Ekonomija

Damjanović: Imamo izuzetne pojedince, stvaramo timove

Sanja Damjanović

Naša zajednica pokazuje otvorenost, konkurentnost i rezultat toga je da smo danas na naučnim mapama svijeta. Meni je puno srce kada vidim Crnu Goru na toj mapi. Ne vidite recimo, Sloveniju, ili neku drugu zemlju, a vidite našu državu. Mi imamo kapacitete, imamo izuzetne pojedince, ali moramo da gradimo izuzetne timove, kazala je za Vikend novine ministarka nauke Sanja Damjanović.

Ona je govorila o benefitima nedavno završenog HERIC projekta vrijednog 12 miliona, povezivanju akademske zajednice i biznisa, o kapacitetima Crne Gore i mogućnostima da bude konkurentna…

Podsjetila je na učešće naše države u programima EU za istraživanje i inovacije Horizont 2020, COST, EUREKA, na saradnju sa CERN-om i EMBLom, ističući da ne zapostavljaju ni društvene nauke.

“Postali smo član Evropskog društvenog istraživanja. Imamo našu zajednicu koja pokazuje otvorenost, konkurentnost i rezultat toga je da smo danas zaista na naučnim mapama svijeta. Meni je puno srce kada vidim Crnu Goru na toj mapi. Ne vidite recimo, Sloveniju, ili neku drugu zemlju, a vidite našu državu. Imamo kapacitete, imamo izuzetne pojedince, ali moramo da gradimo izuzetne timove. Ja ovdje, u Ministarstvu nauke, zaista imam izuzetan tim”, kazala je  ministarka Damjanović.

Ona je i objasnila šta je  Strategija pametne specijalizacije.

“Pametna specijalizacija (S3) je integrisano strateško planiranje na nivou regiona EU (uključujući zemlje kandidate) sa ciljem definisanja užih privrednih oblasti u kojima su istraživanje, razvoj i inovacije ključni faktori koji mogu da osiguraju konkurentnost. Zapravo, u pitanju je recept Evropske unije da se trasira moderni razvoj ekonomije baziran na domaćoj pameti i domaćim potencijalima. To je, najjednostavnije rečeno, prepoznavanje potencijala od kojih ćete, ako ih pametno iskoristite, imati benefite koji će obezbijediti ekonomski napredak”, naglasila je Damjanović.

Prema njenim riječima, pametna specijalizacija znači i biti prepoznatljiv po proizvodima, uslugama, obrazovnim programima i profesionalcima, znači premostiti granice između tradicionalnih sektora, koristeći modeme tehnologije, naročito digitalizaciju.

“To znači profilisati budućnost naše privrede kako bi se postigao ekonomski rast, nove privredne djelatnosti i veća zaposlenost. S obzirom da se radi po metodologiji koju je razvila EU, i čije sprovođenje prati, činjenica da Crna Gora ima ovaj dokument znači da su naše oblasti specijalizacije usaglašene sa prioritetima ko je razvija makar nekoliko drugih regiona u EU, odnosno da pripadaju globalno konkurentnim lancima vrijednosti Evropske unije”, dodala je ona.

Kako ističe, Crna Gora je u Strategiji kao prioritetne oblasti prepoznala održivu poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, održivi zdravstveni turizam, energiju i održivu životnu sredinu sa tehnološkom podrškom informaciono-komunikacionih tehnologija.

“Naša država ima nevjerovatan potencijal kada je u pitanju poljoprivreda. Ona jeste tradicionalna, ali ako je prebacimo na digitalnu, povećaćemo joj konkurentnost i dobiti prave benefite iza državu i za kompanije i pojedince koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Uzmimo, na primjer, Plantaže. Ova kompanija će tek imati koristi od primjene inovativnih rješenja, kao što je, recimo, pametno navodnjavanje, korišćenje satelitskih podataka, monitoring… Biće u prilici da tačno znaju kada, u kom trenutku, mogu da postignu određenu proizvodnju. Dakle, podrškom informaciono-komunikacionih tehnologija, otvaraju se nevjerovatne mogućnosti”, naglasila je ministarka.

Proces izrade Strategije pametne specijalizacije, trajao je dvije godine, a Damjanović navodi da je dokument rađen po metodologiji Evropske unije i sastojao se od različitih faza.

“Svaku od tih faza pratila je EU, detaljno analizirala i ocjenjivala. Pametna specijalizacija je, kao što sam već kazala, recept EU da se trasira moderan ekonomski razvoj baziran na znan ju koji se oslanja na domaće potencijale i domaću pamet. Ovdje se traže oblasti koje imaju potencijal za ekonomski razvoj, ali gdje su inovacije i istraživanje ključni faktori da se podigne konkurentnost Naravno, prostor prema međunarodnoj sarađnji uvijek postoji i uvijek je otvoren”, smatra ona.

