Ekonomija

Damjanović: Obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje veće od onih koje su javno saopštene

Aleksandar Damjanović

Ono što je u ovom trenutku jedino sigurno, nakon ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje kroz program Evropa sad, a kojim je Ustavom garantovano socijalno osiguranje, jeste da Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) nema održivo finansiranje, ocijenio je za Pobjedu ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Na pitanje da li su u Ministarstvu finansija već uradili presjek stanja u pogledu dugova koje Fond zdravstva ima, Damjanović je kazao da su obaveze te ustanove u ovom trenutku i veće od onih koje su javno saopštene, da dijelom datiraju iz ranijih godina, te da se prosto jednom mora presjeći krug nedovoljnog finansiranja i rasta dugova.

“U tom smislu izvešćemo preciznu računicu postojećih, dospjelih i obaveza koje dospijevaju tokom tekuće budžetske godine, imajući u vidu da ranija Vlada, prosto i jednostavno, nije planirala dovoljno sredstava za tekuće finansiranje Fonda i otplatu zaostalih obaveza”, kazao je Damjanović Pobjedi.

Prema njegovim riječima, eventualni rebalans budžeta će ovo svakako morati da uzme u obzir, a sa druge strane, nada se Damjanović, narednih dana će Fond dobiti i novog direktora nakon čega će se u punoj saradnji na relaciji Fond – Ministarstvo zdravalja – Ministarstvo finansija preduzeti hitne aktivnosti na iznalaženju načina za održivo finansiranje Fonda.

“A time i sigurno i efikasno obezbjeđivanje pružanja zdravstvenih usluga svim građanima Crne Gore, jer se ovdje ne radi o političkom pitanju na kojem neko pokušava da poentira, već o elementarnoj državnoj obavezi – da se jednom za svagda riješe višedecenijski problemi koje ranije vlasti nijesu htjele, umjele ili smjele da riješe”, kazao je Damjanović.

ČEKAJUĆI ANALIZU

Sindikat doktora medicine očekuje da će u narednom periodu biti napravljena analiza koja bi pokazala kolika je opravdanost i svrsishodnost upućivanja pacijenata u privatni zdravstveni sektor, ali i analiza potrošnje ljekova, kazala je Pobjedi predsjednica tog tijela dr Milena Popović Samardžić i istakla da zabrinjava ogroman porast troškova u zdravstvu.

Prema do sada saopštenim podacima, dug Fonda je donedavno iznosio čak 65 miliona eura, ali je tokom januara isplaćeno 16,5 miliona, pa su dugovanja svedena na oko 50 miliona eura.

Prema riječima Popović Samardžić, ukupne neizmirene obaveze FZO-a na dan 31. 12. 2021. godine iznosile su oko 59 miliona eura bez kapitalnih izdataka, a na isti dan godinu ranije oko 39,7. Kapitalne investicije iznose pet miliona.

Neizmirene obaveze ove zdravstvene ustanove za 12 mjeseci su porasle za 20 miliona eura, dug prema privatnim apotekama veći je za oko šest miliona, a dug prema privatnim klinikama je porastao za oko 1,7 miliona eura. Prema podacima FZO, samo su u prva tri mjeseca privatnim zdravstvenim ustanovama isplaćena tri miliona eura.

Iz Fonda su u nekoliko navrata porast od 20 miliona „opravdali“ time što Ministarstvo finansija nije obezbijedilo dodatna sredstva za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
atak
Gost
atak

Sve je ovo priprema da se ugasi besplatno zdravstvo pa cu onda da vas vidim dragi gradjani kako cete se lijecit. Samo nastavite da podrzavate ovu glupost kao sto je Evropa sad koja ce tek u narednom vremenu da se pokaze koliko je razarajuce. Zao mi je sto cemo i mi koji smo znali da je ovo greska zajedno sa… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Ima li stručnjaka u KC a da nije otvorio privatnu ordinaciju ili kliniku?

Abdulah
Gost
Abdulah

Dajte opet SNP-u Fond zdravstva da se usreći zdravstvo… Ministarstvo zdravlja i Montefarm kontrolišu… Još Fond i da se zatvori krug.
Đe je tu kontrola?

Bojan
Gost
Bojan

Ne brini tu je rezervisano za BS tu niko privireti ne može

Eto tako
Gost
Eto tako

Zao mi je samo sto cemo i mi koji smo znali da je Evropa sad najveca populisticka igra placati danak tom bezobrazluku

Realista
Gost
Realista

Privatizujte zdravstvo, biće svima po volji.

Danjo
Gost
Danjo

Svi smo znali da je to neodrživo al ljepše je bilo pravit se lud!

Dobrica
Gost
Dobrica

Propala drzava

Glosarij
Gost
Glosarij

Uvazeno g.Damjanovicu,
Pod hitno trebate prodati Montefarm

Brano Nikšić
Gost
Brano Nikšić

Damjanoviću nijesam tvoj fan, ali bi te u svaku vladu postavio.

Enigma
Gost
Enigma

A zašta bi ga postavio, da popisuje šta su prethodni i radili. Ako ne znaš bolje od prethodnih ajde polako u Skupštinu mlati praznu slamu 🇲🇪

Učo
Gost
Učo

A đe je sad expert iz singapura. Njego ( kupljeni) pojekat evropa sad odnosno nikad skupo će mo platiti.

onako samo
Gost
onako samo

Isti si ti Damjanoviću podržavao Evropu sad i ukidanje doprinosa ili je to bilo radi mjesta direktora Uprave prihoda, pa pronađi sad stabilne izvore za Fond. Sve ekspert do eksperta.

Darija
Gost
Darija

Ko je vjerovao apostolu Spajiću da je moguće održati Zdravstveni sistem bez plaćanja doprinosa ? Evo vam efekti !

Keko
Gost
Keko

U svakom slucaju, medicinskom kadru su i te kako povecali plate, a mi cemo sad sve vise da placamo lijekove. Postoji nacin da se medicinskom kadru nadoknadi prekovremni rad, rad u posebnim uslovima sve dok traje potreba, ali da im se, mimo svih, plate trajno povecaju, u ovoj krizi, nije bas far, ni posteno. Postujem njihov rad, ali i svaki… Više »

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Nema novaca. Treba plaćati državni aparat kao u Americi. Dvadeset ministara puta 3 savjetnika puta ostali… i za ameriku mnogo

Mandingo
Gost
Mandingo

Novaca je falilo i dok je bilo 12 ministara. Jer sve uzeše popovi i sekta Crkva Srbije.

Snjeguljica
Gost
Snjeguljica

Znaci ide opet ce biti smanjenja plata

Ilija
Gost
Ilija

Eto prilike za tuzilastvo da dokaze svoju nepristrasnost.Pod hitno procesuirati kreatore laznog programa to jest piramidalne stednje Evropa Sad.Dosta nam je Jezda I Dafina.

Realan
Gost
Realan

Podizanje plata je jedini dobar potez apostola. Moze da se nadje uz buzdeta da narod ne prima 250€!!! Neka manje trosi drzavni aparat i neks oni koji imaju plate veci porez i sl. Sta je sporno???

Mandingo
Gost
Mandingo

Znači oni koji više rade (imaju veće plate) da finansiraju one koji manje rade (imaju manje plate)?

Mili
Gost
Mili

To ima i 10 godina unazad

Send this to a friend