Ekonomija POSLJEDNJI NASTAVAK PROJEKTA 1000 PLUS U ZAVRŠNOJ FAZI

Do stana došlo tri hiljade građana

Marko Čanović

Kroz tri faze Projekta 1000 plus ukupno je do sada 1.171 domaćinstvo, odnosno više od 3.000 građana Crne Gore riješilo stambeno pitanje. Toje, kako je kazao Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, više nego zadovoljavajući rezultat dok kroz četvrtu fazu očekuju da će dodatnih oko 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

FAZE

Uspješna priča Projekta 1000 plus traje još od 2010. godine kada je otpočeta prva faza, a danas, skoro 10 godina kasnije, radi se na pripremi četvrte.

“Budžetom za ovu godinu odobrena su sredstva za nastavak projekta, a u toku četvrtog kvartala predviđeno je da se dostavi zvanična aplikacija Banci za razvoj Savjeta Evrop”, rekao je Čanović.

Kako je dodao, imajući u vidu sve procedure koje treba proći, prijave za građane će otpočeti naredne godine, o čemu će svakako biti blagovremeno obaviješteni.

“Treća faza Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima Projekta 1000 plus, realizuje se po planiranoj dinamici i sada se već nalazi u završnoj proceduri realizacije. Od ukupno 1.054 aplikacije, koliko se građana prijavilo u ovoj fazi, do sada je 498 njih dobilo mogućnost da riješi stambeno pitanje. U ovom trenutku imamo 375 sklopljenih predugovora, odnosno 362 realizovana kredita”, naglasio je Čanović.

On posebno ističe da je od 362 porodice, koje su do sada riješile stambeno pitanje, 121 onih koji pripadaju prioritetnoj grupi građana prema kojima su imali posebnu pažnju, a to su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

“Trenutno se 13 aplikacija nalazi u statusu odobravanja kredita kod komercijalnih banaka, tako da očekujemo da ćemo uskoro imati dodatan broj porodica koje su riješile jedno od najbitnijih životnih pitanja. Imajući u vidu da će se vaučeri dodjeljivati do utroška sredstava, ukoliko se neki od ovih vaučera ne bude realizovao, biće dodijeljeni sljedećim aplikantima sa liste čekanja”, objasnio je Čanović.

On dodaje da u četvrtoj fazi planiraju da uvedu novitete kada je u pitanju ponuda stanova.

NOVITETI

“U tom smislu, planirano je da javni poziv za ponuđače stanova bude otvoren sve vrijeme i da, ukoliko građanin koji dobije vaučer nađe na tržištu bilo koji završeni stan koji ispunjava propisane uslove, može da ga kupi. Takođe, planirano je da uključimo dodatnu saradnju sa privatnim sektorom kada je u pitanju opremanje stanova. Naravno, sve navedeno prvenstveno mora da bude odobreno od strane Banke za razvoj Savjeta Evrope”, naglasio je Čanović.

Najveća prednost Projekta 1000 plus je kamatna stopa, koja je u trenutku raspisivanja javnog poziva za građane ubjedljivo najniža na tržištu. Tako je kamatna stopa tokom prve faze (2010-2012. godine) iznosila 4,9 odsto, tokom druge (2015-2017. godine) 3,99 odsto, dok kamatna stopa tokom treće faze, koja je i dalje u toku, iznosi 2,99 odsto.

“Povoljnosti koje ćemo nastojati da obezbijedimo i u sljedećoj fazi odnose se na niže troškove obrade kredita, povolj nij e uslove životnog i neživotnog osiguranja u odnosu na tržišne, kao i 50 odsto jeftinije notarske usluge. Povoljnost koju ćemo svakako nastojati da zadržimo, a koja je bila novitet u trećoj fazi i koja se kod korisnika pokazala kao najznačajnija, jeste stambeni kredit bez obaveznog učešća”, zaključio je Čanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Došli do stanova tako što su postali ekonomski robovi sledećih dvadeset godina ! 😂😂😂

oooo
Gost
oooo

Jos ima onih koji im vjeruju. Na zalost. Gradjevinski lobi samo pravi stanove koje ce nakon ovakvih lopovluka nakon legalizacije i porusenih kuca na silu utrpavat nesrecnim porodicama koje su ostale bez kuca i to po duplo vecoj cijeni od koje ce oni uzimat procenat i stavljat na svoje privatne racune. Kako fino osmisljen projekat.

Dzordz
Gost
Dzordz

Usrecili ste ih.Kad ce neko podici neku fabriku.Samo stancujemo stanove I ceramo ovaj narod u duznicko ropstvo Lise ovih sto dobijaju kredite cije vracanje je smijesno.Od cijih para se nagradjuju pojedinci.
Komunisti bili I ostali ,Ali samo za sebe
Pogledajte malo na narod ,zaboravili ste da postoje.

Pol
Gost
Pol

Jesu li svih 3000 dodjeljeni aktivistima i po povoljnim uslovima?Prelazi li im rata 25 e?

1918.
Gost
1918.

Koliko je ovaj dobio stanova i kredita pod povoljnim uslovima?

Hmmm
Gost
Hmmm

Po povoljnim uslovima, je li? Znam slučaj stvarno samohrane majke sa djetetom sa posebnim potrebama (otac se razveo i od majke i od djeteta) koja sa 400€ plate treba da plaća ratu od preko 200€ za stančić od 40-tak kvadrata. Od čega će da žive? Sram vas bilo! Između sebe dodjeljujete i 5. stan jer “nemam ništa u Podgorici”. Fuj!

Delta sity
Gost
Delta sity

Vjerovatno su pod povoljnim uslovima. SIgurno im je rata 30 eura

Roro
Gost
Roro

Ugrabili si u poslednjoj sekundi stanove?Hvala vladi i dobrome dušku.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Mrš! Sa vašim stanovima. Lopine propale. Nema nikakvih olakšica ni za višedecenijske podstanare. Umrijeće kao podstanari. Već su poluludi ljudi zbog nagrdjenog života koji predugo traje. Propala država.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sram te bilo. Najgori projekat.

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Jesu li svi clanovi DPS-a i njihovih satelitskih partija???

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

A sto ce ova prica sad u ovom trenutku? A kako se zove ovaj projekat za odabrane drzavne funkcionere? Jeste li zadovoljni kako je on prosao?

Mrki
Gost
Mrki

Čuš sto ce ova priča sad…pa pravi je momenat…ovako nas šišaju 30 god..ne bilo nas kakvi smo…dodjose sa pricom da su oni pojeli jagnje na Žabljak i poharaše sve resurse koliko su sposobni

Ahhahahah
Gost
Ahhahahah

Projekat za njih se zove “Brat bratu” 😁😁😁😁😁😁

Send this to a friend