Ministarka je naglasila da je strategiju koordiniralo Ministarstvo nauke uz pomoć Ministarstva ekonomije, ali je na ovom dokumentu radilo 300 osoba.

“Uspjeli smo da povežemo sve sektore biznis, akademski, javni i civilni sektor i jako smo ponosni što je Crna Gora, nakon država članica EU, prva zemlja koja je uspjela da iznese jedan ovakav dokument. Crna Gora je najmanja država u Evropi, suočava se sa velikim brojem izazova sa malom kritičnom masom, malim apsolutnim brojevima, malim fondovima. .., ali upravo zato što smo mali imamo i jedan benefit koji smo ovdje iskoristili mogućnost brže i lakše komunikacije i bržeg prilagođavanja”, objasnila je ona.

Damjanović dodaje da je sljedeći korak formiranje nacionalne strukture koja će imati zadatak da implementira Strategiju što znači da ćemo povezati sva ministarstva, sve resore u Vladi.

Prije mjesec, nakon sedam godina uspješne realizacije, završen je HERIC projekat (“Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”), a ministarka isitče da su projekat realizovali Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke iz kredita Svjetske banke vrijednosti 12 miliona eura.

“Prije početka HERIC projekta ulaganje u nauku i istraživanje je bilo znatno manje u odnosu na danas, tako da je HERIC postao dominantan izvor flnansiranja naučnoistraživačkih projekata za koje je izdvojeno oko šest miliona eura. Glavni element reforme koji je donio HERIC projekat je bilo ciljano finansiranje krupnih projekata, multidisciplinamih uz učešće privrednog i akademskog sektora i podsticanje komercijalnih aspekata kako bi se obezbijedila njihova održivost”, obrazložila je ona.

Kroz HERIC projekat finansiran je, između ostalog, prvi Centar izvrsnosti (BIO-ICT) za koji je izdvojeno vise od tri miliona eura, dodijeljeno je osam krupnih grantova ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura, dodatno je rađeno na izgradnji kapaciteta stipendiranjem doktoranada i postdoktoranada koji su se usavršavali u prestižnim institucijama.

Iz sredstava HERIC-a urađen je i glavni projekat Naučnotehnološkog parka, koji je osnovala Vlada Crne Gore uz partnerstvo sa UCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trt milojka
Gost
Trt milojka

Sama sebi ne veruje dto prica

KN
Gost
KN

Gospodjo Damjanovic svaka vam cast samo nastavite , da je bog dao da se jos mudrih glava tako svojski bori za prosperitet Crne Gore, a pojedini komentari samo govore koliko primitivaca zivi u nasoj zemlji.

Aloinformer
Gost
Aloinformer

E pa skola nije pojata…

KLM
Gost
KLM

Sloveniju ne vidis
Naravno kad je 300 godina ispred nas

Mila
Gost
Mila

Kod nas niko ne brine o talentovanoj đeci, a oni su ključ uspjeha u svim djelatnostima. Da li ministarsko znate koliko CG ima briljantnih mladih ljudi – ne naravno. Nikad ih nijeste okupili i razgovarali sa njima. Zato ih svijet prepoznaje i odvodi? Čemu ova Vaša tirada?

ALEKS
Gost
ALEKS

JA EVO DVA MJESECA NISAM PRIMIO PLATU U NAJBRZE RASTUCOJ EKONOMIJI .I KOME DASE OBRATIM DA PROMIJENIM BOLJI BI POSAO AKO IMA DJE U NEKU DRZAVNU INSTITUCIJU.

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Dovoljno je procitati komentare i sve je jasno dje smo i kakvi smo,srecom ima i ovakvih vrhunskih strucnjaka kao i mladih koje je okupila u svoj tim i odvela ih u CERN gdje je jedan od vodecih rukovodilaca…kad ce se shvatiti kod nas da nam podjele i mlacenje prazne slame o proslosti nigdje nece odvesti…nauka i tehnologija napreduju kosmickom brzinom… Više »

Emanuel
Gost
Emanuel

Imaš dobar smisao za humor. 🙂

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Crna Gora treba da se ponosi sa ovom zenom,malo je zena danas u svijetu koje su postovane u naucnim krugovima kao sto je ona…

Emanuel
Gost
Emanuel

Poštovana na UDG-u. Hahaha…

Bnjj
Gost
Bnjj

Mi smo kao malo dijete čitav život smo potencijal evo 20god ista priča a ne mrdamo od plate 300e

Pjer
Gost
Pjer

Vjeciti talenti

VladimireSmrade
Gost
VladimireSmrade

neka si nam rekla kako nista nisi uradila a raspodijelila veliku sumu novca

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Nedo ti bog ovu noću da sretneš.

Marvel
Gost
Marvel

Cijeli tekst se može svesti na: bla bla bla

Send this to a friend