Ekonomija

Da li će u Crnoj Gori biti organizovan generalni štrajk?

Penzioneri u Podgorici

Nakon što je postalo jasno da nema dogovora Ministarstva rada i socijalnog staranja i crnogorskih sindikata u vezi sa spornim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja (PIO), pitanje je da li će u Crnoj Gori prvi put u istoriji biti organizovan generalni štrajk.

Nakon što je vladina Radna grupa za pripremu Nacrta izmjena Zakona o PIO odbila sve zahtjeve dvije sindikalne centrale (Saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata) predstavnici radnika su najavili da će prvo tražiti održavanje referenduma o njihovim zahtjevima a potom da će pozvati zaposlene na generalni štrajk.

Oštra polemika i pojačana retorika obilježile su i tok nedavno održane javne rasprave o spornom zakonu, na kojoj je učestvovao i ministar rada Kemal Purišić.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova-40 godina radnog staža i 65 godina života.

Iz Sindikata podsjećaju da su prije tranzicije, kada je u Crnoj Gori bilo tri puta više zaposlenih nego penzionera, u starosnu penziju odlazilo sa 40 godina staža ili 55 godina života. Tada je prosječna penzija iznosila 85 odsto prosječne plate, a sada je, nakon više izmjena zakona, pala na 55 odsto plate.

Inače, najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 125 eura i sindikalci sada traže da ona bude povećana na 200 eura.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević za Radio Slobodna Evropa RSE pojašnjava sa kakvim posljedicama će se crnogorski radnici i cijelo društvo suočiti ukoliko bude usvojena vladina verzija izmjena i dopuna Zakona o PIO-u.

“Crna Gora će da postane zemlja radnika staraca koji će da se izrabljuju do krajnjih granica izdržljivosti, odnosno oni će prije otići na onaj svijet nego što će doživjeti da odu u penziju. Sa druge strane, zbog ovakvih mjera naša omladina neće moći da dobije posao i postaćemo država mladih nezaposlenih koji će svoju budućnost da traže u inostranstvu. Samim tim, postaćemo država bez mlade radne snage, siromašna i bez produktivnosti”, navodi Rakočević.

Nakon godina tranzicije gdje su čini se najveću cijenu upravo platili crnogorski radnici i tokom kojih je uticaj i ugled sindikata konstantno opadao, pitanje je koliko je danas realno da se zaposleni odazovu na poziv Saveza Sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata na generalni štrajk?

“Naši građani ne vjeruju u sindikat odavno, a tako je čini mi se i danas. Ja ipak vjerujem da će se objediniti dovoljno energije za generalni štrajk. Samo treba na pravi način informisati građane o posljedicama ovakvih izmjena i to o onima koje sam već naveo”, kaže Nenad Rakočević iz Sindikat uprave i pravosuđa.

Bivši ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić smatra da su zahtjevi sindikata u vezi sa spornim zakonskim izmjenama legitimni, ali i dodaje da će organizacija generalnog štrajka, ukoliko do njega dođe, biti test snage i ugleda radničke organizacije danas u Crnoj Gori.

“Pritisak na zakonodavnu vlast da se omogući organizovanje referenduma će prvo pokazati taj potencijal u smislu koliko jedna društvena akcija može ugroziti poziciju vlade. Sa druge strane, ako se to ne dogodi onda je najavljen generalni štrajk koji treba da pokažu jednu institucionalnu zrelost samih sindikata koji stoje iza jednog takvog štrajka koji je apsolutno legitimno sredstvo iskazivanja nezadovoljstva u odnosu na jednu javnu politiku”, ističe Marić.

Prvi test za sindikate će dakle biti sakupljanje potpisa kako bi Skupštini Crne Gore predali inicijativu za održavanje referenduma o ovom zakonu.

Za to su potrebni potpisi deset odsto ukupnog broja birača, što je oko 54.000 potpisa. No, imaju i drugu mogućnost, a to je da odmah krenu sa zakazivanjem protesta i generalnog štrajka.

