Ekonomija

Do naredne sezone motivisati mlade: Nedostaje domaćih kuvara, pica majstora, konobara, šankera…

Ilustracija

Godinama Crna Gora ima problema sa nedostatkom kadra u sektorima turizma i građevinarstva pa je primorana na “uvoz” sezonske radne snage iz država regiona. Privrednici  smatraju da je potrebno alarmirati domaću radnu snagu tako što će se promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom. Istraživanje Privredne komore Crne Gore sprovedeno u aprilu ove godine je pokazalo da u oblasti turizma su prepoznate kao deficitarna zanimanja kvalifikovani kuvar, pica majstor, konobar, šanker, barmen…

U Privrednoj komori Crne Gore smatraju da je još u toku školske godine treba ponuditi mladim ljudima da rade preko ljeta, i obezbijediti im odgovarajuću obuku za te poslove. Takođe smatraju da isto treba raditi na fakultetima.

“Veoma je važno da se pravovremeno razvije pouzdan mehanizam anticipiranja trendova i razvoja potreba za vještinama na tržištu rada, kako bi se pripremili odgovarajući programi dokvalifikacije i prekvalifikacije za nezaposlene, da bi se poslodavcima ponudila odgovarajuća radna snaga. Ovo je posebno važno u oblasti turizma, a prije svega za određene programe obuke (kuvara, konobara, poslastičara, recepcionera, turističkih vodiča, animatora i drugih) kao i ostalih djelatnosti sezonskog karaktera”, kazali su za CdM u PKCG.

Prema dobijenim rezultatima njihovog istraživanja o percepciji poslodavaca o kvalitetu radne snage sa srednjom stručnom školom, odnosno o reformi stručnog obrazovanja u Crnoj Gori, zaključeno je da reformu stručnog obrazovanja treba nastaviti sa naglaskom na povećanje udjela praktičnog rada u obrazovnim programima, kao i povećavanje standarda i kriterijuma za dobijanje diplome.

Učesnici istraživanja su smatrali da je potrebno organizovati program stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim stručnim obrazovanjem koje bi omogućilo bolju pripremu za tržište rada naših mladih ljudi.

Posebnose ističe da je za turističku privredu važno razvijati znanja stranih jezika u skladu sa potrebama tržišta rada i sa karijernom orijentacijom učenika.

Ipak, kako smatraju u PKCG, prije svega država treba da stvori poslovni ambijent i mehanizme u kojem će poslodavci imati interes da zaposle domaće radnike, kao i da se sezonski rad učini privlačnijim domaćem radniku.

Pored toga motivacija mladih ljudih je od presudnog značaja za uključivanje u proces sticanja praktičnog i radnog iskustva kroz sezonski rad u turizmu.

“Osim ponude odgovarajućih uslova rada, nadoknada, iskustva, potrebno je kreirati modalitete priznavanja ovako stečenih znanja u daljem nastavku školovanja, odnosno na odredjeni način društveno validirati posvećenost i radni angažman u budućim aplikacijama za posao. Potrebno je intenzivnije promovisati upise na ova zanimanja, kroz reformu i olakšavanje vertikalne i horizontalne prohodnosti ovih kvalifikacija tokom školovanja. Takođe prilagoditi obrazovne programe potrebama tržišta rada, još od osnovne škole. Svjedoci smo da karijerna orijentacija nije vrednovana u školama na odgovarajući način i da se zbog norme nastavnika izučavaju neprioritetne oblasti”, ocijenili su u PKCG.

