Ekonomija

Crna Gora će moći da se kandiduje za dobijanje sredstava za podršku likvidnosti

CBCG

Upravni odbor Evropske centralne banke je donio odluku o uspostavljanju novog finansijskog instrumenta EUREP (Eurosystem repo facility for central banks) koji će omogućiti Crnoj Gori da se kandiduje za dobijanje sredstava za podršku sistemskoj likvidnosti, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kako ističu, na ovaj način se proširuju mogućnosti CBCG da, u slučaju tržišnih poremećaja uzrokovanih šokom usljed pandemije novog koronavirusa, obezbijedi dodatna sredstva za podršku sistemske likvidnosti.

“Ovome je prethodilo učešće CBCG u regionalnoj inicijativi prema Evropskoj centralnoj banci kojom je traženo obezbijeđivanje podrške likvidnosti za zemlje koje nijesu dio eurosistema. U narednoj fazi se CBCG direktno obratila predsjednici ECB-a Kristin Lagard i članovima Izvršnog odbora ECB-a molbom da se razmotri mogućnost uspostavljanja mehanizma koji bi CBCG omogućio „privremeni pristup euro likvidnosti”, objašnjavaju oni.

U pomenutom dopisu je, kako ističu, detaljno predočena potreba obezbjeđivanja dodatnih buffer-a likvidnosti, a sve u cilju lakšeg suočavanja sa povećanom neizvjesnošću i pratećim negativnim posljedicama pandemije novog koronavirusa.

Send this to a friend