Ekonomija

Crnogorski pomorci: Improvizatorska politika države prema nama

Crnogorski pomorci nemaju adekvatan tretman od strane državne administracije, dok je politika u ovoj oblasti improvizatorska, ocijenjeno je na drugoj redovnoj Skupštini Unije pomoraca Crne Gore, održanoj 25. oktobra na Fakultetu za pomorstvo u Kotor.

Tokom sjednice su izneseni zaključci o nepravilnostima do kojih je Unija došla u proteklom periodu, te naporima koje su njeni članovi Unije napravili, kako bi pokušali da ih isprave.

Kako se ističe, administrativni sektor pomorstva pri Ministarstvu saobraćaja i pomorstva je neadekvatno popunjen stručnim kadrovima, a pomorci vjeruju da to značajno utiče na pravovremeno usvajanje, te kvalitetnu primjenu međunarodnih propisa.

Ne dopada im se to što predstavnici resornog Ministarstva bivaju honorarno angažovani za predavanja u obrazovnim centrima upitnog kredibiliteta, što, kako kažu, rezultira nedovoljnom posvećenošću na poslu kojim se primarno bave i dovodi ih u direktan konflikt interesa.

Neadekvatan je, tvrde pomorci sistem obrazovanja/obuka u određenim obrazovnim ustanovama i centrima za obuku.

“Resorno Ministarstvo je prebacilo svu odgovornost na BV i HR i na taj način otklonilo svu odgovornost sa sebe. S obzirom na to da su pregledi BV i HR finansirani od strane istih centara nad kojima se kontrola vrši, možemo pretpostaviti koliko su njihovi nalazi objektivni”, poručili su.

Ukazuju i na indolentnost Ministarstva obrazovanja u pogledu kontrole kvaliteta sprovođenja nastavnih programa, te sistema obuke pomoraca.

“Niko iz ovog Ministarstva se i ne trudi da povremeno prekontroliše propisano, već su 2. novembra 2017. osnovali Agenciju za kontrolu visokoobraznovnih ustanova, a koja do danas nije zaživjela”, naglasili su.

Sistem ljekarskih pregleda i izdavanje ljekarskih uvjerenja pomorcima u ljekarskim ustanovama akreditovanim za takvu djelatnost je, prema njihovim riječima, nekonzinstentan.

“Problematično je obavljanje ljekarskih pregleda i izdavanje ljekarskih potvrda od strane doktora koji nisu stručnjaci iz oblasti medicine rada”, dodaju.

Smeta im i birokratska zamršenost prilikom izdavanja ovlašćenja, slaba informisanost, te nemogućnost da se sva ovlašćenja odrade u istoj lučkoj kapetaniji, te ocjenjuju da treba nastojati da se objedine svi potrebni formulari i procedure na web stranici njihovog udruženja, kako bi pomorci lakše došli do informacija.

Implementaciona odluka Komisije EU 2017/727 od 23. marta prošle godine navedena je kao primjer koji najbolje oslikava odnos državne administracije prema pomorcima.

“Mart 2011 – Grčka, a ne Crna Gora podnosi zahtjev ka EU za priznanjem crnogorskih ovlašćenja. Februar 2012 – Evropska komisija obavlja inspekciju crnogorske administracije i nalazi je kao neadekvatnu. Jun 2013 – Crnogorska administracija podnosi plan korektivnih akcija koje su se opet pokazale kao nedovoljne. Mart 2015 – Slijedi ponovna inspekcija od strane EU. Novembar 2015 – Ponovne korektivne akcije naše administracije kao odgovor na prethodnu inspekciju. Maj 2016 – EU komisija zatražila je dodatna objašnjenja sprovedenih korektivnih mjera. Jul-Oktobar 2016 – Slijedi period dodatnih obrazlaganja od strane crnogorske administracije. Mart 2017 – Konačno prihvaćena puna implementacija Direktive 2008/106/EC iz 2008 godine”, precizirali su u Uniji.

Kuriozitet je, konstatovali su, da do danas bilatelarni sporazum o priznavanju ovlašćenja sa Grčkom, kao inicijatorom, nije potpisan.

“Kad se sve navedeno sumira, dolazimo do zaključka da smo kroz prethodni period opstali kao pomorska zemlja samo zahvaljujući činjenici da je potražnja za stručnim kadrom na međunarodnom tržištu u tom periodu bila veća od ponude. Valja naglasiti da smo do pomenutih inspekcijskih analiza iz prethodnog perioda vrlo teško dolazili, jer se naša administracija nije bila voljna pohvaliti obimom propusta onoliko koliko su raspoloženi pohvaliti se sporadičnim uspjehom. Pitanje koje se na kraju postavlja – da li crnogorski pomorci zaista zaslužuju takav tretman i da li naša država može sebi priuštiti, možemo slobodno reći, improvizatorsku politiku naše administracije vezane za pomorstvo”, upitali su iz Unije pomoraca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Ne da zaslužuju ovakav nego zaslužuju mnogo gori tretman…..opet bi neki da se zaposle u ministarstvo i briga ih za kvalitet…. najvažnije stvari oko ispita i licenci niste ni pomenuli ..Zašto niste… iz neznanja ili sa umisljajem?

Pjer
Gost
Pjer

Nasi kadeti i asistenti znanje koje iz skole ponesu vrlo upitno u najmanju ruku

Ljuta
Gost
Ljuta

Kao tvoje bilo bolje?

Kapo msc
Gost
Kapo msc

Sto bi ti da ti rade generalnu motora ili manovru kadeti? Bitno je da znaju engleski i komojutere, da imaju osnovno znanje o navigaciji/ brodskom pogonu, da procitaju ism na brodu, rade 6 mjeseci sa mazacima/kormilarima, drugih 6 mjeseci kao gvardijani i to su ti dobri oficiri garantovano..nisu nasa djeca glupa no dodju medju 30 starih alkosa koji ocekuju cudo… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Koi to zna engleski ja ga jos u 30 godina ne sretoh i pricas sa upraviteljem preko 25 godina na stranim kompanijama.Od 10 mozda dvoica zna nesto jezika ili barem knjigu da otvori.Niko od kadeta ne trazi da radi remonte.Ali sa nekim pred znanjem mora doci.

Todor
Gost
Todor

Sad ce postavit strucni kadar u ministarstvu koji ce se bavit pomorcima. Donosite pare i dobro vam je. I nemojte se dugo zadrzavat kuci da ne smetate zenama.

Pjer
Gost
Pjer

Moj Todore neznam odaklesi ali vjeruj da nije pomoraca Kotor nebi bio nista bolji od recimo B Polja.A stose zena tice ove sto nijesu od pomoraca su pre postene dokazano.

Mario
Gost
Mario

Todore imam platu 9750 eura mlad sam i neozenjen..evo otvoreno da te pitam bi li mi dao zenu noc za mjesecnu platu..cisto da vidi nesto novo a ja to bas volim da radim slobodne me ne interesuju..

Mario
Gost
Mario

Ajde todore molim te nece joj se poznati a dacu ti para sto zaradis za dvije godine kesh na ruke odma..to mi je fetish tudje crnogorke postene

Send this to a friend