Ekonomija

Crnogorski i mađarski privrednici jačaju ekonomske odnose

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović potpisao je danas sa generalnim direktorom Agencije za promociju izvoza Mađarske HEPA Balazsem Hendrichom Sporazum o saradnji dvije institucije, u kom se navodi da će potpisnici promovisati širenje i diverzifikaciju međusobne trgovinske i investicione saradnje u oblastima važnim za ekonomski i društveni razvoj.

Kako je saopšteno iz PKCG, Golubović je istakao da Sporazum ima cilj da unaprijedi ekonomske odnose dvije zemlje, poveže partnerske kompanije i doprinese stvaranju nove vrijednosti u crnogorskim preduzećima.

“Nadam se da će Sporazum na taj način doprinijeti trendu rasta investicija Mađarske u Crnu Goru”, kazao je Golubović.

On je naglasio da su odlični politički odnosi dvije države osnova za unapređenje ekonomskih i zahvalio na podršci Mađarske našoj zemlji u evroatlantskim integracijama.

“Ukazao je na to da je tokom 2019. godine razmijenjeno roba sa Mađarskom u vrijednosti 70 miliona eura, od čega je izvoz iz Crne Gore iznosio 45 miliona, a uvoz iz Mađarske 25 miliona. Tokom prošle godine, našu zemlju je posjetilo 32.500 turista koji su ostvarili 164.000 noćenja i očekuje se da će se nastaviti pozitivan trend u ovoj oblasti. Od 2006. godine iz Mađarske je u našu zemlju investirano u vrijednosti 435 miliona eura. Po obimu investicija Mađarska je na devetom mjestu među više od 130 zemalja koje ulažu u Crnu Goru (petom u EU)”, navode u PKCG.

Golubović je rekao da su strateški sektori crnogorskog razvoja turizam, poljoprivreda, energetika i građevinarstvo.

“Pozvao je na razvijanje intenzivnije saradnje posebno u poljoprivredi, čemu bi značajno doprinijeli mađarsko iskustvo i know how u primjeni novih tehnologija. Kabl koji povezuje Crnu Goru i Italiju čini našu zemlju energetskim čvorištem preko kojeg se može izvoziti struja iz jugoistočne Evrope u Zapadnu. Predsjednik Komore se, između ostalog, osvrnuo i na najveći kapitalni projekat u našoj zemlji – izgradnju auto-puta, koji će za nekoliko godina povezivati našu državu, preko Srbije, sa Mađarskom”, dodaju u Privrednoj komori.

Hendrich je pak predstavio agenciju osnovanu 2014. sa ciljem podsticanja izvoza roba, usluga i kapitala. Agencija grantovima i kreditima podržava poslovanje mađarskih kompanija na inotržištu.

“Pripremili smo Program za balkanske zemlje kojim, između ostalog, želimo da podstaknemo naše kompanije da izvoze u Crnu Goru, ali i doprinesemo njenom ekonomskom razvoju. U toku je evaluacija projekata među kojima se nalaze i prispjeli iz Crne Gore”, rekao je Hendrich.

On je istakao važnost saradnje sa Privrednom komorom Crne Gore i izrazio očekivanje da će ta poslovna asocijacija pružiti značajnu podršku realizaciji projekta koji je bitan za razvoj malih i srednjih preduzeća obje zemlje.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić, ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jozsef Negyesi, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović, direktor projekata za Zapadni Balkan Gabor Jenei, nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Balša Ćulafić, šef kabineta predsjednika Komore Miljan Šestović, drugi sekretar u Ambasadi Peter Hetei i ekonomski savjetnik Milan Radacsi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da radimo
Gost
Da radimo

A da ispitate imovinu ove gospode

Velja gora
Gost
Velja gora

Moram priznati da predsjednik Privredne komore posteno zaradjuje svoju platu

Bravo o samo nastavi..

Send this to a friend