Ekonomija

Deficit budžeta u prvom kvartalu iznosio 77 miliona eura

Deficit budžeta za prva tri mjeseca ove godine iznosio je 77 miliona eura ili 1,53 odsto BDP-a, što je 62,2 odsto manje u odnosu na planirani, navodi se u dokumentu o izvršenju budžeta za prvi kvartal.

Prema podacima Ministarstva finansija, deficit budžeta je u odnosu na isti prošlogodinji period veći 5,7 miliona ili osam odsto.

“Prihodi budžeta su u prva tri mjeseca, uprkos ograničenoj ekonomskoj aktivnosti uzrokovanoj sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije korona virusa u drugoj polovini marta, iznosili 375,2 miliona ili 7,46 odsto procijenjenog BDP-a. To je 2,4 odsto više u odnosu na plan”, navodi se u dokumentu.

U Ministarstvu objašnjavaju da je veća naplata prihoda rezultat ekonomske aktivnosti prije uvođenja hitnih mjera Vlade usmjerenih na smanjenje negativnih uticaja korona virusa na privredu i građane.

“Skoro sve kategorije poreskih prihoda porasle su u odnosu na planirane u ovom periodu, od čega najveći rast bilježe akcize u iznosu od 5,7 miliona eura odnosno 13,2 odsto i to kao rezultat veće naplate akciza na duvan i duvanske proizvode, usljed oporavka tržišta tih proizvoda. Porezi i doprinosi na zarade takođe bilježe rast u odnosu na plan kao rezultat pozitivnih kretanja na tržištu rada prije nastanka pandemije”, ukazali su u Ministarstvu

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jaka
Gost
Jaka

Nemojte samo kao Vucic imamo najveci rast jer nam je pad veoma manji.Tek ce mo vidjet sto je kriza utakmica je tek pocela a ko doceka do kraja pricace!

Mitar
Gost
Mitar

Polako tek sad pocinje igranka.Tek cete vidjeti sto je deficit. Veliki nepremostivi razorni.

Send this to a friend