Ekonomija

Do kraja marta lisnati sir postaje novi brend

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović najavio je prilikom nedavne posjete Kolašinu da će poznati kolašinski lisnati sir postati šesti crnogorski zaštićeni proizvod, sa oznakom porijekla, čime će proizvod dobiti novu vrijednost, a obezbijediće se dodatni dohodak proizvođačima.

Simović je to rekao na sastanku sa predstavnicima Udruženja proizvođača poznatog kolašinskog sira, koji su u avgustu prošle godine dostavili Ministarstvu zahtjev za registraciju oznake porijekla, odnosno zaštite ovog proizvoda na nacionalnom nivou.

Predsjednik Udruženja proizvođača lisnatog sira Milovan Vlahović kazao je da je proces brendiranje lisnatog sira počeo još prije tri godine, uz projekat Zavoda za zapošljavanje, kada je i odlučeno da se formira udruženje koje bi pomagalo lokalnim poljoprivrednicima.

“Samim tim odlučili smo da započnemo proces sa zaštitom geografskog porijekla i brendiranja kolašinskog lisnatog sira. Nakon dvije-tri godine intenzivnog rada i komunikacije sa Ministarstvom poljoprivrede i pomoći lokalne uprave, došli smo i do ove finalne faze. U početku je Udruženje brojalo desetak proizvođača, dok je danas taj broj znatno veći i imamo oko 40 proizvođača lisnatog sira. Kapaciteti proizvodnje na godišnjem nivou su oko dvije tone sira, a izgradili smo i svoj logo. Ministarstvo nam je pomoglo u finansiranju te završne faze brendiranja”, kazao je Vlahović.

Ističe da pomoć nije izostala ni od lokalne uprave. Vlahović navodi da je proces doveden do samog kraja i da ostaje mjesec dana do same finalizacije.

“Ovo je naš početni korak. Očekujemo pomoć lokalne uprave kada je riječ o plasmanu proizvoda i nabavci opreme, bez koje se ne može zaokružiti finalna proizvodnja. Cijena brendiranog sira biće viša. Trenutno je četiripet eura, a očekujemo da će biti od pet do šest eura. Otkupljivači bi svakako podigli cijenu, ali ćemo mi kroz neki naš sistem zaobići otkupljivače. Sir ćemo ponuditi hotelima na primorju, restoranima, etno-selima, a i sugrađani će moći da kupe ovaj sir. Osim toga, proizvođači će plaćati članarinu od euro po grlu na mjesečnom nivou”, kazao je Vlahović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Ako Milutin tako kaze onda je ovo nesto sto ce dici sjever iz pepela, a Crna Gira osigurati svoje mjesto kao lider u svijetu. Koliko se domacinstava na sjeveru moglo pomoci sa onom kovertom koju je migo uzeo i stavio u dzep dpsu?

Toto
Gost
Toto

Prljo je strasan ali ga moras na stadion Nou Camp probat jer smrdi

Toto
Gost
Toto

Ja cu parmigiano regiano italy …pa neka se zaj.bem eto vama kace

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

stvarno umijemo sir da napravimo i meso osusimo pa neka prica ko sta oce…..kad stavi sefica kuce onu mezu pred tebe drugo ti nista ne mora prinositi….bez Niksicko mm mmm

Pjesnik 🤓📚
Gost
Pjesnik 🤓📚

Meni je ‘lješi pljevaljski lisnati sir od kolašinskog 🇲🇪👌👍🤓

razocarang i
Gost
razocarang i

Bravo Ministre Simovicu..Usppjeh Vlade za postovanje,pisebno tvoga Ministarstva.
Jos ako usoijes da nasu SURUTKU brendiras,C.Gora postaje lider u Regionu.

Leopold
Gost
Leopold

Najbolji sir koji sam probao!

Jovanka
Gost
Jovanka

Samo italijani prave preko 400 vrsta sireva, stalno usavrsavaju tehniku i tehnologije, prate svaki detalj i uskladjuju svaki moguci parametar da bi se dobio proizvod koji je savrsenstvo mlijecne preradjevine. Mi pokrijemo kacu i cekamo par dana. Nemoj molim te pogresno da me shvatis da imam nesto protiv sira naseg, ali samo sam objektivna. A o ukusima se ne raspravlja,… Više »

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Egoizam.

Kuckisir
Gost
Kuckisir

Sve je to zbog dk ! Sprdaju se sa ovim pogubljenim narodom !

Crnogorka🌻
Gost
Crnogorka🌻

Sir košta €7 u Podgorici!

...
Gost
...

Prosetaj do sjevera bice jeftiniji i cistiji

Jovanka
Gost
Jovanka

Predlazem Milutinovu sliku kao iz licne da se stavi na svaku kacu sira, pospjesice prodaju sigurno…

P.S. Objavi mi ovo Admine brate, ne vrijedjam nikoga nego dajem originalni marketinski predlog, ako mi ne objavis nikad ti vise nista napisat necu u P.S. Eto tako.

Ćotek
Gost
Ćotek

Brane pošteni DPS, slobodni mediji i Šeki 🤡 😻😻😻

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

I kuverta je crnogorski zasticeni proizvod

NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

to je prevazidjeno…..sad su torbe aktuelne…moras da pratis stampu brate(ili sestro) 🍺

Podgorica
Gost
Podgorica

Treba i ove posrbice stavit na listu zasticenih proizvoda iz Cg.Imal dje nasvijet da neko ne voli svoju no tudju drzavu .Po tome su jedinstveni

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Podgorica jesi li probao ti sira samoga pa znas kakav je ukus.

Send this to a friend