Ekonomija

Rakočević: Spremamo radikalnije poteze, nijesu svjesni u kakve rizike ulaze; Božović: Sljedeće sedmice odluka o stupanju u štrajk prosvjetara

Zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu radikalizovaće proteste ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi o povećanju zarada, saopšteno je protestu koji je održan danas ispred zgrade Vlade u Podgorici. Oni traže povećanje zarada za 10 odsto. Predsjednik SUPCG Nenad Rakočević naglasio je da je nezadovoljstvo zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu dostiglo vrhunac.

“Protest nije politički obojen, ovo je skup nagomilovanog nezadovoljstva. Kolektivni ugovor potpisan je prošle godine. Danas plaćamo zdravstvene usluge, liječenje i medikamente. Evropa sad 1 donijela je inflaciju. Dobili smo obećanje da će Evropa sad 2 biti do januara i prosječna plata 1.000 eura. Kažu da su sa nama razgovarali. Samo smo ih čuli preko medija. Nisu nas ispoštovali. Šta da očekujemo u budućnosti. Neka nam sada povećaju deset odsto, a do kraja godine onih 15 odsto. Provociraju se ogromni troškovi i tužbe. Nisu svjesni u kakve rizike ulaze”, istakao je Rakočević.

Dodaje da im je zarada vidljivo uvećana 2012. godine.

“Mnogi danas nisu tu zbog opisa svojih poslova. Ne želimo da budemo otirač. Mi smo ovdje socijalna opozicija i zbog socijalnog statusa koji nam je ugrožen”, istakao je Rakočević.

Nenad Rakočević

Poručuje da zaposleni u pravosuđu žele da budu cijenjeni.

“Hoćemo da budemo cijenjeni. U zgradi preko puta sjede i sastanče. Pozivamo ih da siđu među narod i radnike. Zbog galopirajuće inflacije su morali da povećaju zarade. Ako ne budu reagovali na današnji skup moraćemo ići u radikalnije poteze. Kažite kolegama da se spreme za štrajk zajedno sa policijom, provjetarima, zdravstvenim radnicima. Sve su ih prevarili”, naveo je Rakočević.

Edin Mušović ispred zaposlenih u vladinim institucijama poručuje da ih nije strah.

Edin Mušović

“Nas nije strah. Imamo samo svoj rad. Nijeste se udostojioi da razgovarate sa nama. Novca ima. Rekordni novac ste izdvojili za ugovorr o djelu”, naveo je Mušović.

Sa skupa poručuju da su došli da traže poštovanje granskog kolektivnog ugovora jer je prekršen po principu paf-paf.

Dijana Milić

“Kako vidimo, 44. Vlada trebalo da ispoštuje samo ono što je prethodno Ministartvo finansija potpisalo. Ovdje smo jer smo morali. Ne da rušimo Vladu kako se ovih dana čuje. Ovdje smo da se napokon čuje naš glas”, kazala je Dijana Milić ispred Sindikata Ministarstva pravde.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović uputio je vapaj premijeru Milojku Spajiću.

Radomir Božović

“Vapaj upućujemo Spajiću da kažemo da smo i mi radnici koji imaju pravo na dostojanstven život. Podržavamo medicinare, radnike MUP-a. Radnici u Crnoj Gori imaju pravo na dostojanstven život. Ne tražimo više od premijera i ministra osim onoga što je predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom. Kažu da nas je prevarila prethodna vlada. Zamislite. Krše pravo, a hoćemo u EU. Vlada pokazuje da brutalno krše granske kolektivne ugovore. Kažu da nema novca. Budžet kreiran tako da nema našeg uvećanja. Pa je li to dijalog? Kakav smo mi strateški partner. Kažu nema novca, ali novca ima. Debelo smo u pripremi za štrajk. Vladi izvjesno sledeće sedmice donosimo odluku o stupanju u štrajk”, naveo je Božović.

“Ministre Vukoviću, mi ne želimo komunikaciju sa Vama sa ulice, već na za to predviđenom mjestu. Nadam se da ovo neće biti praksa drugih vlada. Ovim šaljemo poruku mladima da budu hrabri i traže svoja prava”, kazao je Ivan Ivanović.

Nemanja Bulatović ukazao je na neodgovoran odnos Vlade prema sudijama i državnim tužiocima.  Kaže da im je više puta umanjivan koeficijent, a da niko na to nije reagovao.

