Ekonomija

Damjanović: Ne moramo se nužno zadužiti 350 miliona eura

Aleksandar Damjanović/ foto: Screenprint TVCG

Ministar finansija Aleksandar Damjanović u emisiji “Okvir” na TVCG kazao je kako se država ne mora nužno zadužiti 350 miliona eura, te da bi bez tog zaduženja u narednu godinu ušli praktično bez depozita.

“Ne mora neminovno da zaduženje bude 350 milion eura, ali će to najviše zavisiti od potrebe da servisiramo oktobar, novembar i decembra i sve mandatorne obaveze i da obezbijedimo depozite za narednu godinu”, kazao je Damjanović.

Damjanović je podsjetio da je Skupština usvojila rebalans budžeta i odluku o zaduženju kojim je omogućemo da se država zaduži do 350 miliona eura.

Ističe i da se vode pregovori o zaduženju i da ima najava za kupuvinu zapisa i realizaciju kredite.

“Kamatna stopa će svakako biti veća od famoznih 2,5 odsto”, saopštio je Damjanović i dodao da su dobili različite ponude za kamatne stope.

Bilo je kaže svakavih ponuda kamatnih stopa, pa i onih od šest do osam odsto, ali i nižih.

Ponovio je da je plan da se država zaduži na domaćem tržistu, a ako to ne bude to moguće, ne isključuje ni strane banke.

“Pokušaćemo da dobar dio novca obezbijedimo kroz emisiju kratkoročnih zapisa”, kazao je Damjanović.

Podsjeća da je država u 2021. ušla sa 815 miliona eura depozita, u 2022. sa 409 miliona eura, a da u 2023, nakon zaduženja možemo ući sa oko 250 miliona eura depozita.

Damjanović poručuje da su prejake riječi da su crnogorska finansije pred kolapsom i slomom, ali jesmo, kako kaže, u nelagodnoj situacijia.

Ponovio je i da rebalans budžeta nije usvojen u Skupštini Vlada bi učinila sve da plate penzije i socijalna primanja budu redovna.

“Ali desilo bi se sljedeće, ušli bi praktično bez depozita u narednu godinu i bili bi u ozbiljnom problemu. Doveli bi u pitanje servisiranje nekih drugih obaveza koje nisu vitalne”, kazao je Damjanović.

Međutim neke obaveze ne bi mogli da servisiramo.

“Alimetacionog fonda, preko pokušaja da kroz podršku penzionerima kroz jednoraznu pomoć i povećanje od 10 odsto. Mislim da smo svi zajedno pokazali da verifikujemo postojeće stranje u finansijama”

Damjanović kaže da je većina za rebalans budžeta u Skupštini obezbijeđena sa samo jednim glasom protiv čime je, kako kaže, pokazana ozbiljnost i spoznaja da smo je potrebno obezbijediti funkcionisanje sistema da kraja godine.

Očekivao je kaže podršku u Skupštini i BS i SDP jer njihovi ministri nijesu u Vladi glasali protiv rebalansa.

Sekulić: Nikad veće plate i penzije ali ćemo ih finansirati iz kredita

Poslanica DPS-a i članica Odbora za ekonomiju finansije i budžet Dragica Sekulić kaže da su bili i protiv budžeta pa nije bilo realno očekivati da podrže rebalans.

Dragica Sekulić/ Foto: Screenprint TVCG

“Rebalas je kvanitativni odraz neodgovornosti prethodnog budžeta”, navela je Sekulić.

Sam budžet za 2022. je, kako kaže, bio fingiran sa dvije strane. Sredstva potrebna za Fonda za zadravstvo su, kako navodi, namjerno prikazana kao manja.

Kaže da je DPS i ranije ukazivao na to da nije realno očekivati prihode po osnovu zakona koji nijesu bili ni predloženi.

Biće kaže Sekulić izazov da se sastavi u budžet na narednu godinu. Moraju se, kaže osmišjavati pametni projekti koji će donijeti brze efekte.

“Jer pojedosmo sami sebe. Mi ćemo doći u situaciju da su nam nikad veće plate i penzije, da je nikad veći broj naknada a da ih moramo finansirati iz komercijalnih kredita”, poručila je Sekulić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danica
Gost
Danica

Sekulić minostsrka kojs je dala kamenolom željezare. Novca ima mnogo u Cg ali je u rukama1%pljačkaša

Danka
Gost
Danka

Čovjek se razumije u finansije taman koliko Jakov i Mickey. Puno priče ali bez vizije i iskustva u struci.

Ciao Bimbi
Gost
Ciao Bimbi

Propao čovjek potpuno. Ostario 15 godina za 150 dana na vlasti. To možda znači da ima gram savjesti.

Send this to a friend