. Možda hotele računaju u industriju.

Pjer
Gost
Pjer

Kladionice recimo

Dusan
Gost
Dusan

Vi iz cdm a ste prava dps konjica.. Zivite li vi odje sto ovo pisete to me zanima..

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Vlast tvrdi da placamo ovolike akcize na gorivo jer je to luksuz a prodaju isto bez akciza bogatasima za jahte. Umjesto “industrije” stubove i struju a ineke druge stvari izgleda placamo mi.
Sad ovo uporedjivanje bi mogli malo prosiriti i na primanja pa da vidimo gdje smo. A ne moraju da idu daleko do Brisela…

komentator
Gost
komentator

Koja industrija?

alo
Gost
alo

Znaci sprema se novo poskupljenje?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Evo uvod da i struja poskupi.Inače je informacija netačna jer je struja jeftinija u Srbiji ,Bosni R Srpskoj,Makedoniji,a na kosovo je i ne plaćaju.A to štu su običnom narodu plate i penzije nikakve i standard afrički i što su mladi većinom nezaposleni i bez ikakve perspektive u ovoj državi koju sve više napuštaju,to je nebitno.

Plac
Gost
Plac

Ko koga odje zaje bva najskuplja industrijska struja je u Crnoj Gori sa cuvenom stavkom kw puta 20 eur svaki mjesec. U citavoj evropi se ta stavka placa jednom godisnje radi odrzavanjanja mreze,kod vas u cg svaki mjesec. Zato vam fabrike vode rade jedan mjesec pa tri pauze i slicno jer ne smiju da upale masine.

Atlas
Gost
Atlas

Ma struja ka struja nije skupa ali kad se nakite one stavke izadje racun grdilo.

Realno
Gost
Realno

Zaboravili ste da stavite onu Vašu napomenu ‘SPONZORISANO’. Naručen tekst.

Send this to a friend