Nemanja Bulatović

“Uvećanje zarade treba samo da bude jedan od koraka unapređenja rada u pravosudnim institucijama. Ukazao bih na neadekvatne uslove rada u sudovima, neadekvatne depoe… Podsjetiću vas na ubistvo sudije u Baru… Posljednji slučaj je obijanje depoa Višeg suda u Podgorici. Posebno ukazujem da većina pravosudnih institucija prostorije ima u stambenim zgradama. Većina se nalazi na frekventnim lokacijama koje je nemoguće obezbijediti. Uslovi rada su daleko ispod evropskih standarda”, ocijenio je Bulatović.

Goran Dašić iz Sindikata lokalne samouprave poručuje da je ovo borba za decenijama uništavanu i ugnjetavanu srednju klasu stanovništva.

Goran Dašić
Goran Dašić

“Ove ljude ovdje niko ne može da optuži da rade za nekoga, za neku partiju. Spajiću, udostojite se i pozovite ove ljude na razgovor. 100.000 ljudi koji zavise od zaposlenih u javnom sektoru večeras treba da jede. Za službene ručkove su potrošili milion eura, a za naš kažu da nema novca. Pozvao bih Milatovića kao najpopularnijeg političara da se javno oglasi kao predsjednik i podrži našu časnu i zakonitu borbu”, kazao je Dašić.

Poručuju sa skupa da će za svoja prava ići do Strazbura ako bude potrebno.

M.Dušević

90

avatar
1000
65
25
0
 
79
OrvelovacBojanAcoMilenaDesja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Orvelovac
Gost
Orvelovac

Tako vam i treba kad ste više vjerovali obećanjima i lažnim optuživanjima, nego ono što ste svojim očima vidjeli. Crnogorci su prethodnog premijera otpisali zbog temeljnog ugovora, a jedan dio što im je idola doveo do sadašnje situacije, a Srbi kao i uvijek više cijene i bave se onima koji im ne rade dobro, nezahvalni onima iz drugih nacija koji… Više »

Bojan
Gost
Bojan

Provjeriti koliko od ovih prisutnih dolazi na posao

Desja
Gost
Desja

Pa po garderobi se nebi reklo gospodo da ste ugrozeni pogledajte ove gospodje.

Milena
Gost
Milena

Ne mlati.

Bosnjak
Gost
Bosnjak

Sta da radimo mi sto nismo u strankama i za stranke i te veze, nemamo posla, nismo zaposleni, snalazimo se, izdrzavamo porodice, nemamo nikakvih primanja niti socijalno niti bilo sta, hoce li neko nekad uradit nesto da zaposli omladinu da ima normalan zivot ? Nisam protiv da se zaposlenima daje veca plata ali sta je sa nama nezaposlenima ??? Imal… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Gospodine , jesi glasa ( ti i svi ti oko tebe) ” oslobodjenje”? Ja cu ti rec. Jesi. Tisina molim.

Sigma
Gost
Sigma

Ja bih vama otkaze podijelio, 30 godina ste cutali, i sad se povampirili… Nebi mi ga dana radili… Sram vas bilo…

Jadran
Gost
Jadran

Ovo je užas. 30+ godina cutite i sad bi povećanje. E neće moći uzmite radite i na osnovu vašeg zalaganja ide povišica ili umanjenje ko ne radi

PrDmjenaBolesti
Gost
PrDmjenaBolesti

Do strazbura nego sto.

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Sve su prevarili pa i penzionere .Mi 40 godina radili i plaćali redovno doprinose pa su nas izjednačili sa onima koji imaju 15 god. Staža . Znači mi imamo minimalac ,potpuno su nas izjednačili nepravedno .

Sladja
Gost
Sladja

Sve teski radnici…

Ika
Gost
Ika

Gospoda iz kancelarija trazi povecanje plata a komunalci koji nam ciste grad i po kisi i po vrucini zivi se ne cuju eto tolko o nasoj toleranciji uz to gospodo iz kancelarija kolko radite i ovo vam je mnogo.

LSCG
Gost
LSCG

Kod mila ste niste smjeli cuti a sada te hrabri!

Sudoku
Gost
Sudoku

Medicinske sestre traže, sa kupljenim diplomama. I hoće plate da imaj više nego nastavnici i profesori. Pa treba ih sve oćerati sa posla. Svednako 80% njih ništa ne radi, i nijesu stručne da rade.

Tomo
Gost
Tomo

Ruše vladu koja nije po ukusu BG i Moskve. Ovoliko se nijesu niti jednom okupili dok je premijer bio onaj što pokreće planine a posebno ne pod kudravim svetosavcem što ga BG omladina nosi na rukama….u produženom trajanju.

Nikśić
Gost
Nikśić

Litije!!!

