Ekonomija

Do kraja marta lisnati sir postaje novi brend

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović najavio je prilikom nedavne posjete Kolašinu da će poznati kolašinski lisnati sir postati šesti crnogorski zaštićeni proizvod, sa oznakom porijekla, čime će proizvod dobiti novu vrijednost, a obezbijediće se dodatni dohodak proizvođačima.

Simović je to rekao na sastanku sa predstavnicima Udruženja proizvođača poznatog kolašinskog sira, koji su u avgustu prošle godine dostavili Ministarstvu zahtjev za registraciju oznake porijekla, odnosno zaštite ovog proizvoda na nacionalnom nivou.

Predsjednik Udruženja proizvođača lisnatog sira Milovan Vlahović kazao je da je proces brendiranje lisnatog sira počeo još prije tri godine, uz projekat Zavoda za zapošljavanje, kada je i odlučeno da se formira udruženje koje bi pomagalo lokalnim poljoprivrednicima.

“Samim tim odlučili smo da započnemo proces sa zaštitom geografskog porijekla i brendiranja kolašinskog lisnatog sira. Nakon dvije-tri godine intenzivnog rada i komunikacije sa Ministarstvom poljoprivrede i pomoći lokalne uprave, došli smo i do ove finalne faze. U početku je Udruženje brojalo desetak proizvođača, dok je danas taj broj znatno veći i imamo oko 40 proizvođača lisnatog sira. Kapaciteti proizvodnje na godišnjem nivou su oko dvije tone sira, a izgradili smo i svoj logo. Ministarstvo nam je pomoglo u finansiranju te završne faze brendiranja”, kazao je Vlahović.

Ističe da pomoć nije izostala ni od lokalne uprave. Vlahović navodi da je proces doveden do samog kraja i da ostaje mjesec dana do same finalizacije.

“Ovo je naš početni korak. Očekujemo pomoć lokalne uprave kada je riječ o plasmanu proizvoda i nabavci opreme, bez koje se ne može zaokružiti finalna proizvodnja. Cijena brendiranog sira biće viša. Trenutno je četiripet eura, a očekujemo da će biti od pet do šest eura. Otkupljivači bi svakako podigli cijenu, ali ćemo mi kroz neki naš sistem zaobići otkupljivače. Sir ćemo ponuditi hotelima na primorju, restoranima, etno-selima, a i sugrađani će moći da kupe ovaj sir. Osim toga, proizvođači će plaćati članarinu od euro po grlu na mjesečnom nivou”, kazao je Vlahović.

18 Komentara na "Do kraja marta lisnati sir postaje novi brend"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend