Ekonomija

Ćuti ministar Milatović, oksfordski student zaboravio na transparentnost

Jakov Milatović

Iako je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović još 22. jula rekao da će Vlada Crne Gore da ograniči cijene hljeba, do danas iz njegovog Ministarstva nije stigao odgovor na pitanje CdM-a kojim mehanizmima će izvršna vlast to da uradi. Kako je naveo na svom Twitter profilu, tada je predloženo da maksimalna maloprodajna cijena pšeničnog bijelog hljeba, radi sprječavanja posljedica izazvanih porastom cijena osnovnih životnih namirnica bude 50 centi za hljeb od 500g-600g i 0,40 eura za hljeb od 300g – 400g.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, međutim, ne odgovaraju na pitanje CdM-a o konkrektnim potezima da se to postigne.

Od odgovorne vlasti bi se očekivalo da objasni mehanizme koje preduzimaju, što podrazumijeva da li su pregovarali sa pekarima, kako će se pokriti razlika u cijeni, da li je urađena analiza tržišta i ostali potezi koji bi eventualno mogli da dovedu do odluke o ovoj vrsti intervencije u tržištu.

Osim toga, ministar Milatović nije odgovorio ni na pitanje o 10.000 tona pšenice koju je prethodna Vlada uvezla iz Francuske. Ministar ili ne zna ili neće da odgovori javnosti da li će to brašno biti upotrijebljeno u svrhu ograničavanja maloprodajne cijene i ako da, na koji način o na osnovu kojih kriterijuma?

“S obzirom na to da se radi o pšenici, kojim mlinovima će biti dodijeljena, na osnovu kojih kriterijuma i po kojoj cijeni”, jedno je od pitanja CdM-a na koje Ministarstvo na čelu sa Milatovićem ne odgovara.

Iznenađujuće je da ministar Milatović, kao oksfordski đak, ne zna da je transparentnost u radu državne administacije jedno od njenih najvažniji odlika.

“Druga mjera kojom ćemo pomoći socijalno ugroženom stanovništvu je dodjela preko 70.000 litara ulja za skoro 25.000 korisnika! Obećali smo godinu socijalne pravde, kao odgovorna Vlada to ispunjavamo”, naveo je ministar Milatović takođe nasvom Twitter nalogu.

Ono što, međutim, čudi, je da ministar ekonomije, koji se hvali da se školovao na prestižnim univerzitetima, brka pojmove socijalne pravde i socijalne pomoći.

Dodjela po dva litra ulja je jednokratna socijalna pomoć kojom bi trebalo da se bavi resorno Ministastvo. Ono što bi ministar Milatović trebalo da zna je da država socijalne pravde podrazumijeva veći nivo jednakosti, koji se obezbjeđuje kroz prihode srednjeg i nižeg prihodnog sloja, kroz tržišne mehanizme ali i redistributivnu funkciju države. Upravo to je posao ministra ekonomije – ne da dijeli jednokratnu socijalnu pomoć već da dovede investitore koji bi zapošljavali radnu snagu i na taj način im obezbjeđivali stabilne prihode.

Ministar Milatović i ministarstvo na čijem je čelu ignorisanjem pitanja koja interesuju javnost nijesu usamljeni slučaj u Vladi Zdravka Krivokapića. To je nažalost postalo pravilo u izvršnoj vlasti, uprkos ogromnim ciframa koje izdvajaju za plaćanje određenih “PR stručnjaka” o trošku građana Crne Gore.

Da li je i to socijalna pravda o kojoj ministar Milatović govori, pitanje je koje bi vjerovatno takođe ostalo bez odgovora.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crni
Gost
Crni

Dobro je bice barem hleba da se jede 😂😂😂

Hurem
Gost
Hurem

Strasna pomoc,dva ligra ulja =3€.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Da je doktorirao na Mediteranu ili UDG-ju, bio bi ,,stručnjak”.

Dusan Silni
Gost
Dusan Silni

Loša vam je priča, loš tekst, pesimistično napisan kao i sve što radite od 30. avgusta.

Cuca
Gost
Cuca

Nesporna je činjenica da iza svega ovoga stoji SPC sa njezinim izvršiocem Zdravkom Krivokapićem koji će upropastiti ovo malo što ostade od Crne Gore.
To je culj “srpskog sveta”.
Treba sve opšti otpor i otkazana poslušnost ovoj nevidjenoj propasti dje nas dovedoše.

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Pa zar ne bidite da je on u onom trupu ,ja,ja. I samo jaaaaa…

Janko
Gost
Janko

Klasicni primjer strebera koji veze o zivotu nema…Spasio ga Zdravko da ne radi na salter i racuna kamatne stope strancima i postavio da bude ministar a on se umislio da je jedan od Bogom danih apostola koji ce isto vjerom brdasca da pomjera…Dokrajcice nam ovo malo drzave ove face iskompleksirane….

Anonim
Gost
Anonim

Zbog socijalne pravde potrebno je svim građanima obezbijediti primanja od 1000 eura mjesečno.

Djed moj
Gost
Djed moj

Ovakvih ljudi je potrebno nasoj drzavi
Zalosno je jedino sto gledamo ko kojoj partiji pripada i ko je koje vjere..

Mirkas
Gost
Mirkas

Zalostan si ti moj djedo kad ti ovo treba i to pod stare dane…

free samples
Gost
free samples

ne nego ajmo nekog ko je imao 6 prosjek na UDG , i po mogucnosti da mu prvi radni dan u karijeri bude premijer ili bar ministar
Neka nas tako jos 30 godina!!! Pa se pitajte sto omladina bjezi iz ovog raja na zemlji

Milena
Gost
Milena

Ovakvi ne trebaju nikom,neznaveni,a drski,stetocine obicne,ima ona mag,,,,, u Bec, m. iz Beca,ali su svi u jednom isti,sluze se neistinama,uz povecane tonove,to im je koreografija.

Send this to a friend