Dragan
Gost
Dragan

Ustaj naaaarode Milo udara na svetinje

Niksić ❤️🇲🇪
Gost
Niksić ❤️🇲🇪

Daće vam Joanikije i popovi…Tamo su vam pare 🤣🤣🤣🤣

Niksić ❤️🇲🇪
Gost
Niksić ❤️🇲🇪

Trazili ste promijene eto vam ga i sada mi vas nije žao…Eto!

Djoko
Gost
Djoko

Mahali ste trobijkama kad ste ove doveli na vlast,sad tišina!

Munja🔥🔥⚡🇲🇪
Gost
Munja🔥🔥⚡🇲🇪

Na Vladu, na Skupstinu, sto se ceka, osvjezilo

Davor
Gost
Davor

Bravo ljudi, za trideset godina dpsa nijeste se smjeli živi čuti. Tražite slobodno što vam pripada!

Struhar
Gost
Struhar

Za 30 godina dpsa kvadrat stana je bio 1000e, znači za jednosoban stan od 50.000 je trebalo 90 plata od 555e. Danas taj isti stan košta 120.000 a plata je 700e. Da ga kupiš treba ti 171 plata. A ti i dalje uživaj i litijaj 🐑

Rotko
Gost
Rotko

Sjećam se baš kad sam htio da kupim stan, identicno racunici koju si ispostavio. Falilo mi je još 50 eura keša, ne budem lijen, zaradim. Kojekude, zafali mi za kamatu i ja odustanem. Ali bilo lijepo… šta znam.

Ika
Gost
Ika

Nije no je kvadrat stana za vrijeme dps a bio 40e rata

marius
Gost
marius

A nisu se imali dje bez na Ćemovsko polje okupit, jer su Manda, Pipun ,Medo i oni Radulović, vazda grad držali u blokadu.

Djordjije
Gost
Djordjije

Ja predlažem jedne hlitije da se organizuju. Pošto se popovi ođe pitaju. I četničke vojvode.

dragan
Gost
dragan

nema ođe sreće dok se ne vrati dps na vlast muloo spašavaj

vjvodina
Gost
vjvodina

Ne krećite bez popova …nikako !!

Ededi
Gost
Ededi

Ajte čoče! Osvežilo a?
Neka vam plate poveća onaj Dzovanikije!

Nikola
Gost
Nikola

Ocekivali ste od primitivaca,crkvenjaka i krvnika crne gore ds vam dobro ucine..nekaa,jos gore zellim..nikad nijesam bio za dps niti glasao,ali za ove su gospoda i bar je miran bio narod,i za razliku od ovih sto ne znajy sto ce,niti ce ikad biti bolje..na kraj cetnici trazit da se milo vrati kad im guza ogladni

Podgorica
Gost
Podgorica

Ako ima prevaranta to ovaj iz sindikata

Nik
Gost
Nik

Penzionerima 0%,!!

Malvini
Gost
Malvini

tražite od Vucica ro je prava Adresa ovi su odje samo njegove sluge i ništa vise ali prvo svratite do Joanikija vidite sto on kaže

Planet
Gost
Planet

Mnogo mi vas je zao. Šta ste tražili? Evropu sad?:))))) mnooogo naivno, mnogo.. sad guslajte 🙂

Čong Li
Gost
Čong Li

70% ovih sto su u strajk danas, su litali, i uredno radili na tome , da se nase svetinje prepisu srbijanskoj drzavi, i da skinu vlast ,koja ma kakva da je bila nije dovodila ljude na prosjacki stap, kao mickej spajic i apostoli njegovi…

Lela
Gost
Lela

Glasali ste! Ha ha! Paf-paf! 🤣
Izađe li ko ispred da vam se obrati? 🤣

Aco
Gost
Aco

Dobro primijeti jedan drug prije neki dan, prosvetari nikad nisu strajkovali jer im fali rekvizita za rad, uslove rada, sto nemaju kabinete za nastavu, zbog nepotizma, pada obrazovanja, discipline. Ali zato za plate

Anguli orbis
Gost
Anguli orbis

E,i? Ti radiš kao točilac goriva na pumpi i ne štrajkuješ što nemaš novo crijevo, novi aparat za točenje, novo radno odijelo, što se mrzneš vani po 8 sati, kisneš itd nego štrajkuješ zbog novca!

Aco
Gost
Aco

To je neuporedivo na toliko puno nivoa. Prosvjeta ima drustvenu odgovornost prema generacijama koje dolaze. To su djeca koja ce nekad voditi ovu drzavu. Tocilac goriva ima obavezu prema firmi u kojoj radi. A ta firma ce sama zamijeniti crijevo kad vidi da curi jer joj od toga zavisi zarada. A i kad napusti 10 radnika kupice i odijela. Kod… Više »

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Ne bi vjerovao, ljudi rade da bi zaradili. Ne žive od sredstava za rad (koje, usput, prosvjetari često kupuju svojim novcem), nego od plate. Možeš li ti sebe i porodicu nahraniti rekvizitima za rad?

