Ekonomija

Deficit probio plan za 43 miliona eura

Ilustracija

Državna revizorska institucija je ocijenila primjenu kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2018. i konstatovala odstupanja od limita potrošnje, deficita, prihoda od akciza…

U izvještaju koji su sačinili predsjednik Senata Milan Dabović i senator Branislav Radulović se konstatuje da su projekcije u Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period 2017-2020. usklađene sa projekcijama u Fiskalnoj strategiji. Međutim, limiti potrošnje planirani Zakonom o budžetu za 2018. i rebalansom nijesu usklađeni sa limitom definisanim u Smjernicama.

“Izdaci iskazani u prijedlogu zakona o završnom računu budžeta za 2018. umanjeni za izuzeća iz limita potrošnje iznose 1,87 milijardi eura, što je 24,12 miliona eura manje od limita utvrđenog izmjenama zakona o budžetu iz avgusta, te je ispunjen utvrđeni limit”, konstatovala je DRI.

Prijedlog završnog računa budžeta pokazuje daje ostvaren deficit od 169,86 miliona eura, što je, kako se navodi u izvještaju, za43,46 miliona eura više od projekcije u Fiskalnoj strategiji za 2018.

“Poređenjem primitaka iskazanih u prijedlogu završnog računa sa projekcijama u Fiskalnoj strategiji utvrđeno je da su tekući prihodi izvršeni u većem iznosu 41 milion, primici od otplate kredita takođe u većem iznosu za 8,22 miliona, donacije i transferi manje 2,79 miliona. Poređenjem izdataka utvrđeno je daje tekući i budžet državnih fondova izvršen u većem iznosu za 132 miliona eura. Izvršenje kapitalnogbudžeta je manje za 51,1 milion, budžetska rezerva više za 8,79 miliona eura”, konstatovano je, između ostalog, u izvještaju.

Državna revizija je ocijenila da su mjere fiskalne konsolidacije za 2018. utvrđene Planom sanacije deficita i javnog duga, kao i dodatne mjere navedene u Fiskalnoj strategiji djelimično sprovedene u dijelu izmjena zakona i podzakonskih akata.

“Mjera u cilju povećanja prihoda od akciza, kojom je planirano ostvarenje dodatnih 30,2 miliona eura nije realizovana. Poređenjem prihoda 2018. i 2017. godine uviđa se smanjenje od 3,9 miliona. Izmjenama Zakona o akcizama u 2018. specifična akciza za cigarete je smanjena sa 40 na 30 eura, a proporcionalna od 2018. do 2024. sa 32 odsto na 24,5 odsto, što nije u skladu sa definisanim aktivnostima fiskalne konsolidacije”, ocijenila je državna revizija.

Centralizacija poreskih registar kasa nije sprovedena u roku do januara 2018.

“Od osam statičkih indikatora koji se odnose na plan i izvršenje budžeta u 2018. su realizovana dva tekući prihodi i donacije treba da budu veći od tekućih izdataka i transfera. Indikatori koji se odnose na ostvarenje primarnog budžetskog suficita, učešća gotovinskog deficita u nominalnom BDP-u do tri odsto i učešća javnog duga u nominalnom BDPu do 60 odsto nijesu realizovani”, navodi se u izvještaju revizije.

Kada je u pitanju odnos plana i izvršenjau 2018. godini realizovani su svi indikatori.

“Upoređivanjem podataka izvršenja budžeta 2018. i 2017. utvrđeno daje da od tri indikatora realizovan jedan”, ocijenila je revizija.

Utvrđeno je daje djelimično realizovan indikator lokalne samouprave u procesu planiranja i izvršenja budžeta, a izvršenje kod deset opština.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

Bice ovoga jos vise. Samo ne znam da li bi DPS trebalo da objasni zasto iamo deficit. Jel’ to zbog njihovog loseg upravljanja drzavom ili nesto drugo.

budala
Gost
budala

Samo..

ND
Gost
ND

Izgovor za pregovore oko plata!

Procvjeta sunce
Gost
Procvjeta sunce

Ceca uzela 100..000. Ozvucenje lose bilo .Rodjendan sa 20 zvsnica. Zeznuto

Bnjj
Gost
Bnjj

Država koja nema ništa izuzev sezonskih hotela i prodavnica to je ekonomija Cg, kada je zadnji put došla neka investicija u susedne države dolaze jake fabrike evo juče u Pančevo firma Brose otvara fabriku za 1600radnika nemačka firma davaće dobre plate a nas Njemci tapkaju po ramenu a novac ostavljaju na druge destinacije, nesposobna vlast kreči zgrade dok drugi otvaraju… Više »

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

Eto ima tebe, blago nama

Ime
Gost
Ime

Prvi dio vaseg komentara je tacan ,sa drugim se nebih slozio jer da je tako dobro kao sto pisete ne bi se stanovnisyvo iseljavalo i iz takvog blagostanja u susjednim nam drzavama.

By the way
Gost
By the way

Ime moje, niko ne kaže da je tamo blagostanje al se bar poneđe neka fabrika otvori. Kod nas …….

Gost
Gost
Gost

Ime moje, radi se na tome da im bude bolje. Da su porušili sve ’99 ovdje kao sto su tamo, ne bi ni ti bio u svojoj zamlji sada.

Send this to a friend