Oni su naglasili da je srednja stručna škola “Sergej Stanić” obezbijeđivala kadrove privredi Crne Gore i pratila sve promjene i prilagođavala se novim zahtjevima iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Istraživanje PKCG sprovedeno u aprilu ove godine je pokazalo da u oblasti turizma su prepoznate kao deficitarna zanimanja kvalifikovani kuvar, pica majstor, konobar, šanker…

Kada je u pitanju građevinarstvo, postoje kvalifikacije koje su prepoznate od strane poslodavaca kao deficitarne. Najčešće je u pitanju III stepen stručnosti gdje najviše nedostaju: tesari, zidari, armirači, rukovaoci građevinskih mašina, asfalteri, izolateri, gipsari, fasaderi, keramičari i podopolagači.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da skoro uopšte nema ponude ovih zanimanja na tržištu rada.

“Mnogo je faktora koji utiču na nezainteresovanost srednjoškolaca, nije afirmativna percepcija ovih zanimanja kod roditelja i djece. Uglavnom se smatra da su ovo jako teška zanimanja koja ne obezbjeđuju adekvatnu materijalnu satisfakciju. U razgovoru sa poslodavcima dolazimo do podataka da je jako širok spektar zanimanja u ovim oblastima i da za lojalnog i vrijednog radnika plata zna i višestruko da pređe iznose prosječnih prihoda na nivou države”, kažu u PKCG.

Crna Gora kao zemlja u razvoju doživjela je ekspanziju u oblasti građevinarstva, međutim tržiste i dalje ne nudi kontinuitet poslovanja, prisutna je i sezonalnost zbog zabrane građenja u toku turističke sezone.

Zbog toga, smatraju u PKCG, privrednici nisu u mogućnosti da ponude cjelogodišnje zaposlenje građevinskim radnicima, pa se na taj način i sam radnik opredjeljuje da egzistenciju traži u nekoj sigurnijoj cjelogodišnjoj aktivnosti, i po cijenu nižih primanja.

Jedan od načina za rješavanje ovog problema možda može biti u pojavljivanju velikih kompanija na našem tržistu, kompanija koje će moći da generišu, u sprezi školstvo/potrebe tržišta rada, veće zapošljavanje deficitarnih kadrova i njihovo eventualno distribuiranje na inostrana tržišta, jer su ova zanimanja deficitarna u cijeloj Evropi.

Ne treba zanemariti lica sa biroa rada i kroz proces prekvalifikacija, dokvalifikacija i inoviranja znanja uvesti nezaposlene u proces rada.

“Neophodno je raditi na afirmaciji zanimanja, kroz prikazivanje primjera dobre svjetske prakse, emisijama edukativnog karaktera u kojima se prikazuje na interesantan način šira slika aktivnosti u branši, po raznim sektorima. Na ovaj način se može stvoriti želja za ovim zanimanjima, koja uz primjenu modernih sredstava, nisu na listi najstresnijih, niti najtežih zanimanja”, zaključuju u PKCG za CdM.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bokaa
Gost
bokaa

Ja se ponaah da fali ljekara , profesora, inzinjera, ekonomista, astro fizicara, biohemicara,ICT experata, psihologa,…. Kad ono kuvari i pekari. kako ja imam pogresne predodzbe…

PetarPan
Gost
PetarPan

Bice radnika samo vi povecajte plate bar upola sto okolo drugi placaju.A ne gazde voze auta od milion eura a radniku mizerija 200e…

Milosnik
Gost
Milosnik

Plata od 300-400 eura, radis 4-5 mjeseci (zavisi gdje, kakva je sezona itd.), a onda to rasporedis na 12 mjeseci… Dostojanstven, dobar zivot, zar ne?

Leleku
Gost
Leleku

Eto ti pa ti konobarsisi i sanlerisi sa sve ovim osmjehom sa slike! Kakva bre ovo radna mjesta otvarate je li? Samo riljanje a?