Aco
Gost
Aco

Ne osporavam ja da treba povecanje plata da dobiju. Volio bih da svi imaju plate po dvije tri hiljade. Samo kazem da postoji i druga strana slike na koju se niko ne osvrce. Ako nam je toliko stalo do prosvjete ajde onda da se borimo da ispravimo sistem, a ne da samo izvlačimo pare koje nemamo.

CGorac od 2006.
Gost
CGorac od 2006.

Malo tamjana, po koja trobojka Petrovića, dva-tri put “krsta mi” i “Ostroga mi” i biće sve ok.

Duklja
Gost
Duklja

Idite ispred hrama, pa na litije. Nema vam druge.

Niksić ❤️🇲🇪
Gost
Niksić ❤️🇲🇪

To,to tamo leže PARE! 🤑🤑🤑🤑

Koca
Gost
Koca

Dje su plate policiji??.?

Struhar
Gost
Struhar

10 posto sad, 15 do kraja godine, na postojećih 800-850 najobičnijeg nastavnika – dolazimo do 1200e. Da nije malo mnogo gospodo?

Neko
Gost
Neko

A racunas li koliko su skočili osnovni troskovi života?? Nekad je tih 850 valjalo sad sa tim ne možeš da sastaviš od prvog do prvog. A i isti ti nastavnici uče buduce generacije doktora, naučnika, nažalost i političara. Ima dobrih ljudi koji su posvećeni svom poslu a gledaju kako će da preguraju do sledeće plate.

Bery
Gost
Bery

“Najobičnijeg nastavnika” govori o tebi

Struhar
Gost
Struhar

Ne može nastavnik imat istu platu kao docent čovječe. Docent je gulio školu 5 godina duže, plaćao doktorske studije, pisao radove a nastavnik gledao serije i izlazio u provod za to vrijeme.

Mikan
Gost
Mikan

Dje su plate policiji??????

Weto
Gost
Weto

Koliko imaš još nickova munjo? 🤣

croatia
Gost
croatia

Jedini spas je da se CG npr. prisajedini Svajcarskoj I postane njena ekspozitura za Balkan.Niko nije sposoban od CG kvazi politicara ista pozitivno napraviti. Steta sto Boka nije danas dio Austrije ili Italije.

Rodri
Gost
Rodri

Kasne plate u javnoj upravi…Gdje ste eksperti?

Aaaa
Gost
Aaaa

Kasnimo 30 godina ,izdržati još…

Niksić ❤️🇲🇪
Gost
Niksić ❤️🇲🇪

@Aaaa ti si ocigledno prespavo te najljepse godine.Pravi si medo bruno !

Miler
Gost
Miler

Bravo ljudi..podrska! Samo istrajno i slozno!

Mimi
Gost
Mimi

I ugasite tu pecku muziku, loše vas predstavlja

Rsdos
Gost
Rsdos

Ja kod privatnika 450,ali sva sreca odose svi van pa rade samo penzioneri .

mn-a
Gost
mn-a

Izjasnio se juce premijer…njega ovo sve nista ne dotice…
ni strajkovi…niti trobojka u kabinetu Mandica…ni fakultet FCJK….
Trazili ste…gledajte!

Dado
Gost
Dado

Svi vi ste glasali spajića/milatovića i ekipu! Puni mržnje, tražili ste – gledajte! Ćao!

Rodriguez
Gost
Rodriguez

Da je ostao bivši režim koliko bi bile plate u CG ? Pitam za druga.

Vazda Liberal
Gost
Vazda Liberal

Reci drugu,da bi plate bile malo povecane,vrlo malo..Ali bi cijene bile na nivou prije dvije + jednu ,godinu

Rade
Gost
Rade

Cisti bezobrazluk.vladi koja je na pocetku mandata i koja je vec napravila neke pomake pravite opstrukciju i prinetite da ne znaju sta ih ceka.pustite bar dvije godine.nije lako na zgaristu podici kucu.kod mila se nijeste zivi culi niti ste smjeli toliko godina.sad spajicu koji vas vadi iz problema ne date disati zahtjevima koji nijesu osnovani.