Za taj scenario već se izjasnio Sindikat javne uprave i pravosuđa i strukovni Sindikat vatrogasaca, a tokom javne rasprave za tu ideju bili su i predstavnici sindikata zdravstva, prosvjete, energetike, željeznice, taksista, telekomunikacija, Luke Bar, Rudnika Boksita, KAP-a…

I pored čestih najava, istorija crnogorskog sindikalizma nije do sada zabilježila masovnije štrajkove. Tokom prethodne decenije bilo je nekoliko štrajkova prosvjetara kao i zdravstvenih radnika. Jedan od radikalnijih bio je štrajk dijela zaposlenih u nikšićkim Boksitima koji su danima bili zatvoreni u rudarskoj jami.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eeee
Gost
eeee

Ukoliko i dodje do strajka ispanuce prica iz sindikata da su sve pokusali ali da zbog brojnosti nezadovoljnih koji su ucestvovali u strajku nisu mogli dalje i vise ucinit. i pisi propalo. Svaka prica za ovih 30-40 god je trajala dva do tri dana i poslije toga se sve zataska a njihovo prodje ka da nije nista bilo. Tako ce… Više »

NIKOLA
Gost
NIKOLA

GENERALNI STRAJK zadnji put se desio kada su ga organizovali MILO i MOMIR da skinu svoju konkurenciju komuniste, od tog dana narod posta stoka i ovce koje bleje, kako tada tako i danas ,sindikat radi za vlast a ovo je samo cirkusna prestava za ove pokorne robove i kontejnerske penzionere

Kemo
Gost
Kemo

Svi na ulice najvece doprinose placamo a penziju necemo docekat

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Interesantno da su komentatori na ovu temu dosta slozni. To je zato sto ovo izgleda nije zanimljiva tema botovima koji grlate kad se pomene crkva ili 1918. ili kakav igrac sto ode igrat za Srbiju, kad se krene u diskusiju o opravdanosti autoputa ili kad je kakva druga “vazna” tema.

rijality škola
Gost
rijality škola

prosvjeta je (već) pogubljena, tako da tu ništa ne očekujete

ND
Gost
ND

Hoćeš reći,uništena!?

pipunijada
Gost
pipunijada

65 je ustvari granica životnog vijeka, približno

Wiz
Gost
Wiz

Po novom bi sa 68 u penziju, ljepota. Ionako se ljudima obicno ne ide u penziju na prvu loptu. Dobar zakon drzava misli na nas no mi toga nismo svjesni. Zivio kemo brat!

Ganadi
Gost
Ganadi

Evo šta ce biti: pozvaće nemušto na štrajk, a onda kada se za takav vid.protesta opredijeli 200 ljudi, sindikat će se povući sav srećan što je sve propalo. A zašto? Pa zato što ti sindikati nemaju vodje nego službenike ANB koji kontrolišu sindikat. Samo pratite šta se dešavalo sa KAP, sindikatima zdravstva, a naročito prosvjete čiji sindikalni lider godinama prijeti,… Više »

Dado
Gost
Dado

Pustite moj komentar budite ljubazni sve je realno

Kasetna bomba
Gost
Kasetna bomba

Svi na strajk nego sto breee najskuplje doprinose placamo a penziju ne doceka 10% gradjana

Rajan
Gost
Rajan

Ko da strajkuje, nema sanse, to su teski neradnici a ne da ti stoje I strajkuju….

Ljuma
Gost
Ljuma

Hoćemo pravo na zivot,hocemo da zivimo u starosti duze i uzivamo u dobroj penziji,ne da nas ss radnog mjesta ne odnosite u kovčeg,mozda drzavs izglasa zakon da dobijamo penziju i na onaj svijet,sto ni bilo i skladu sa ovom vlascu

marius
Gost
marius

Ko ce da organizuje strajk ? Sindikat ? Kad je to bilo koji sindikat ista uradio za bilo kog radnika u Crnu Goru ?

Dado
Gost
Dado

Nikad nije kasno samo ako hoce !!

Razocarani
Gost
Razocarani

Nikada.Crnogorci su toliko poltronski narod,da je spreman i SAMAzr da nisi,samo da mu je gazda na vlasti.

