Ekonomija

Država doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta

Aktivnim politikama država doprinosi kreiranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

U narednom periodu biće kreirani novi programi podrške i unaprijeđena informisanost privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i na lokalnom nivou.

To je poručeno na panel diskusiji “Programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima”, koja je organizovana u okviru projekta “100 najvećih u Crnoj Gori”.

Ovaj izuzetan projekat za unapređenje i promovisanje crnogorske privrede inicirala je kompanija BI Consulting u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da taj vladin resor ove godine realizuje Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji kroz deset programskih linija ima za cilj stvaranje konkurentnih, izvozno orjentisanih i inovativnih privrednih subjekata.

“Uvažavajući potrebe privrednika pojednostavljene su procedure apliciranja, a istovemeno i ubrzane procedure za odobrenje podrške. Opredijeljena budžetska sredstva, koja će se dodjeljivati u vidu bespovratnih subvencija, iznose 1,64 miliona eura“, kazao je Babić.

On je rekao da resorno Ministarstvo obezbjeđuje i nefinansijsku podršku kroz organizovanje nastupa privrednika na međunarodnim sajmovima, poslovnim susretima i konferencijama, aktivnosti na povezivanju i umrežavanju, kao i savjetodavnu i edukativnu podršku.

“U periodu koji je pred nama radićemo i na promociji digitalizacije i internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz kreiranje novih programa podrške, kao i na unapređenju informisanosti privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i na lokalnom nivou kroz izdavanje Informatora”, najavio je Babić.

On je kazao da je broj malih i srednjih preduzeća u 2018. povećan za 9,4 odsto u odnosu na godinu ranije, odnosno za 38 odsto u odnosu na 2011. godinu, dok je broj zaposlenih u 2018. godini porastao za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Imamo mnogo uspješnih primjera malih i srednjih preduzeća koja su započela ili unaprijedila poslovanje zahvaljujući programima podrške koje je Ministarstvo ekonomije realizovalo u prethodnom periodu, a koja su danas prepoznata ne samo na lokalnom, već na regionalnom i međunarodnom tržištu“, naveo je Babić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, rekao je da Vlada Crne Gore i resor iz kojeg dolazi u kontinuitetu, kroz reformu, daju doprinos stvaranju povoljnijeg ambijenta za osnivanje i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

“Akcenat se daje pojednostavljenju procedura, snižavanju troškova poslovanja, podsticanju efikasnosti, konkurentnosti, dostupnosti institucija, instituta i informacija, a sve u pravcu bolje i lakše predvidivosti biznis okvira u Crnoj Gori”, objasnio je Katnić.

On smatra da je adekvatna formula za uspješan razvoj preduzetništva obezbjeđivanje finansijskih sredstava, koja se ogledaju u izdvajanju iz budžeta, obezbjeđivanju povoljnih finansijskih, kreditnih, kao i bespovratnih EU sredstava.

Direktorica Sektora za istraživanja i analize Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić, kazala je da ta asocijacija realizuje niz programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima kroz, kako je pojasnila, promociju, edukacije, poslovno povezivanje i izdavanje dokumenata koja su u funkciji unapređivanja konkurentnosti preduzeća.

“Najznačajniji programi u okviru promocije su Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće, Domaći ukusi, Izdavanje sertifikata Excellent SME, sajamske aktivnosti. Pored navedenog, realizujemo i programe obrazovnih aktivnosti, usluge arbitraže i rješavanja privrednih sporova, te podršku privredi kroz realizaciju projekata”, navela je Drakić.

Izvršni direktor kompanije Amplitudo, Nenad Novović, istakao je da je ta kompanija prepoznala mjere koje država realizuje u cilju podrške inovacijama i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima “kao najaktivnijem dijelu naše poslovne zajednice”.

“Ovo je posebno važno za IT sektor koji u sklopu digitalne transformacije već počinje sa razvojem izvozno orjentisanih proizvoda i usluga, čime se dugoročno može pozitivno promijeniti i čitava struktura, kao i održivost crnogorske ekonomije”, rekao je Novović.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro, Samo Jovićević, rekao je da ta banka podržava svaku dobru poslovnu ideju, svako bonitetno mikro, malo ili srednje preduzeće i pomaže im da investiciju dovedu do finalne realizacije.

“Societe Generale banka Montenegro finansira ove klijente u svakodnevnom poslovanju, ali i posebno u okviru projekata kao što su IPARD i ostali slični pozivi za podršku. Spremni smo da učinimo dodatni napor u cilju razvijanja njihovih aktivnosti i biznisa”, kazao je Jovićević.

On smatra da će, u narednom periodu, pod posebnom pažnjom privrede i banaka biti i korišćenje ostalih EU fondova koji, kako je pojasnio, u značajnoj mjeri mogu uticati na dalji razvoj malog i srednjeg biznisa u Crnoj Gori i dinamizirati investicije i druga ulaganja.

“U zavisnosti od kretanja tražnje i potreba na tržištu, za koje svakako vjerujemo da će rasti u narednom periodu, i banka će prilagoditi svoje aktivnosti i podršku svakom opravdanom projektu, pogotovo u onim sektorima i industrijama koje su ključne za Crnu Goru”, zaključio je Jovićević.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ubogo primorje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ubogo primorje
Gost
Ubogo primorje

Hoćete da pomognete? Smanjite PDV na 17% i povucite ljetnje podgoričke kaznene ekspedicije.

Send this to a friend