Ekonomija

Direktori najvećih gubitaša primaju četiri ministarske plate

Todorović i Čađenović

Plate izvršnih direktora i predsjednika odbora direktora u preduzećima u državnom ili u većinskom državnom vlasništvu i dalje ne zavise od uspješnosti poslovanja kompanija na čijem su čelu, tako da kao ni prethodnih godina, ni u slučaju loših rezultata i poslovnih gubitaka ne dolazi do smanjenja njihovih zarada, piše Pobjeda.

Rukovodstva deset kompanija u većinskom državnom vlasništvu, koja su u resoru Ministarstva kapitalnih investicija i u prvih devet mjeseci bile u minusu, nijesu zbog loših poslovnih rezultata imali manje zarade. Iz tog Vladinog resora najavili su da zajedno sa Ministarstvom finansija pokušavaju da stvore institucionalni okvir kako bi se zarade i naknade upodobile sa poslovnim rezultatima i stanjem u kompanijama.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je u utorak saopšteno da je 20 kompanija koje su u ingerenciji tog resora Vlade, deset poslovalo sa gubitkom, a deset sa neto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine. Ukupni minus gubitaša je 11,7 miliona eura, a ukupni plus uspješnih firmi 27 miliona eura za treći kvartal.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je poslovao sa najlošijim rezultatom i ostvario minus od 3,4 miliona, To Montenegro 2,6 miliona eura, Barska plovidba 2,5 miliona, Crnogorska plovidba 1,3 miliona i Montekargo 1,1 milion. Na listi gubitaša u prva tri kvartala su i Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) sa gubitkom od 417 hiljada eura, Zeta enerdži sa 287,7 hiljada eura, Montenegro bonus sa 54,4 hiljade eura, Berza električne energije sa 46,3 hiljade eura i EPCG Beograd sa gubitkom od 5,6 hiljada eura.

Izvršni direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović, dok je na čelu borda direktora Rajko Radošević. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ne postoje podaci o zaradama Čađenovića i Radoševića. Dužnost predsjednika Odbora direktora CEDIS-a Radošević obavlja profesionalno zbog čega, a kako je ranije saopšteno Pobjedi iz te kompanije, mjesečno prima 3.584 eura neto.

Iz CEDIS-a su ranije kazali da Radošević nije javni funkcioner, jer je ta firma u stopostotnom vlasništvu EPCG. Čađenović, kako je ranije navedeno, prima 2.780 eura mjesečno.

Prema podacima koje je u utorak objavilo Ministarstvo kapitalnih investicija, u prvih devet mjeseci troškovi za naknade odbora direktora ove firme su iznosili 28.000 eura.

Izvršni direktor kompanije Zeta enerdži je Dragan Vlahović, dok je predsjednik Odbora direktora Flam Tore Johan. Ovo je zajedničko preduzeće EPCG i norveške NTE. Ovo preduzeće je članovima Odbora direktora u prva tri kvartala isplatilo 10,8 hiljada eura.

Izvršni direktor kompanije EPCG Beograd koja se bavi trgovinom električnom energijom je Vidosava Čutura. Ta kompanija nema odbor direktora, ali je to kompanija koja ima najveće zarade i prosječna je 1.429 eura.

Izvršni direktor Berze električne energije Matija Medojević prijavio je da mu je plata 831 euro. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo kapitalnih investicija u prvih devet mjeseci nije bilo troškova za naknade Odbora direktora ove firme. Na čelu borda te firme je Božo Đukanović.

Predsjednica Odbora direktora Montenegro bonusa Slađana Džaković ima mjesečnu zaradu od 989 eura, dok izvršni direktor te firme Radoš Zečević još nije prijavio stupanje na tu funkciju, pa samim tim ni zaradu. To preduzeće je u prva tri kvartala za zarade članova Odbora direktora izdvojilo 30,3 hiljade eura.

Odbor direktora avio-kompanije ToMontenegro objavio je početkom oktobra ugovor o radu sa izvršnim direktorom Predragom Todorovićem. Todorović prima platu od 4,4 hiljade eura i naknadu za zakup stana do hiljadu eura. Todorović je, shodno ugovoru, već ostvario pravo na 50 hiljada eura bonusa. U slučaju raskida ugovora, njemu bi pripale 24 prosječne neto zarade ili više od 105,6 hiljada eura.

Na čelu borda ToMontenegra je Filip Radulović. Vlada je na sjednici održanoj 4. februara imenovala Odbor direktora te firme. Ta kompanija nije imala troškove za naknade Odbora direktora, jer rade pro bono.