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Zamisli dati svome gradu ime TITOGRAD, ne treba dalje komentarisati..

marius
Gost
marius

Bilo je tu jos gradova sa Titovim imenom na prostoru bivse Jugoslavije: Titov Veles, Titovo Uzice, Titova Mitrovica,Titova Korenica, Titovo Velenje….. !

Fake street
Gost
Fake street

Mislim da je realnije da nas pogodi neki asteroid, to bi rijesilo sve nase probleme..

Semir Dps
Gost
Semir Dps

Generalni štrajk u Crnoj Gori mogu organizovati samo oni koji misle loše našoj državi Nema potrebe za tim Jer životni standard i način življenja je takav da odgovara evropskim vrijednostima.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dabogda Semire, živio kao prosječan Crnogorac!

vujke
Gost
vujke

Dps ti si tutuban i veze nemas sa zivotim ti ocigledno nisinikad radio i zivis na grbaci radnicke klase

ND
Gost
ND

E blago ti u pamet.

Dusko
Gost
Dusko

Nece jer nema narod m…
A i svakome tetka radi nedje na drzavne jasle pa nemoze zbog nje

Mila
Gost
Mila

40 god radnog staza i 65 god zivota,kod privatnika haha,ko ce je zaradit!?? Aznajuci kako pojedini (ne)uplacuju..nece skupit ni 20 god radnog staza,a ne 40…

ND
Gost
ND

Sraman zakon,i treba generalni štrajk do ispunjenja uslova. Ovo je zločin i prema zaposlenim i omladini. Treba li da nam djecu tjerate iz zemlje?

Bazinga
Gost
Bazinga

Zahvalo bi se ovom prilikom Vladi Crne Gore što misli da ćemo sa ovim platama preživjeti do 65 godine, zaista su intuzijasti. Mislim da će nad nama vršiti ubiduće obdukcije ne da vide od čega smo umrli, već od čega smo živjeli.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

primarijus Rakočević sa Pravnog i Bobo Radunović su istraživali u tom pravcu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Jedino ako se ukine internet i oporezuje kladionica. Sve ostalo Crnogorci danasnjice stoicki podnose.

Pjer
Gost
Pjer

Svaka cast

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Nikad dok je svijeta i vijeka. Nije ga bilo,niti ce ga biti. Ovo je robovski narod koji zivi danas,sjutra ga ne interesuju. Sebicnjaci,nepismenjaci,izdajice i kukavice. Nikad vise srece u ovoj drzavi. Oni narodi kojima nije bitno kako ce im pokoljenja zivjeti,nemaju buducnost. Zao mi je sto smo ovakvi.

Dado
Gost
Dado

Odavno je to trebalo misite li na o e buduce generacije …foteljasima ovo ne odgovara jer su i svoje deveto koljeno obezbijedili..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Razmišlja li neko o nama koji nijesmo na budžetu. Koliko je ko izdvajao, toliko neka i prima. Inače kad god oni nešto usvoje, ka što je bilo za majke, šalju finansijku i za svaku glupost kazne naplaćuju. Izgleda da svi imaju veća prava od nas koji plaćamo PDV i doprinose.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šalim se, ja kao čoban ne plaćam ništa.

Pex
Gost
Pex

Dje je ova omladina sa fakultetima sto ce ostarati na biro da organizuju neki protest kao ovi radnici?

Mila
Gost
Mila

Nemaju kad da zovuomladinu za posao,nacekace se,nego evo posle 35 god sa biroa zovu zene od 60 god i prijete ako ne prihvate posao koji im se nudi,da ce da ih maknu sa biroa…

Dado
Gost
Dado

A sta je s majkama koje su makli s biroa .Ocistili navodno primaju nadnoknadu a oni im ukinuli sprdnja …sve zbog politickih poena …

Marv
Gost
Marv

Pa studiraju u Beogradu, dje sad da silaze dolje u ispitnom roku …

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Marv

Pa studiraju u Beogradu, dje sad da silaze dolje u ispitnom roku …
————————————————————————————–
Na žalost, u pravu si.
Što je naj gore, teško da će se ikada i vratiti dolje.

