Ekonomija

Digitalizacija i agilnost ključni za razvoj privrede

Telenor je, dugotrajnim ulaganjem u kvalitet i kapacitet mreže, održao stabilno poslovanje tokom pandemije koronavirusa, saopštio je generalni direktor kompanije, Branko Mitrović i dodao da je digitalizacija najbolji način za rast privrede i smanjivanje njene zavisnosti od turizma.

On je kazao da, sa ponosom, može istaći da Telenor mreža ima kapacitet da podrži i veći porast saobraćaja od postojećeg, tako da tokom ovih izazovnih sedmica nijesu registrovali incidente u radu mreže.

“Nastavljamo da ulažemo u njen razvoj, pa smo do početka ljeta planirali da u rad pustimo bazne stanice na nekoliko novih lokacija i unaprijedimo kvalitet i kapacitet 4G mreže na gotovo 30 lokacija”, rekao je Mitrović.

On je kazao da se strateški prioritet kompanije u poslovanju, koji se odnose na dugotrajno ulaganje u kvalitet i kapacitet mreže, sada ispostavio još značajnijim.

“Naša mreža pokazala je izuzetnu stabilnost i njen rad nadziremo 24 sata dnevno. Da bismo mogli da ostanemo u kontaktu sa porodicom i prijateljima, učimo na daljinu ili radimo od kuće – moramo imati mrežu koja može sve to da podrži. Svjesni smo odgovornosti koju nosi ta činjenica”, rekao je Mitrović.

On je naveo da je primjetno da, tokom prvih sedmica od početka epidemije, ljudi više razgovaraju, pa je govorni saobraćaj dostigao rekordne vrijednosti, čak preko 30 odsto veće u odnosu na prethodni period.

“Uobičajeno je da govorni saobraćaj poraste u vanrednim okolnostima i nakon većih događaja. Pojava koronavirusa premašila je posljednji registrovani rekord za deset odsto”, naveo je Mitrović.

Isto tako, primjetan je i stalni porast internet saobraćaja, što je i očekivano s obzirom na upotrebu alata za online nastavu, rad od kuće i komunikaciju.

“Potrošnja interneta, odnosno količina prenesenih podataka, porasla je u martu i aprilu više od 20 odsto u odnosu na redovne okolnosti i preko 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, dodao je Mitrović.

On je, odgovarajući na pitanje kako funkcioniše poslovanje Telenora u periodu pandemije koronavirusa, kazao da kao kompanija koja omogućava ljudima da ostanu u kontaktu, nijesu mogli da dozvole bilo kakav prekid ili slabljenje
kvaliteta u pružanju usluga.

“I prije zvaničnog proglašenja pandemije pripremali smo se za moguću pojavu vanrednih okolnosti i posljedica koje će to imati po organizaciju naših radnih aktivnosti”, rekao je Mitrović.

U kompaniji su, kako je kazao, kao prioritet na početku postavili očuvanje zdravlja i bezbjednosti svojih zaposlenih.

“Uspjeli smo da se brzo i efikasno organizujemo tako da zaposleni rade od kuće, a da se važni poslovni procesi obavljaju elektronski”, dodao je Mitrović.

Zbog prirode djelatnosti kojom se bavi, Telenor je i ranije primjenom savremenih tehnologija omogućavao zaposlenima da par dana u mjesecu rade od kuće.

“Ali, iskreno, nikada nijesmo razmišljali o opciji da skoro svi stalno radimo od kuće. Pandemija nas je, na neki način, još brže ‘gurnula’ u budućnost”, smatra Mitrović.

Na početku je, kako je kazao, bilo izazova sa organizacijom poslova koji ne mogu da se obave od kuće, kao rad tehnike na terenu i funkcionisanje njihovih prodajnih objekata.

“Uz veliki entuzijazam zaposlenih i podršku državnih organa, jako brzo smo osigurali stabilno poslovanje”, dodao je Mitrović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je pandemija koronavirusa uticala na proces digitalizacije, kazao da je ta situacija pokazala da su digitalna transformacija i agilni način rada ključni za brzu reakciju i adekvatan odgovor na izmijenjene okolnosti.