The Glavonja
Gost
The Glavonja

Najbolja reklama je sam Radulović! On je kuvar i to brodski i zaradio je da napravi Splendid.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Bitno je da nam onaj vječiti suvlasnik hotela…poslanik…analitičar…kuvar…biznismen Radulović kaže da je sezona 15 % bolja nego prošla…a što ne napišete da isti taj Splendid izrabljuje srednoškoljce iz Kotora na praksi…da radnike placa 220e a smještaj im je blizu hotela(na Kosmač)…i ophode se prema njima ko da su stoka…što to ne pišete…prosto je nevjerovatno šta su ljudi napravili od Cg-a… Više »

Todor
Gost
Todor

Kod nas moras da platis obuku.A mene su vani obucili i ujedno dobro platili.Tako da sam im odan i pozrtvovan.Neka objave sindikati koliko su radnika zastitili od prekovremenog rada.Dzaba imamo sindikate kad oni misle samo o svojoj g…
Postijte i platite radnika pa cete ga imat

Puh
Gost
Puh

Plate i uslove obezbijedite, gospodo. Ima ko bi radio, al niko nece za dzabe da drnci od jutra do mraka. Svakom poslodavcu je milije sezonski dovesti radnike iz srbije i bosne koji rade za smjestaj i hranu. I ako im uz to daju neku smijesnu platu oni prezadovoljni. Nasi kad traze pristojne uslove i eventualno putne troskove umjesto smjestaja, za… Više »

Jorge
Gost
Jorge

Evo ja prvi idem da se obucavam za kuvala, samo kažite gdje je taj ozbiljan kurs. I da ima 1000 e i smjestaj. To je minimala za kuvara koji se vise placaju. Treba cijenit taj rad kuvala ali rijetko ko to cijeni. Gleda sto duze da te zadrzi i da radis a na kraju mjeseca ne možeš isčupat platu moliš… Više »

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Moj caslave ja se oprostih od crne gore sve je ovo preteško za mene. 👍

Nemanja
Gost
Nemanja

Ljudinom god moze neka bježi odavde , pa neka oni motivisu njihove kćerke i sinove da rade ove poslove za 250€ sezonski

brkoo
Gost
brkoo

Naravno mi smo takva država trebaju kuvari konobari higijeničari obezbjeđenje višak su i nepoželjni inženjeri doktori
Sve je kristalno jasno

mix
Gost
mix

možete ih motivisati jedino većom platom…a ne nikako da rade kod Žarka Radulovića u Splendidu za 250 eura.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

DA ZARKO RADULOVIC JE JAKO PUNO LOSE URADIJO ZA CRNOGORSKOG RADNIKA….MIZERIJA PLACA PLUS KOLKO PROBLEMA IMAJU SOBARICE..100% je ponizijo radnike Crnigorske…Zato smo tugdjesmo

BOKA KO
Gost
BOKA KO

PLATITE PA CE SVI RADITI…
OD 300 E.NEK ZIVI ONAJ KOJI DAJE TU PLATU

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Danas u CG je nemoguce zivjet(ako placa nije Minimum 600 eu)…To je Minimum da bi imali Radnika i Dobre ljude…Kako ce stvarat kvalitetan zivot s 300 eu…Onda se nauci da pozamljuje…ako to ne moze onda ode u kriminalce..S takvom malom placom ga tjerate u Problem.. Nikad mi nece Bit jasno..Kako nas Premijer ili Presjednik moze docekat(s ponosom)..Presjednika neke zemlje dje… Više »

Milica
Gost
Milica

Sramota je mlade da budu kuvari. Oni vise vole da studiraju pravo 10 godina i rade posle za 300e

Cajo
Gost
Cajo

Motivisati i poslodavce da malo povecaju i plate

svetozar
Gost
svetozar

plate su jedini problem!

