Ekonomija

Crnogorski bankarski sistem i dalje bilježi pozitivne trendove

Žugić i Salinas

Bankarski sistem i dalje bilježi pozitivne trendove. Zabilježen rast ukupne aktive, kredita, depozita i ukupnog kapitala banaka, smanjenje nekvalitetnih kredita, saopštio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić tokom sastanka sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom.

“Nakon donošenje nove regulative od 1. januara 2018. godine stekli su se uslovi za primjenu MSFI 9, tako da banke koje posluju u Crnoj Gori
finansijsku imovine i obaveze vrednuju u skladu sa tim standardom”, kazao je Žugić.

Žugić je kako je saopšteno iz CBCG, informisao predstavnike Svjetske banke o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji i stanju u finansijskom sistemu.

On je istakao da su pozitivni trendovi iz prve polovine godine nastavljeni i u ovoj, što doprinosi bržem oporavku privrede i snaženju javnih finansija.

Takođe, u toku ove godine CBCG nastavlja intenzivne aktivnosti na usklađivanju regulative iz oblasti bankarstva sa zakonodavstvom Evropske unije i međunarodnim standardima, kao i aktivnosti na unapređenju važećih rješenja u cilju postizanja pozitivnih efekata za privredu u cjelini u okviru Twining projekta.

Žugić je naglasio da Centralna banka preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se ispoštovali rokovi za izradu regulative koji su predviđeni Twining projektom.

Na sastanku je bilo riječi i o obezbjeđivanju drugog dijela programa budžetske podrške Svjetske banke Crnoj Gori (PBG2), koja bi mogla biti operativna tokom 2019. godine.

Salinas je izrazio zadovoljstvo ocijenivši da je Centralna banka postupa saglasno dobroj saradnji sa Svjetskom bankom i u funkciji obezbeđenja PBG2.

Žugić je dodao i da će CBCG, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, a koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije i unapređenje regulatornog okvira, te da će, na taj način, nastaviti sa davanjem punog doprinosa postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Стане
Gost
Стане

Ма нема шта, коме то “Свјетска банка” каже томе је будушност Блистава.

Stari
Gost
Stari

Zato mi tj gradjani sve vise i vise u bulu

Send this to a friend