Ekonomija

Drecun: Vidjećemo hoće li gužve imati finansijski efekat

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da će se tek vidjeti da li će ogromne gužve na primorju, te broj turista u Crnoj Gori, dati adekvatan finansijski efekat po budžet.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da se sezona primiče kraju, a da su posjete rekordne.

“Ono što sam ja juče iskusio je da je ulazak u Budvu bio nemoguć iz pravca Cetinja. Takve gužve ne pamtim u životu, a da li će one dati adekvatan finansijski efekat, to ćemo vidjeti. Ugostitelji s kojima kontaktiram privatno kažu da to nije na nivou 2019, ali da je bolje nego se očekivalo”, rekao je Drecun.

Komentarišući prvih 500 letova nove nacionalne avio-kompanije, Drecun je rekao da je bilo potrebno napraviti zdravu kompaniju.

“Ta priča je realna, je li ona urađena spretno medijski i politički – može se diskutovati. Uvijek sam bio zagovornik da je Crnoj Gori potreban avio-prevoznik, bez obzira na to što će praviti gubitke, koje bi trebalo isplanirati. Takva kompanija donosi druge benefite koji su nemjerljivi”, rekao je Drecun, ocjenjujući da cijela priča nije najspretnija urađena.

Govoreći o projektu Montenegro Works, Drecun kaže da mu je jasna namjera Vlade Crne Gore, ali ne i kako će to da funkcioniše.

“Ne treba sad reći da to neće funkcionisati, ali treba ukazati na dileme i konflikte koje će takva kompanija donijeti, prvenstveno konflikte u pravnom sistemu, kako će funkcionisati Zakon o privrednim društvima, da li je to tzv. centralno-komitetsko upravljanje preduzeća, da li je to priznanje da kadar po dubini nije dobar”, rekao je Drecun.

Smatra da se na neki način može govoriti o oduzimanju moći odlučivanja čelnih ljudi državnih kompanija.

Luka Bar je, kaže, resurs i biser Crne Gore koji zemlji daje komparativnu predsnost čak i u odnosu na susjednu Hrvatsku.

“Očigledno da Luka Bar ima neku političku pozadinu, nadam se da vlast neće dozvoliti, koja god to bila, da je privatizujemo i izgubimo”, rekao je Drecun.

Osvrnuo se i na olimpijski uspjeh Marije Vuković i Milivoja Dukića, apelujući da im se dodijeli nacionalna penzija.

Send this to a friend