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Na UDG otvorite smjer kuvar konobar i nema problema

Dolores
Gost
Dolores

Sram vas bilo! Umjesto da obučavamo djecu da nam budu doktori, ekonomisti, inžinjeri, vi želite da ih obučavate za konobare i šankere! Da vidim da li biste svoju djecu poslali da to rade? Da kada dodju za stolom, gost da ih maltretira i ponižava i psihofizički zlostavlja? Naš narod je stoka i samo ko radi kao konobar ili prodavac i… Više »

Lazalazarevic
Gost
Lazalazarevic

Druze glup si. Doktora na biro koliko oces, ekonomista jos vise, inzinjeri ili pobjegli davno oni koji su znali jezik ili odje drndace za 300e a neke znam koji imaju po 35 godina i nijednu godinu radnog staza. Dok kuvari razvaljuju i to bukvalno. I ne znam zasto je biti konobar ili kuvar manje dostojanstveno nego biti doktor ili pazi… Više »

Dolores
Gost
Dolores

Zato sto sam diplomirala na UDG i sve ovo sto sam nabrojala ja radim konobarima jer tako liijecim komplekse iako ne mogu padez da ubodem …

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

UDG! A bravo onda. Izvini za sve sto sam napisao maloprije

Dolores
Gost
Dolores

Dušoo nemoj da se brineš za moje obrazovanje…a komplekse ove vrste nemam.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Dolores imas jako lijep recnik,i samim tim ne odvajas se od definicije “balkanca” koji opisujes. Ne dolaze samo “balkanci” u ugostiteljske objekte. Biti kuvar i u nasim uslovima zaradjivati od 1500-2000 e ,nije vas neatraktivno. Pizza majstor od 700 pa i vise…. Biti konobar u elitnim hotelima je gospodski posao sa velikim apanazama i mogucnostima upoznavanja lijepih ljudi…. A sto… Više »

jovana
Gost
jovana

Danas ne moze svako da studira jer nema uslova, a nije sramota radit te poslove. A slabo ko ce odavde da radi taj posao, jer je to za njih sramota. Ja sam za to da svako ko moze da studira radi svoje buducnosti. A covjek koji ima mozga ne treba da se stidi posla koji radi, bilo da je to… Više »

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Plasim se da si lose upucen u situaciji, konobar moze da zaradi i do 1ooo€ mjesecno

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Da nemam 6 godina drzavnog fakulteta i dobro placen posao, kao sto hvala Bogu imam, bih, radila bih te poslove. Isla bih grozdje da berem na Plantaze ako treba, samo da imam svoj dinar i da ne molim majku za pare za kafu.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Mora se Pametno koristit znanje…Dobar kuvar..Pizza Majstor..Konobar svudj je cijenjen…Treba ih skolovat i obucit da poznaju svoj posa.. Bolje Domicilni nego stranci iz okruzenja…Plata im treba Bit ok…Tesko je al valja pokusat…

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Istina je da bi nasa djeca trebalo da vise ucestvuju u sezonski poslovima. Bolje za njih i drzavu. Novac bi ostao kod nas. Medjutim,ode dijete moje da radi u hotelu,smjestaj uzasan,nehigijenski,hrana splacine sakupljene od ostataka gostiju,a plate nikakve. Nije to lijepo. Nek podju od svog djeteta da li bi mu pozeljeli takve uslove. Naravno,ne mora znaciti da je u svakom… Više »

Ccc
Gost
Ccc

Ponudite im dobre uslove i platu…

Nick
Gost
Nick

Skroz se slazem. Cim prije da pocnu raditi, da vide kako se kod nas tesko zaradjuje i zivi. Da na svojoj kozi osjete nepravdu, i da imaju jasnu sliku da nije sve sjajno i bajno. Koliko god više se roditelj trudi da zastiti svoje dijete, toliko mu više pravi magareću uslugu. Ne moze se nista razumjeti pričom. Treba dijete od… Više »

Dewris
Gost
Dewris

Kuvarska skola u kotoru kad se zavrsi ne znaju isprziti jaja!

Pjer
Gost
Pjer

Ko i svaka druga.Ovi sto zavrse elektro neznaju sijalicu promijeniti Ovi sto zavrse pomorsku neznaju djeje pramac a dje krma tako nam je sve skolstvo nazalost.

Nick
Gost
Nick

A ni ti moj Pjer nijesi baš najpismeniji!

Send this to a friend