Lela
Gost
Lela

Pomaci su ti što npr tvoja žena bez dana škole i radnog staža prima penziju/naknadu, a ljudi sa fakultetima koji su hljeb od osta odvajali za školovanje i radilo po 40g primaju 450€!
Sram neka te bude! POMACI?! Pomak mu što je njegovoj familiji dato da se najeda, a drugi da rade za vas!!! Bruka!

moka
Gost
moka

pustite više Mila i dps, jer ni ovi nisu ništa bolji! došli su na vlast zahvaljujući svojim obećanjima, sto tad nisu rekli “strpite se”, nego sad kad su došli na vlast. Narodu je preko glave čekanja, nema više toga!Ljudi vide kako žive članovi vlade, koji nikad nisu u kategoriji “strpite se”….e pa dosta je bilo!

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Podrska prosvjetarima . Dr iz hitne povećati plate jer su humani . Smanjiti platu dr iz Drzavni ambulanta jer vraćaju boljesnike kazu zakazite za iduću nedelju dok ne crknemo a kod prvatnog Dr te oderu do koze ostavu ti samo gaće . Unistena cijla Crnagora a za zdrastvo uzimaju nama od plata polovinu krada na sve strane .

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bez dps-a nema stabilnosti,to su neosporne činjenice

Paf-Paf
Gost
Paf-Paf

Milojko zaduži se još par stotina miliona i riješen problem pa će neko drugi to vraćati. Polako dolazi na naplatu populizam.

Dragan
Gost
Dragan

Znate kako ljudi, obecavalo se sve i svasta da bi se glasovi dobili a onda paf-paf glasali ste dobili ste sipak

Milooo
Gost
Milooo

Vladu ni ovo ne interesuje..

voLi
Gost
voLi

Kad je osvjezilo zaboravili su da promijene predsjednike sindikata… Sad se snalazite

Paf-Paf
Gost
Paf-Paf

Ova vlada će trajati paf-paf.

Dejan
Gost
Dejan

Dolje Vlada!

Aloooo
Gost
Aloooo

Smanjite broj radnika pa dete imat povecanje x2

Aloooo
Gost
Aloooo

Polovina biste mi doma odili. Mi iz privatnoga sektora placamo da vi lezite. Sram vas bilo!

Milena
Gost
Milena

Bravo! prijete a niko se ne zapita koliko njh stvarno nesto radi i koristi na toj poziciji. Nije im smetalo da se zaposljavaju preko veze, da ih 5toro sjedi na jedno radno mjesto a sad hoce vece plate. Odakle gospodo? Samo traze, paraziti drzave

Marko Pg
Gost
Marko Pg

Glasali ste iste sada trpite posledice a tek nam slijedi fijasko

Darko
Gost
Darko

Ne znam ko je potpisivao ugovore i ko je sta obecao ali znam da ova Vlada nece dugo!

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Sacekajte ES2 ili ES3 ,nije presa,glasali ste,polako.

Aloooo
Gost
Aloooo

Listom su glasali. I sad ne mogu da cekaju. Zimzeleni medjupartijski botovi. Cim padne PES opet ce svi glasat DPS. Da imaju ista da ponude radili bi u privatni sektor, a ne ovamo dje ne idu na posa a primaju i malo im je

Mara
Gost
Mara

Evo prilike da se pridruže i radnici privatnog sektora, ko može da živi od 450 e na ove ekstremne cijene. Ma svi treba da ustanu dok država ne počne da radi svoj posao !

Suzana
Gost
Suzana

10 oddto je trebalo od januara! Dajte ih! To je nas novac , predvidjrn Granskim kolektivnim ugovorom

Struhar
Gost
Struhar

Dritan nas naučio da kršimo i ustav a kamoli granske ugovore. Nisi se tada bunila, nemoj ni sad

ZaDomSpremniMNE
Gost
ZaDomSpremniMNE

vazda protestvuju najveći neradnici

Cool
Gost
Cool

Tacno! Partijski uljebi, parazitiraju na sistemu

Jelena
Gost
Jelena

Cus nije politicki obojen. Naravno da nije, kad ste ih glasali. No opet nezadovoljstvo?

Kika
Gost
Kika

Blokirajte cijelu državu! Mora se ovom teroru stati na kraj!

Raki
Gost
Raki

Ja neznam sta misli ova vlada i Spajic,totalno razocarenje jer ne postuju osnovne zakonske obaveze

Zvonko Radenovc
Gost
Zvonko Radenovc

Ono na sta treba da obrate paznju predstavnici sindikata prilikom potpisivanja ugovora sa drzavom,jeste da o svaokom detalju moraju da vode racuna,Evo na primjer sindikat policije je potisao ugovor o povecanju od 10 posto,Ali nijesu vodili racuna o varijabili i sad su dosli u situaciju da su im povecali platu 10posto,ali su im skinuli varijabilu i sad od pocecanja nema… Više »

Send this to a friend