Ekonomija

Deponentima Invest banke danas isplaćeno 4,2 miliona eura

Invest banka Montegero

Isplata zagarantovanih depozita deponentima Invest banke Montenegro, u kojoj je početkom januara uveden stečaj, počela je danas u poslovnicama Societe Generale, Hipotekarne i NLB banke. Više od 180 deponenata do 16 časova preuzelo je oko 4,2 miliona eura, kazao je direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Marković je objasnio da su deponenti imali tri opcije – mogli su da uzmu novac u kešu, da ga ostave na računu u banci u koju su došli ili da ga prenesu na drugu banku.

“Manji  broj deponenata garantovani depozit preuzima u gotovom novcu, dok najveći broj njih ostavlja depozit u izabranoj banci”, rekao je Marković, ocijenivši da to potvrđuje da, i pored stečaja u IBM, brza i efikasna isplata garantovanih depozita održava visoko povjerenje deponenata u bankarski sistem.

Proces isplate, naglasio je, teče onako kako su planirali.

“Nema zastoja u isplati”, dodao je direktor Fonda za zaštitu depozita.

Od ukupno 2.960 deponenata, njih 2.677 biće isplaćeno preko Fonda do iznosa garantovanog depozita od 50.000 eura, a za iznose veće od toga deponenti će se obratiti stečajnom upravniku za svoja prava. Za isplatu garantovanih depozita potrebno je oko 22,6 miliona eura.

Deponenti sada mogu u roku od tri godine u jednoj od pomenute tri banke podići garantovani depozit. Nakon tri godine, ukoliko neko ne podigne svoj garantovani depozit, moći će da ga preuzme u Fondu. Deset godina nakon početka isplate nastupa opšti rok zastarjelosti i od tada neće moći da podignu depozit.

<<<Centralna banka: IBM u stečaju, Atlas dokapitalizovati<<<

Podsjetimo, Savjet Centralne banke odlučio je početkom januara da oduzme dozvolu za rad Invest banci Montenegro i pokrene stečaj, dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija. Te dvije banke u vlasništvu su biznismena Duška Kneževića, koji je u bjekstvu i sumnjiči se da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama. Podgorički Interpol zato je zatražio evropskoj centrali u Lionu da raspiše međunarodnu potjernicu za Kneževićem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pero
Gost
pero

narode ako i malo imate pameti uzmite pare i držite ih kući i tako nemate nikakve koristi sto ih držite po raznim bankama. Jedino ih možete izgubit. Tek sad nas obavjestavaju o ovim bankama a davno su to znali. Uvjek se lomi preko grbače naroda. Nego lijepo svi u banke i uzmite svoje pare.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Uzeli mu pare i od njegovih para isplacuju preko njihovih banaka.

E, da, svakako
Gost
E, da, svakako

Jednom sam prošao kroz staru štednju, ne vjerujem da će me drugi put prevarit, dok sam pri pameti.

Send this to a friend