Ekonomija

Damjanović o planiranom budžetu: Vladine mjere za Ginisa

Ukoliko Predlog zakona o budžetu za 2017. dobije zeleno svijetlo u parlamentu, Vlada će majkama sa troje ili više djece, korisnicama naknade, naredne godine oduzeti 864 eura, odnosno 576 eura, kazao je za portal Bankar.me poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

On je dodao da je to “najveća blamaža” Vlade, a da je za Ginisa, to što je planom konsolidacije u iznosu 127 miliona eura, svega 10 odsto ili 12 miliona, zasnovano na naplati zaostalog poreskog duga.

“A zna se da je poreski dug veći od 700 miliona eura, što znači da se planira naplata u iznosu nižem od dva odsto ukupnog duga”, kazao je Damjanović i podsjetio da Vlada još nije dostavila Predlog novog budžeta sa pratećim, najavljenim predlozima zakona, bez obzira što je rok za njihovu dostavu istekao 15. novembra.

Ukazuje i na, kako kaže, takozvano jačanje fiskalne discipline, odnosno narodski rečeno borbu protiv sive ekonomije ili utaje poreza, koje će u državnu kasu donijeti 15 miliona eura.

“U državi u kojoj je siva ekonomija na nivou od gotovo milijardu eura, predviđeno je od na svega 15 miliona eura naplate zaostalog poreskog duga,  što je niže od 0,4 odsto procijenjenog BDP-a. Nemoć, nedostatak političke volje i želje da se suzbije siva ekonomija, šverc, naslijeđeni monopoli, neplaćanje koncesija, poreska evazija, neoporezivanje nelegalne imovine i slično, odnosno potkradanje države od strane privilegovanih kompanija i pojedinaca, vlasnika ogromnog kapitala, nadomještava se novim nametima koje će solidarno platiti građani prosječnih iIi ispod prosječnih primanja”, ocijenio je Damjanović.

On napominje da će građani da plate i 32 miliona eura po osnovu povećanja cijena goriva, što je veći iznos od svih ostalih zajedno na prihodnoj strani budžeta. Damjanović dodaje da je to “mnogo lakši i bezbolniji način za Vladu, od obračuna sa nezakonitostima i kriminalom koji potkrada budžet”.

Najvećom blamažom smatra umanjenje naknada za majke koje će prema saopštenju iz Vlade, dovesti do “uštede” od 16,5 miliona eura. On kaže da je netačan podatak Vlade da je efekat uvođenja naknada oko 70 miliona eura i poziva odgovorne da precizno saopšte tačne cifre i tačan neto efekat naknada. Damjanović tvrdi da je on mnogo niži kada se u obzir uzme da je veliki broj naknada zamijenjen za penzije i zarade u javnom sektoru, i da su na taj način rasterećeni izdaci fondova, odnosno budžeta.

“Oni koji dignu ruku za Predlog izmjena zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, dići će u stvari ruku na najugroženije u Crnoj Gori”, rekao je Damjanović.

Podsjeća da je Vlada u tekućoj izbornoj godini povećala zarade u javnom sektoru i opteretila budžet za 58 miliona eura, koje je, kako kaže, platio privatni sektor. Ironično dodaje da se sada planira rasterećenje istog za “čak” 5,6 miliona eura. Damjanović dodaje da je to iznos od 10 odsto od ovogodišnjeg povećanja, koji se postiže “smanjenjem zarada javnim funkcionerima, ali i ostalima, poput zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti, kroz igre sa usklađivanjem  minulog rada”.

On smatra da je smanjenje zarada funkcionerima trebalo da bude u mnogo većem procentu od predloženog.

“Zarada funkcionerima se praktično smanjuje u istom apsolutnom iznosu kao što bi se smanjile naknade majkama, čime je Vlada u isti “koš” stavila one sa najvećim primanjima, zajedno sa najugroženijom kategorijom. Valjda da “solidarno” podijele teret”, zaključio je Damjanović.

 

 

Send this to a friend