Ekonomija

Država izlazi iz Novog Duvanskog

Novi duvanski kombinat

Arapska kompanija BMJ Industries preuzeće do kraja sedmice većinsko vlasništvo u Novom duvanskom kombinatu, nakon što na sjednici Skupštine akcionara, zakazanoj za sjutra, bude donijeta odluka o dokapitalizaciji kompanije, kazao je Dnevnim novinama član Savj eta za privatizaciju i kapitalne projekte Branko Vujović.

Time će BMJ Industries preuzeti 70 odsto akcija Novog duvanskog, dok će Glavni grad i država Crna Gora imati oko 30 odsto.

“Nakon toga će se na sljedećoj sjednici Skupštine akcionara, koja će uslijediti u narednih nekoliko mjeseci, država potpuno povući iz vlasništva Novog duvanskog jer sa lokacije stare fabrike nije prenijeta nijedna mašina”, istakao je Vujović.

Te mašine i oprema predstavljali su imovinu kojom je država učestvovala u kapitalu Novog duvanskog. Uz njih, u vlasništvu države je i nekoliko poslovnih prostora u Srbiji, koji će, kako navodi Vujović, biti ponuđeni na prodaju.

“Novac koji dobijemo od prodaje biće prihod države” rekao je Vujović.

Dokapitalizacija kompanije predviđena je privatizacionim ugovorom, koji je Vlada zaključila 2016. godine sa investitorom. Njime je definisano da se srazmjerno učešće države i Glavnog grada u Novom duvanskom smanjuje srazmjerno realizovanim investicijama BMJ Industriesa.

Komentarišući dinamiku realizacije investicija u Novi duvanski kombinat, koje su dogovorene na iznos od 20 miliona eura, Vujović je kazao da nije zadovoljan radom investitora jer se iz mjeseca u mjesec prolongirala proizvodnja u jačem intenzitetu.

Prva proizvodna linija u Novom duvanskom kombinatu puštena je u rad prije nešto više od mjesec i na njoj je proizvedeno oko 175.000 šteka duvana. Na drugoj liniji 17.500 šteka, dok treća tek počinje proizvodnju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leopold
Gost
Leopold

Oće li biti cigara “ispod ruke?”

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Rekoše i uradiše mrtvi ladni,ništa tu nema državno.Izio vuk magarca. Od državnog preduzeća bez pare i dinara uzeše licencu,izvozne dozvole.Naprijed junaci kad vas je dopalo.

Libe
Gost
Libe

Sto cemo sa akcijama.

Lipovo
Gost
Lipovo

Svaki ti je posao ovakav, g-dine Vujoviccu! Ima li ista da si Drzzavi ostavio?

Send this to a friend