Ekonomija

DRI potpisala memorandum sa Vestminsterskom fondacijom

Sa potpisivanja

Državna revizorska institucija DRI i Vestminsterska fondacija za demokratiju potpisale su danas Memorandum o saradnji, čiji je glavni cilj saradnja i pružanje doprinosa transparentnosti i odgovornosti crnogorskih institucija, saopšteno je iz DRI.

U DRI su naveli da potpisivanje Memoranduma predstavlja formalni početak saradnje na veoma ozbiljnom, zajedničkom projektu čiji je cilj da se naglasi uloga revizije javnog sektora i njegove potrošnje, kao jednog od glavnih instrumenata koji se koriste za jačanje odgovornosti i povjerenja u državne institucije.

“Projektom će se pružiti i ekspertska podrška u jačanju komunikacije, jačati saradnja sa Skupštinom Crne Gore, civilnim sektorom, medijima i međunarodnim institucijama”, naveli su u DRI.

Predsjednik Senata DRI Milan Dabović zahvalio je Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju i Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori na podršci DRI ispunjavanju njenih strateških prioriteta i visokih standarda u oblasti revizije javnog sektora. Direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju Entoni Smit naglasio je da je veoma zadovoljan početkom saradnje sa DRI.

“Kroz ovu inicijativu, Vestminsterska fondacija za demokratiju će podržati saradnju Državne revizorske institucije sa Skupštinom Crne Gore, pokušavajući da ojača saradnju sa relevantnim odborima i Parlamentarnom kancelarijom za budžet, koja je osnovana kroz inicijativu naše Fondacije, i proširiti regionalnu saradnju. Takođe ćemo pokušati da pružimo aktivnu podršku medijima i civilnom sektoru kako bismo pojačili njihovu saradnju sa Državnom revizorskom institucijom, istovremeno jačajući veze između civilnog sektora i institucija”, objasnio je Smit.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks rekla je da je revizija javnog sektora jedan od glavnih instrumenata koji se koriste za jačanje odgovornosti i povjerenja u vladu.

“Uloga DRI nije samo da izvještava o korišćenju javnih sredstava, već i da osigura da Skupština i poreski obveznici razumiju kako se novac troši”, rekla je Medoks i dodala da je veoma važan element rada revizorske institucije u tome da osigura da građani zaista čitaju i razumiju njihove izveštaje.

“Razumijem da DRI radi na poboljšanju svoje komunikacije sa crnogorskom javnošću i civilnim društvom. Vlade su odgovorne poreskim obveznicima i moraju biti transparentne u pogledu svojih aktivnosti. To je osnovni princip demokratije”, naglasila je Medoks.

Senator Zoran Jelić, koji predvodi projekat u ime Državne revizorske institucije je izjavio da potpisani Memorandum prepoznaje potrebe i prioritete DRI definisane strateškim dokumentima, posebno Komunikacionom strategijom.

“Sve planirane projektne aktivnosti će doprinijeti da nalazi i rezultati DRI budu vidljiviji. Saradnja između Vestminsterske fondacije za demokratiju i DRI podrazumijeva set ranije dogovorenih aktivnosti čiji je glavni cilj doprinos izgradnji i očuvanju jačih i efektivnijih mehanizama odgovornosti i saradnje između vlasti i građana”, zaključeno je na sastanku.

Send this to a friend