555
Gost
555

Pa ocito vecina razmislja da ce neko drugi izaci za njih da se bori za njih. Izadjimo svi pa da vide koliko je naroda srecno i zadovoljno. Bez obzira ko je koje vjere i nacije jer se radi o nasim zivotima. A ti sindikati sto ne podrzavaju strajk i protest su pravi odraz korumpiranih sindikata. Nisu clanovi tih sindikata zadovoljni… Više »

Jale
Gost
Jale

Glasate ih evo 30 godina,sto se mene tice svi skapali od gladi..ja imam 2000mjesecno,bas mi puca.ako ih vi glasate 30 godina,sa 300 eura primanja?!sto bi meni nesto smetalo..u svemu podrzavam vlast,samo deri po raji!!! Hahahha

Bazinga
Gost
Bazinga

Jale@Vidiš, imaš para ali si ostao bijeda! Što ti je ironija, stvarno misliš da si bolji od onih koji primaju 300€? A što se tiče izbora tu se varaš, najmanje ih glasaju oni koji nemaju. Glasaju ih takvi kao ti kojima je sve pruženo.PS: Imaš 2000€ a nisi njihov? Čudo neviđeno!

Boki
Gost
Boki

Bas suprorno. Najvise ih glasa najveca sirotinja. Oni sto ih kupuju, ucjenjuju, prijete… Ja se krecem u krugu ljudi koji doata solidno zive, postene poslove, i vjeruj mi da skoro nijedan nema da je za njih. Najvise glasova oni dobijaju dje je najveca sirotinja.

Marv
Gost
Marv

Ne nego glasaju Bosnjaci i muslimani, neki Srbi i vecina crnogoraca. Svi glasaju nadojeni nacionalizmom sem Albanaca koji imaju krajni cilj i znaju preko koga ce to ostvarit.

Bazinga
Gost
Bazinga

Ah Boki, Boki mnogo se ti krećeš, a i tvoj prijatelj Jale, kako ste me rastužili. Poltroni radite do 165 godina samo puštite nas normalne da se bunimo! A vi aristokrati a “protivnici vlasti” ste najgora fela moguća. Samo nemojte da nam solite pamet! Zar ni vama nije važno kad ćete u penziju? Redom će vam davati otkaze sa 50… Više »

Boki
Gost
Boki

Ko kaze da ne treba da se bune? Ja samo kazem da oni koji treba najvise da se bune i koji jedva kraj sa krajem krpe najvise glasaju za njih. Vjeruj mi da ja zivim bolje od vecine naroda. A veci sam ja protivnik dps – a od 80% ljudi koji bas tesko zive. I znam ih jos dosta takvih.… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Mozda je covjek pomorac niza zvanja imaju i jace plate od 2000

Bazinga
Gost
Bazinga

Pa neka otplovi i to sa belu lađu. Šta se javlja iz Emirata? Otvori oči zar ne vidiš da radi za DPS i poziva na mirovanje. Ne sviđa im se da se udružimo Crnogorci, Srbi, Hrvat i Bošnjaci u građanske proteste koji nemaju veze sa politikom već opstankom nas svib i naše djece.

Neko
Gost
Neko

Oće!!

Pero milacic
Gost
Pero milacic

A dje strajk….pola ce ih umrijet sad posle ovih novih izjava-zakona…
Eto para u kasu nabijem Vas sve is vlasti

Smradovi
Gost
Smradovi

Aha, treba da izadju na ulice i onda da ih neko pohapsi i optuzi za drzavni terorizam i pokusaj nasilnog puca?

KLM
Gost
KLM

I jos pride ispendreci dobro

Ad astra
Gost
Ad astra

Ovaj narod mozete ostavit bez hleba, vode i struje i opet se nece mrdnut

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U pravu si, ovo nije narod nego stoka!

Goost
Gost
Goost

Stoka je vec 30 godina. I ostace. Sam sebi grob kopa. U sanduke ce ih s posla iznositi. Moja djeca ovdje ostati nece ako se budem pitao!

Pjer
Gost
Pjer

Naravno da nece

Send this to a friend