Ekonomija

Dobre prognoze za avio saobraćaj u Crnoj Gori, očekuje se veći broj putnika

Ilustracija

Na tržištima nekoliko zemalja bivše Jugoslavije očekuje se značajan rast broja putnika u redovnom saobraćaju ove zimske sezone. Na osnovu podataka analitčke kompanije Cirium (nekadašnji FlighGlobal) koja se bavi analizom trendova u oblasti vazduhoplovstva i putovanja, upoređujući zimsku sezonu 2019/20 sa prethodnom najosjetniji pomak u pogledu broja odlazećih putnika na evropskom kontinentu zabilježiće Crna Gora, objavio je portal exyuaviation.

Sa druge strane, Slovenija će usljed propasti kompanije Adria Airways, osjetiti najveći pad. U Crnoj Gori se u zimskom periodu očekuje rast od 28,1 odsto, čime će zauzeti prvo mjesto, ostavljajući za sobom tržište Albanije.

Rastu saobraćaja u Crnoj Gori doprinosi Ryanair, avio-kompanija koja u ovoj zemlji zauzima treće mjesto po broju prevezenih putnika. Ovaj nisko-tarifni prevoznik očekuje da će ove godine na linijama sa Crnom Gorom prevesti preko 175.000 putnika, što je porast u odnosu na brojku od 150.000 putnika koliko je zabilježeno u 2018. godini.

“U Makedoniji se očekuje rast od 18 odsto, što je ujedno treća po redu stopa rasta u Evropi. Za ovaj rast je najviše zaslužan Wizz Air, koji je ove ljetnje sezone otvorio nekoliko novih linija iz Skoplja i Ohrida, te bazirao svoj peti avion u makedonskoj prijestonici. Tako da će ovaj nisko-tarifni prevoznik ove zime obavljati letove na 38 avio-linija iz Skoplja sa 16 zemalja. U slučaj Bosne i Hercegovine, očekuje se rast od 16,8 odsto. Ovaj rast se pripisuje snažnijoj sezoni na aerodromu Sarajevo sa uvođenjem dodatnih letova Turkish Arilinesa, novom linijom sa Berlinom koju je ljetos uveo Eurowings, kao i novim letovima FlyBosnia na linijama sa Lonodonom i Rimom. Sa druge strane, dalji rast će pospiješiti prisustvo Ryanair u Banja Luci. Ryanair očekuje da će ove godine iz ovog grada prevesti nekih 130.000 putnika”, navodi portal exyuaviation.

Na tržištu Srbije se ove zime očekuje rast od 14 odsto, kojem značajno doprinosi AirSerbia sa dodatnim novim avio-linijama iz Beograda i Niša i pojačanjem flote sa dodatnim avionom Airbus A319.

U Hrvatskoj, porast broja odlazećih putnika zadržaće se na 2,2 odsto. Na drugoj strani, uprkos brzoj reakciji raznih avio-prevoznika na propast Adria Airways u Ljubljani, očekuje se da će u Sloveniji ove zime biti zabilježen pad u redovnom saobraćaju od 38,8 odsto.

“Ukupno uzevši, izgleda da će najveći rast obim saobraćaja biti na tržištu Turske, gdje se očekuje rast u redovnom saobraćaju od preko 12 odsto, što odgovara brojci od dodatnih 5,2 miliona putnika”, zaključuje portal exyuaviation.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Ne sprdajte se ljudi, prodjte to više

brkoo
Gost
brkoo

Ovo je odlično za zakupce aerodroma.

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Dobro je sto prije da to damo u zakup, da neko drugi pokupi te pare

Procvjeta sunce
Gost
Procvjeta sunce

Dobro je za koncert odrzati. Vrnemo pare.

Slavko
Gost
Slavko

A ko ce da vrati 100.000.000 duga Montenegro Airlinesa i DPSA? Gradjani kroz plate i penzije koje su najmanje u Evropi. Crna Gora je gladna.

loop
Gost
loop

A mi dajemo Aerodrome u zakup za siću? Patriotski, kao u uvijek.

Dejo plavo oki
Gost
Dejo plavo oki

Živio orlandic. ….😆

Send this to a friend