Ekonomija

Deripaska izgubio sporove protiv Crne Gore, da plati sve troškove

Oleg Deripaska

Arbitražni tribunal sa sjedištem Štokholmu donio je juče jednoglasnu odluku u korist Crne Gore koju je tužio ruski biznismen Oleg Deripaska. Osim toga Deripaski je Arbitražni tribunal, koji je ovim povodom ovog slučaja ročište održao u Hagu, odredio da nadoknadi sve troškove koje je Crna Gora snosila u ovom postupku.

“Tom odlukom, arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru. Zbog toga se arbitražni tribunal oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku.

“Deripaska je ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija. Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente  Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija”, navodi se u saopštenju.

Podsjećanja radi, ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja.

Arbitražni tribunal u postupku protiv Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC. Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom postupku zastupali Egorov Puginsky Afanasiev &Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milan
Gost
Milan

Dok je cjena aluminijuma na svjetskom tržištu bila visoka lako se bilo bahatiti. Danas kada su kinezi preuzeli tržište alumininijuma sa cjenama kojima ni jedna kompanija ne moze da konkuriše vidi se ko je kakav. Deripaska se pokazao kao običan parazit koji je od male Crne Gore uzeo na stotine miliona eura od garancija koje je dobio jer smo vjerovali… Više »

Penzioner
Gost
Penzioner

Kap je dosao od giganta do nista 300/400radnika sa prosjecnim platama a nekad su kapovci imali itekako dobre plate .

Zagoric
Gost
Zagoric

Samo mi nije jasna logika ,Deripaska je platio kap a nije njegov a ovaj sadasnji vlasnik ga nije platio a njegov je 😂😂😂😂😂

Primorac
Gost
Primorac

Sad će depiraska ološ praske da sadi u krimovicu

limbo
Gost
limbo

Nemoj da mu katnic naredi da sadi luk aman

Ivan Bulić
Gost
Ivan Bulić

Da je barem uložio toliko koliko je tražio u tužbi.

Bestidnik.

Enigma
Gost
Enigma

Ajmo Crna Goro, Ajmo Crna Goro 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

ЗечијаШапица
Gost
ЗечијаШапица

Ме бјеху козе?

Trnova ruzica
Gost
Trnova ruzica

Na fabrici koja radi nema paucine
🤗

samo jako
Gost
samo jako

bravo!!!… sad plati prevaranu bjelosvjetski

Upsss
Gost
Upsss

Ovoga su doveli 30 sto godisnji vladari u KAP I pricali o prosperitetu

Haha4
Gost
Haha4

DK onaj mijovic iz ure oni vajni analiticari pricahu da cemo izgubit ovaj spor sto posto

Slavko
Gost
Slavko

Je li ovo onaj STRATESKI PARTNER DPSA? Onaj sto nam je DPS natovario da mu placamo kroz racune od mobilnih i struje vecere po Svetom Stefanu i vile koje je izgradio na crnogorskom primorju? Za DPS!

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Slavko prijatelju jeste ovo je taj što je kupio KAP!

Haris
Gost
Haris

Ovaj je isti ka 39 parazita – bečić, medo, dritan, pipun, lekić, ranjo, vojvoda,… & Co, kojim mi plaćamo račune za mobilni, auta, gorivo, večere po Sv.Stefanu, putovanja za moskwu, Tajwan,… a oni ništa ne rade.

Upsss
Gost
Upsss

Harise Harise postao si naglo senilan
Uzmi terapiju. Mozda se sjetis koliko su ga tvoji dizali u vrhove KAP a..jos odzvanja C.G. od njegovog prosperiteta Crnogorskog
🤣

Zagoric
Gost
Zagoric

Ili ovi paraziti sto dobijaju treci stan zaredom ,na spisak dodjeljenih stanova 80%tvojih sunarodnika a nijedan socijalni slucaj.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nekada je bio miljenik
🤣🤣🤣

Pencilin
Gost
Pencilin

DK je strašan ekonomista, u stvari je samo ucjenjivac i potkupljivac.

Atlas
Gost
Atlas

Duško Knežević reče da ćemo (CG) ovaj arbirtražni spor izgubit.

Gagi
Gost
Gagi

A “dobri Di Kej”nije ni primaci Olegu Deripaski sa kapitalom(procjena je nekoliko milijardi dolara),ali ovaj Deripaska “izgleda da jos ne zna” da je Crna Gora suverena Drzava od 2006 i da je sa Srbijom samo komsijska drzava.Slabo su ga obavijestili Rusi.

Haris
Gost
Haris

di kej na aparate!

Mocnik
Gost
Mocnik

Bio si uz dps sa ovim
Obecavao radnicima plate I zlatnu kasiku
Sto bi sad 😎

ЗечијаШапица
Gost
ЗечијаШапица

Би што би.. свако ко је уз дпс може само издаји да се нада кад дође вода до пода

Send this to a friend