Ekonomija

Dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biće realnost i u narednim godinama

Dinamičan ekonomski rast u Crnoj Gori biće realnost i u narednim godinama, najavio je potrpedsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku poilitiku i finansijski sistem Milutin Simović.

On je održao danas uvodno izlaganje na događaju „Destinacije u usponu 2019 – Crna Gora“, koji se u organizaciji Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i kompanije Grimex Consult, u partnerstvu sa austrijskom medijskom kućom „Die Presse“ održao u Beču.

Simović je saopštio veoma dobre pokazatelje o rastu crnogorske ekonomije u protekle tri godine, i činjenicu da je Crna Gora među zemljama Evrope koje ostvaruju najveći rast BDP-a, i među najbrže rastućim ekonomijama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

On je zahvalio austrijskim kompanijama na  brojnom prisustvu na ovom događaju, koje pokazuje inicijalno značajno interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom i našim kompanijama i privrednicima.

Austrijske privrednike je informisao da je današnja Crna Gora moderna, demokratska, otvorena, politički stabilna, multikonfesionalna i građanska država, članica NATO, Svjetske trgovinske organizacije, Svjetske banke i svih relevantnih međunarodnih političkih i ekonomskih organizacija, i vjerujemo prva naredna punopravna članica Evropske unije.

Učesnike događaja potpredsjednik Vlade je upoznao sa projektima koje realizujemo u oblasti saobraćajne infrastrukture, koji nas još bolje povezuju sa  regionom i ključnim evropskim tržištima i vodeći projektom u toj oblasti – autoputem od Bara do granice sa Srbijom.

“Postavljanjem energetskog podmorskog kabla do Italije i izgradnjom novih energetskih izvora postajemo energetski hub u Jugoistočnoj Evropi”,  istakao je Simović.

Potpredsjednik je pozvao austrijske uvoznike i kompanije u oblasti trgovine hranom da obrate pažnju na crnogorske organske proizvode i uspostave saradnju sa našim proizvođačima i prodavcima, obrazlažući to činjenicom da su proizvodi iz Crne Gore visoko kvalitetni i sasvim sigurno će naći svoje mjesto na austrijskom tržištu.

Govoreći o strateškim ciljevima Crne Gore, Simović je kazao da je punopravno članstvo u EU naredni državni cilj koji želimo ostvariti.

“Vjerujemo da ćemo biti prva naredna članica tog najnaprednijeg kluba razvijenih država. Crna Gora je otvorena zemlja, spremna za saradnju sa svim zemljama svijeta, posebno kada su u pitanju projekti koji imaju ekonomku opravdanost i donose korist našim građanima”, istakao je Simović.

On je pozvao austrijske kompanije da nakon ovog događaja posjete Crnu Goru uvjere se da ono što su danas upoznati nije promotivna, marketinška priča bez pokrića, već stvarnost koju moraju iskoristiti u cilju pokretanja i širenja biznisa na Zapadnom Balkanu, a preko Crne Gore.

Na događaju su uz učešće privredne delegacije Crne Gore, predvođene predsjednikom Privredne komore Crne Gore Vlastimirom Golubovićem prezentovane privredne mogućnosti, resursi i investicioni projekti i potencijali Crne Gore.

“Bila je to, nakon nekoliko poslovnih foruma održanih u prethodnom periodu, dobra prilika za ostvarivanje neposrednijih kontakata austrijskih investitora i crnogorskih kompanija”, navode iz Vlade.

Učestvovao je i naš proslavljeni fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, koji je dio svoje slavne karijere proveo u Austriji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zguramtiga
Gost
Zguramtiga

Najbrze rastuca ekonomija!? Koliko bjese pokrivenost uvoza izvozom?

Max
Gost
Max

U pravu su za ekonomski rast. Samo za koga? Doprinosi se ne uplacuju ili minimalno,plate minimalne, penzije minimalne,gorivo luksuz… ekonomija maksimalna. Dje je realnost?

Marv
Gost
Marv

Kako? Pa zar nije prije neki dan EBRD izjavila da ce BDP pasti na pola onog sto je bio 2018? I da nam je udio duga u BDP preko 80%, najlosiji u regionu? Kako?

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Koliki je pauk dosa na mene evo ga šeta po mene. 😂pare kažu da su kad je pauk na tebe.

Prc CG
Gost
Prc CG

U čemu rast u zaduživanju????

Djepeto
Gost
Djepeto

Svako malo uzimaju kredite i to po nekoliko stotina miliona.Tu smo prvi.I napredujemo u kreditima.

Micko
Gost
Micko

Oce li penzije povecat makar 5e za 5 godina?

Roro
Gost
Roro

A što ne izlazite na proteste kad vam je loše?Na poslednje nije bilo hiljadu duša.Svake nedelje ima barem jedan razlog da se izađe na ulicu.

Soros
Gost
Soros

Tako vi sve cvjetalo ka crnogorska ekonomija ☺☺☺

Kurc
Gost
Kurc

Eno Senastijan podnosi ostavku i dolazi da živi u Crnoj Gori!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ovo ponizavate Građana CG…Sirotinja A nije zasluzila….Tragedia jedne nacije..

Jaa
Gost
Jaa

Stanite vise sa sprdanjem…. Vidite li se kako se zivi…. Dajte i nama malo da vidimo sta je zivot

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovi se sprdaju kakav dinamičan rast sve gore i gore se živi plate nikakve sezonski poslovi iseljavanje napolje veliko

Boris
Gost
Boris

tacno. sprdaju se sa nama ! kako nece kad je 80% stanovnistva ovce!

Bnjj
Gost
Bnjj

Tačno Borise

Send this to a friend