Ekonomija

Dodatna pomoć Evropske unije Zapadnom Balkanu u borbi sa posljedicama pandemije

Srđan Darmanović

U cilju bržeg oporavka ekonomija od posljedica pandemije virusa COVID-19 Evropska unija je spremna da nastavi s podrškom državama regiona, kazao je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji na video konferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstvo vanjskih poslova, na konferenciji, na kojoj je diskutovano o epidemiološkoj situaciji u regionu i postepenom otvaranju granica, učestvovao je i crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

“Zajednički je ocijenjeno da se jedino saradnjom i razmjenom informacija može što brže dostići željeni cilj”, navode u Ministarstvu.

Darmanović je saopštio da je Crna Gora, zahvaljujući spremnosti i kompetentnosti prvenstveno zdravstvenih, te ostalih nadležnih institucija, uspjela da suzbije epidemiju virusa COVID-19 i da je značajan period bila bez prisustva virusa korona, te da je po otvaranju granica njegovo prisustvo opet zabilježeno, ali da je situacija pod kontrolom.

“Strateška politika Vlade u ovom pogledu je da nastavlja otvaranje granica u cilju što skorijeg oporavka ekonomije, uz održavanje stabilne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja u zemlji”, dodao je ministar vanjskih poslova.

Sagovornicima je predstavio mjere koje je Vlada preduzela kako bi zaštitila ekonomiju, kao i odluke Nacionalnog koordinacionog tijela o kategorizaciji i uslovima ulaska u Crnu Goru, te se zahvalio Evropskoj uniji za finansijsku podršku.

“Sagovornici su zajednički ocijenili da je ekonomsku krizu moguće premostiti saradnjom, solidarnošću i povjerenjem, u cilju izbjegavanja drugog talasa virusa COVID-19”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nije pomoc.no kredit.

Send this to a friend