Ekonomija

DRI će kontrolisati ugovore o djelu

Državna revizorska institucija (DRI) će, pored kontrolnih revizija utvrđenih godišnjim planom revizija za 2021. godinu, posebno provjeriti realizaciju preporuka iz ranije okončanih revizija uspjeha, kazao je za Dan član Senata te institucije Branislav Radulović.

“U tom pogle du već narednih dana će DRI započeti sa provjerom realizacije preporuka iz revizije „Uspješnost upravljanjaugovorima o djelu, ugovorima o dopunskom radu i ugovorima o privremenim poslovima uorganima državne uprave”. Ova revizija, koja je sprovedena u junu 2020. godine, rezultirala je ocjenom DRI da upravljanje navedenim ugovorima u organima državne uprave nije dovoljno efikasno. Subjekti revizije i drugi državni organi imali su rok od šest mjeseci da izvijeste DRI o sprovedenim aktivnostima na realizaciji izdatih preporuka. DRI je u predmetnoj reviziji utvrdila da ne treba zaključivati ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima za sistematizovana radna mjesta i obavljanje poslova iz nadležnosti organa, već treba da državni organi postupaju u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima”, izjavio je Radulović.

DRI je u tom izvještaju utvrdila da su državni organi od 2016. do 2019. godine naugovore o djelu potrošili 31,5 miliona eura, a da su planirana sredstva Zakonom o budžetu za te ugovore bila 22,9 miliona u istom periodu, što znači da su planirani iznos sredstava premašili za 8,5 miliona. Subjektima revizije su dali 20 preporuka.

Radulović je naveo da je vrhovna revizijau cilju praćenja realizacije preporuka zatražila od Skupštine, kao subjekta revizije, izjašnjenje u cilju praćenja realizacije ranije izdatih preporuka i planiranja budućih aktivnosti u pogledu revizija potrošačkih jedinica.

“Skupština Crne Gore je izvršila svoju obavezu i DRI blagovremeno 8. marta dostavila izjašnjenje sa prilozima kojima potvrđuje nastavak aktivnosti na realizaciji i dvije ranije izdate preporuke DRI, koje nisu bile u potpunosti realizovane a odnosile su se na angažovanje lica ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o djelu i uspostavljanje sistema unutrašnjih finansijskih kontrola. Provjerom realizacije ranije izdatih preoruka vrhovna državna revizi ja težište svojih aktivnosti usmjerava u pravcu pune implementacije Smjernica za izradu, praćenje i kontrolu realizacije preporuka”, rekao je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fandjo
Gost
Fandjo

A da prvo neko malo ppgleda ovaj DRI? Po cemu je to Radulovic pravni strucnjak? Magistrirao ekonomiju, doktorirao na Mediteranu, bez dana prakse u pravu

Cica
Gost
Cica

DRI neka pogleda ugovor sa spoljnim ekspertom u Ministarstvu kulture. Kako se zaključuju takvi ugovori a nemaju akt o sistematizaciji sa novim nadležnostima ministarstva.

Ana
Gost
Ana

I dalj se u Skupstini zaposljavaju po ugovoru svakodnevno po partijskoj liniji. Kasnije dobijaju rjesenja na neodredjeno. A pravnici su im nevidjeni “strucnjaci”

Send this to a friend