Ekonomija

Dobra ekonomska politika se prenijela i na lokalnu samoupravu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i rukovodstvo Zajednice opština Crne Gore (ZOP) konstatovali su danas da su se odlični ekonomski rezultati koje je Vlada postigla u protekle tri godine prenijeli i na crnogorske opštine i dogovorili konkretne korake u daljem unapređenju saradnje državne izvršne vlasti i lokalne samouprave.

„Vlada nastavlja praksu redovne komunikacije sa svim subjektima koji doprinose ne samo ostvarenju njenih ekonomskih politika već i kreiranju tih politika. Opštine su važan segment ukupnog javnog sektora. Bez naše zdrave komunikacije i zdravog odnosa naša ukupna politika ne može biti uspješna i dati rezultate, a ti rezultati su prvenstveno dalji razvoj i bolji životni standard naših građana“, rekao je Marković.

Predsjednik Upravnog odbora ZOP Veselin Grbović je ukazao da nacionalna asocijacija lokalnih zajednica djeluje uspješno i nastupa jedinstveno bez obzira na političke razlike predstavnika te da vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa izvršnom vlašću.

„Funkcionišemo kao cjelina, moguće da smo jedina institucija u Crnoj Gori koja djeluje jedinstveno bez obzira na to da li je neko od nas pozicija ili opozicija. Naša saradnja sa Vladom je dobra, Vlada je u ove tri godine napravila dobre rezultate i sve se to prenosi na opštine“ ,rekao je predsjednik UO ZOP dodajući da ta institucija vidi prostor za unapređenje saradnje, posebno u pripremi propisa koji se tiču lokalne samouprave.

Predstavnici Vlade i Zajednice opština konstatovali su da postupak donošenja i kvalitetna rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o finansiranju lokalne samouprave predstavljaju primjer dobre saradnje te da na tim principima treba razmotriti pojedina rješenja u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata sa ciljem efikasnije implementacije zakona sa aspekta povećanja broja legalizovanih nelegalnih objekata.

Marković je najavio da će sa ciljem unapređenja saradnje prilikom izrade Programa rada Vlade Crne Gore za 2020. godinu radna verzija dokumenta biti dostavljena Zajednici na izjašnjenje o zakonskim rješenjima za koja asocijacija lokalnih samouprava smatra da treba da dâ mišljenje prije utvrđivanja dokumenta na sjednici Vlade, na istovjetan način kako je to prošle sedmice usaglašeno na sjednici Socijalnog savjeta.

Marković je na kraju sastanka konstatovao da uspješna ekonomska politika Vlade u protekle tri godine, tokom kojih je za 260 miliona eura povećana naplata izvornih prihoda, ostvaren privredni rast među najvišima u Evropi i otvoreno oko 30.000 novih radnih mjesta predstavlja rezultat i Vlade i lokalne samouprave.

Na sastanku je bilo riječi o više konkretnih tema koje se tiču i Vlade i lokalne samouprave. U tom kontekstu dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira saradnja kako bi dogovorena rješenja bila kvalitetno implementirana.

Dogovoreno je i da se sastanci predsjednika Vlade sa rukovodstvom Zajednice opština održavaju kvartalno.

Sastanku su prisustvovali u ime Vlade i ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima, te u ime Zajednice opština i potpredsjednici Upravnog odbora Dragoslav Šćekić i Željko Aprcović, predsjednik Skupštine Ivan Vuković, generalni sekretar Refik Bojadžić, predsjednik Odbora za finansije lokalne samouprave Miomir Jakšić i sekretarka Obora Žana Đukić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
radijatorčići
Gost
radijatorčići

Sjajna ekonomska politika, prebačili smo 4 MILIJARDE DUGA!!!!

Tehno
Gost
Tehno

Ako hocete da se bavite ekonomijom, kako bi bilo da umjesto ovolikih poreza i gluposti, smanjite broj zaposlenih u opstinama? Jasno je da vam daju glasove, ali smijesno je koliko ima viska radnika u drzavnim institucijama. Smijesno je koliko su mnogi od njih nestrucni. Smijesno je koliko umjesto da unaprijedjujemo i ubrzavamo procese, smanjujemo papirologiju i povecavamo efikasnost, mi radimo… Više »

Send this to a friend