“Vjerujem da su svi svjesni činjenice da bi bez digitalnih tehnologija sve ovo bilo još teže”, ocijenio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, vidi se da je država efikasno odgovorila na prevazilaženje izazova sa kojim se suočio obrazovni sistem. I neki segmenti javnog sektora su se ubrzano prilagodili, a efikasno je reagovao i bankarski
sistem.

“Sve nam to govori o velikom potencijalu za ubrzanu digitalizaciju cijele države”, smatra Mitrović.

On je kazao da je siguran da će crnogorska Vlada dati poseban značaj i podsticaj razvoju novih tehnologija i digitalizaciji, što je najbolji način za rast privrede i smanjivanje njene zavisnosti od turizma.

“Telenor je spreman da aktivno doprinese tom procesu”, dodao je Mitrović.

On je, ocjenjujući saradnju sa zajednicom u vrijeme krize, kazao da su se u kompaniji tokom vanrednih okolnosti, trudili da izađu u susret potrebama svojih korisnika, ali i cijelog društva.

“U Telenoru vjerujemo da je za poslovni uspjeh neophodna i adekvatna saradnja sa zajednicom u kojoj poslujemo. Zdravstvenom sistemu donirali smo zaštitnu opremu, a zaposleni u Telenoru i Telenor fondacija iskazali su solidarnost i donirali sredstva”, naveo je Mitrović.

On je kazao da su jako ponosni na to što su svoje usluge stavili na raspolaganje svima kojima je to bilo potrebno.

“Omogućili smo besplatan internet za pristup aplikaciji i portalu Uči doma. Tako su djeca u Crnoj Gori mogla da prate online nastavu bez brige o potrošnji interneta”, rekao je Mitrović.

On je naveo i da su tokom svih ovih sedmica imali podršku i odličnu saradnju sa nadležnim državnim institucijama, resornim ministarstvom i regulatorom. Isto tako, i privatni sektor, kao i cjelokupno crnogorsko društvo, pokazali su izuzetnovisoku solidarnost i međusobnu saradnju u ključnim trenucima.

Mitrović je kazao da se cijeli svijet pita koji su naredni koraci.

“Nema jedinstvenog odgovora, ali jedno je sigurno – ništa više neće biti isto. Način na koji su kompanije poslovale prije epidemije možda neće biti adekvatan za ‘novu realnost’ sa kojom ćemo se suočiti”, saopštio je Mitrović i dodao da tu ne misli samo na mjere koje osiguravaju zdravlje zaposlenih.

Prema njegovim riječima, dokazali su da je moguće poslovati i kad je većina zaposlenih kod kuće, uz čak unapređenje produktivnosti.

“Vidjeli smo koliki je značaj i potencijal onlajn kanala poslovanja. Državna uprava je uvezala sve svoje IT resurse i počela da pruža sve više usluga građanima i privredi bez obilaska ‘popularnih’ šaltera”, naveo je Mitrović.

On je kazao da su se svi uvjerili da je telekomunikaciona industrija u Crnoj Gori adekvatno odgovorila na izazov i da će predstavljati siguran oslonac daljem razvoju društva.

“Interno, period pandemije iskoristili smo da osnažimo svoje interne kapacitete, naročito kada je riječ o sektoru tehnike. Sestrinsku kompaniju Telenor Common Operation smo od 1. maja pridružili Telenoru”, precizirao je Mitrović.

Telenor je, kako je naveo, oduvijek bio poznat po kvalitetu inženjerskog kadra, a sada su bazu eksperata dodatno obogatili. U kompaniji sve to rade da bi bili još spremniji da obavljaju zahtjevne poslovne zadatke koji ih očekuju i pružaju kvalitetne usluge svojim korisnicima.

“Želio bih posebno da se zahvalim svim našim korisnicima. Od nas možete očekivati uslugu visokog kvaliteta i mrežu koja će da podrži sve vaše tehnološke potrebe, a društvo i zajednica u nama imaju stabilnog partnera za naredni
period”, zaključio je Mitrović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Convid 91
Gost
Convid 91

A šta je to telenor i ostali pridoneli cg. privredi osim sto gradjanima uzimate pare kao da smo njemci, Fabrike otvorili,proizvodnju pokrenuli,radna mjesta stvorili,standart gredjanima podigli….ništa.Pokri se mitrovicu,priča ti je šupla kao švajcarac sir.

Send this to a friend