Plata izvršnog direktora Održavanja željezničkih voznih sredstava Zorana Vlaovića je 1.104 eura, dok je predsjednik borda Tripko Draganić prijavio mjesečnu zaradu po osnovu te funkcije od 479 eura. Ovo željezničko preduzeće je članovima Odbora direktora za prva tri kvartala isplatilo 19,3 hiljade eura.

U imovinskom kartonu direktora Barske plovidbe Zorana Tajića ne navodi se kolika je njegova mjesečna zarada. Predsjednik Odbora direktora barske kompanije Miroslav Šepić takođe nije prijavio iznos zarade po osnovu članstva u bordu. Barska plovidba je članovima borda u prvih devet mjeseci isplatila 23,3 hiljade eura.

Izvršni direktor Crnogorske plovidbe Slobo Pajović, prema podacima objavljenim u njegovom imovinskom kartonu, ima mjesečnu platu od 1.883 eura, dok predsjednik Odbora direktora ove kotorske kompanije Jovo Lazarević nije prijavio zaradu po osnovu članstva u bordu. Ova kompanija je u prva tri kvartala članovima Odbora direktora isplatila 26,6 hiljada eura.

Izvršni direktor željezničke kompanije Montekargo je Vladimir Božović, koji ima prijavljenu mjesečnu platu od 1.524 eura. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ne postoje podaci o mjesečnoj zaradi predsjednika borda te željezničke firme Miroslava Brajovića. U prvih devet mjeseci troškovi za naknade Odbora direktora ove firme su 24,2 hiljade eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gojko.M
Gost
Gojko.M

Ovakvi su svi rezultati Bijanića u njegovoj radnoj karijeri.

pasa
Gost
pasa

Potop

Joko
Gost
Joko

Ovo nisu promjene koje su gradjani ocekivali.

Patricia
Gost
Patricia

Ne Joko moj dobri,kad Bojanic stavlja SD kadar na rukovedeca mjesta! Ivamo kao nesto protiv njih,a unapredjuje ih kao da nece. Neka njih,no i BS unapredjuje a maka ih sa rukovodecih mesta

marius
Gost
marius

A je li Patricia , SD i BS kadar , na celo EPCG ? Nesto mi se ne cini, e su, no ovi iz redova “oslobodioca “.

građanin
Gost
građanin

ovo može svako da zamjeri, ali glasač DPS-a nikako…

Grunf
Gost
Grunf

Sve ovo treba najuriti, ovo je horor koga narod plaća

kodzak
Gost
kodzak

Verica je car!!!!

abc
Gost
abc

Gre`ote ovaj Todorović nema odakle platiti stan, no mu i to moramo plaćati i to ništa manje nego 1000 eura, nije on “obični” građanin pa da živi u stanu od 250

Demosten
Gost
Demosten

Li je napravio te gubitke.. Da nisu oni za godinu ili ovi 30g. Iko mislite da ne treba sa primaju platu.
Oni du predložili da se svakom u CG plata poveća za 200€, a ovi vaši neče samo da dignu ruke za to u Skupštini, i ti im je teško

kodzak
Gost
kodzak

dolje vlada

Mila K
Gost
Mila K

Citat “Na čelu borda ToMontenegra je Filip Radulović. Vlada je na sjednici održanoj 4. februara imenovala Odbor direktora te firme. Ta kompanija nije imala troškove za naknade Odbora direktora, jer rade pro bono.”

Bez obzira što ne prima nadoknadu, zvanično pokriva više pozicija nego što je dozvoljeno zakonom. Drugarski nepotizam kao prirodni nastavak partijskih namještenja…

Sunflover
Gost
Sunflover

E ovo je recept za propadanje, ovako je izvršena tranzicija, postaviti nesposobne direktore i bordve za ukras i apanaze, radnici na ulice a oni na drugu poziciju, i tako do penzije, i onda se pitamo zašto su firme u gubicima ili propale, ako nisu monopolske koje nemaju konkurenciju , kad bi zavisiloi od svoga rada bili bi na prosjackom štapu.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

U njemačkoj bi ih platili još više,he he.

21 maj
Gost
21 maj

I necete građanima da povecate plate no se bunite bravo svima koji izlaze na izbore i glasaju bilo koga od politicara

Koca
Gost
Koca

e pa sprdnja dje mi zivimo,ovi mogu za godinu dana stan da kupe u Pg.Propalo se.E vala ako ovome nesrecnom narodu ne povecaju plate,penzije itd treba se pokupiti svi slozno i sve ih pocerati

Patricia
Gost
Patricia

A hoce li se javno reci ko je u tim odborima i zasto oni primaju tolike naknade? Ministre,ajde i to da znamo. Vidimo da ste principijelan covjek,pa nam i to saopstite

Zoram
Gost
Zoram

Sram vas bilo to su primanja jednog penzionera za godinu i vise

Send this to a friend