Ekonomija Ukoliko ih Abazović ne primi najavljuju radikalizaciju protesta

Delić: Malinarima potrebna pomoć države, 350 tona voća još u hladnjačama

Andrija Delić/ Foto: Gradski portal

Uzgajivači malina na sjeveru Crne Gore godinama se bore sa brojnim problemima. Nezadovoljni odnosom države i resornog ministarstva juče su u Bijelom Polju održali protest upozorenja, a od četvrtka planiraju blokadu magistralnog puta u mjestu Ribarevine. Zahtjevaju da probleme sasluša odlazeći premijer Dritan Abazović.

Teška situacija u kojoj se nalaze malinari i hladnjačari na sjeveru zahtijeva intervenciju države, kaže za Gradsku predsjednik Udruženja malinara “Malina Polimlje” iz Bijelog Polja Andrija Delić.

Zbog rata u Ukrajini, kako pojašnjava, 350 tona crnogorske maline nije plasirano na evropsko tržište, već je i dalje u hladnjačama. Malinu iz Crne Gore, kaže, tradicionalno kupuje Srbija, dok je velika količina maline izašla na tržište iz Ukrajine po veoma niskoj cijeni što je izazvalo kolaps. Takođe, kako dodaje, niska izvozna cijena od 2,3 eura za Srbiju ne može da podmiri troškove proizvođača i hladnjačara.

“Moramo uzeti u obzir da su đubriva poskupela 350 odsto, da su preparati za prskanje, održavanje i zaštitu malina poskupili 200 odsto, a radna snaga 100 odsto. Cijena od 2,30 eura, ako se oduzmu troškovi hladnjačara i njihova minimalna zarada, malinari na toj cijeni ne bi dobijali ni 1,40 eura po kilogramu što je, priznaćete, katastrofalno s obzirom na poskupljenje svih imputa”, kazao je Delić.

U problemu su, kaže Delić, i hladnjačari koji su u toku sezone malinu plaćali 4,3 eura za kilogram, a sada moraju da je izvoze po dva eura nižoj cijeni. Država, smatra, treba da pomogne oko rješavanja ovog problema i spasi hladnjačare jer ako oni bankrotiraju malinarstvo u Crnoj Gori će se ugasiti. Ministar poljoprivrede u tehničkom mandatu Vladimir Joković, pak, kaže da resorno ministarstvo ne snosi nikakvu odgovornost za otkupnu cijenu, te tvrdi da država ne može da interveniše u ovom slučaju.

“Sad je cijena malina na berzi i svjetskom tržištu pala i oni ne mogu da plasiraju te proizvode. I naravno ministarstvo nema mogućnost niti opredijeljena sredstva da nešto učini po tom pitanju. Dakle, mislim da su otkupne cijene bile previsoke prošle godine i da negdje oni koji su to otkupili sada imaju problem. Naravno, ne bježimo od toga da čujemo malinare, da vidimo šta je moguće uraditi kako bi se ova situacija prevazišla”, rekao je Joković.

Malinari tvrde da ministar Joković ne pokazuje dovoljno interesovanja i da ne razumije dubinu problema. Zato insistiraju na razgovoru sa odlazećim premijerom Dritanom Abazovićem jer, kako tvrdi Delić, od proizvodnje maline veliku korist ima i država.

“Ako bi još uzeli u obzir da preko 500 porodica u Bijelom Polju se bavi malinarstvom, da u toku berbe zapošljava se preko 2.500 ljudi, i ako uzmemo još krucijalan podatak da od deviznog priliva od izvoza malina država ima prihod preko 2,5 miliona eura, smatram da je to dovoljno da se jednostavno posveti više pažnje, da premjer Dritan Abazović nas primi na razgovor i da vidimo kako da riješimo ovaj problem. Jer ovo ophođenje ministra poljoprivrede Jokovića tokom ovih pet mjeseci jednostavno je nezamislivo”, ističe Delić.

Ne traže, kaže, ničije već hoće da ostanu na svojim njivama i rade kako bi preživjeli na svojim ognjištima.

“Bavljenje poljoprivredom na sjeveru je preživljavanje. Krucijalan problem sjevera Crne Gore je nepostojanje bilo kakve strategije razvoja poljoprivrede u bilo čemu. Strategija koja se odnosila na 2014. godinu ostala je samo slovo u vazduhu, isto se desilo i sa onom iz 2020. godine. Nacrt strategije razvoja poljoprivrede 2023.-2028. na sjeveru je smiješan. Gospoda iz ministarstva ne treba da pomažu poljoprivrednicima u vrijednosti od 50 odsto zakupljene mašine itd. neka nam obezbjede siguran plasman pa ćemo mi od našeg novca kupiti šta nam odgovara, a ne oni nama pomažu, mi kupimo a kad treba da plasiramo svoj proizvod ne možemo i u minusu smo za nih naših 50 odsto što smo uložili u tu mašinu ili priključak. I onda se diče kako su pomogli poljoprivrednicima. Ne, oni ne pomažu poljoprivrednicima, oni ne pomažu sjever Crne Gore. Oni pomažu isključivo sebi i svojim ličnim interesima”, naglašava Delić.

Problem bi, kaže Delić, riješila izgradnja otkupnog centra koji bi omogućio siguran plasman svih poljoprivrednih proizvoda, pa i maline. Nedostaje, kaže, i jasna strategija razvoja poljoprivrede na sjeveru zemlje. Jučerašnji protest u Bijelom Polju je upozorenje, a kako navodi, već od četvrtka, malinari i svi poljoprivredni proizvođači sa sjevera blokiraće na pola sata magistralni put u Ribarevinama. Od blokada, kako poručuje, neće odustati dok njihovi problemi ne budu riješeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikk
Gost
Nikk

Dajte ih crkvi

nikola
Gost
nikola

gospodin Delić je elementarno nepismen i nema pojma o agrarnoj politici.Neka kaže jednu zemlju u kojoj država vrši otkup.

Prošle godine plaćali malinu 4eura a pretprošle 1,25 i sad kukaju.
centa neće dobiti

Deki 60 mln DDD
Gost
Deki 60 mln DDD

Ovaj dečko nije dobar malo mu 1,40 eur cisto na kilogram nisi dobar .

Send this to a friend